Aşteptări minimale

Paul Cernat

De la prezidenţiabilul pe care-l voi vota în turul doi, dacă va cîştiga, am aşteptări minimale. Minimale, dar în acord cu propriile opţiuni de susţinător al „loviturii de stat“ din vara lui 2012, sfidat de intervenţia şi argumentele celor care au reprimat voinţa a 7,4 milioane de alegători. De la challengerul lui nu aştept nimic. Sînt, de fapt, nemulţumit de prestaţia tuturor prezidenţiabililor: toţi 14, dintre care 5 nu aveau ce căuta în competiţie.

Mă regăsesc, la nivelul aşteptărilor maximale, într-un text publicat recent pe platforma CriticAtac („Punctele somaţiei CriticAtac: programul e mai important decît preşedintele“). Cum însă un asemenea program e inaplicabil în România, mă limitez la aşteptările minimale. Aştept, de exemplu, limitarea prezenţei în aparatul de stat a celor care au legitimat ideologia autocolonială a regimului Băsescu şi politicile din perioada 2009-2012. Aştept, în consecinţă, ca preşedintele votat de mine să nu se înconjoare de „intelectualii lui Băsescu“ şi spin doctor-ii contributori, să nu convină agendei propagandistice a „dreptei civilizatoare“ şi să nu se facă apologetul unei ideologii exclusiviste. Mai aştept ca prezidenţiabilul pe care-l voi vota în turul doi să fie inaderent la politicile de austeritate impuse în 2010 de Troică, Partidul Popular European şi cancelarul Angela Merkel. Aştept de la el să nu pledeze pentru statul minimal, să apere, atît cît poate, statul social (ceea ce a mai rămas din el), bugetarii, pensionarii şi păturile defavorizate. Nu mă aştept să se opună cianurării şi exploatării prin fracking a gazelor de şist, dar mi-aş dori să temporizeze cît mai mult posibil, pe principiul – recomandat în relaţiile asimetrice – „zi ca el şi fă ca tine“. Aştept să nu-i trateze pe cetăţenii care nu l-au votat cu aroganţa şi ostilitatea cinică pe care le-a afişat, din 2010, Traian Băsescu. Aştept ca Justiţia să nu mai fie folosită, în măsura în care e folosită azi, în beneficiul preşedintelui sau împotriva adversarilor politici – inclusiv pentru interesele uneia sau alteia dintre marile puteri aflate, azi, într-un nou război rece. Aştept o politică externă cît mai multilaterală posibil şi aştept ca preşedintele ales, înainte de a fi pro-american, pro-chinez, pro-german sau pro-orice alt­ceva, să fie pro-român (nu în sens etnic, evident). Aştept, de asemenea, ca preşedintele ales să nu pledeze pentru Parlament unicameral, pentru sporirea puterilor prezidenţiale sau pentru bipartidism, să nu construiască majorităţi prezidenţiale şi să nu încerce să se substituie Guvernului sau altor instituţii. Aştept, în sfîrşit, ca preşedintele pe care-l voi vota, dacă va fi ales, să ne lase să respirăm, cît de cît, fără petardele, diversiunile şi conflictualizările „reformist-modernizatoare“ ale băsismului.

Citiţi articolul complet în Observator cultural

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.