Atacul hackerilor în România: „Nu plătim răscumpărarea”

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi-a dovedit capacitatea de a activa, coordona şi colabora atât cu victimele atacurilor cibernetice, cât şi cu actorii din sectorul guvernamental şi cel privat implicaţi în răspunsul la atacurile cibernetice, a scris sâmbătă directorul DNSC, Dan Cîmpean, într-o postare pe contul său de Linkedin.

Referindu-se la cele două atacuri cibernetice care în ultimele săptămâni au vizat Camera Deputaţilor şi sistemul naţional de sănătate, Dan Cîmpean a subliniat faptul că DNSC a reuşit să gestioneze situaţia fără a activa mecanismul EU-CyCLONe. Acesta este un mecanism european care contribuie la punerea în aplicare a planului Comisiei Europene de răspuns rapid în situaţii de urgenţă în cazul unui incident sau al unei crize cibernetice transfrontaliere de mare amploare.

„Sunt încântat că am dovedit că putem gestiona incidente cibernetice majore cu echipe care lucrează de la distanţă şi utilizează tehnologii pentru a comunica şi răspunde. Prezenţa fizică a tuturor într-o singură cameră este un mod de gândire învechit şi nu mai reprezintă cea mai bună modalitate de a lucra pentru profesioniştii din domeniul cibernetic”, a susţinut directorul DNSC.

Directorul DNSC a transmis că aliaţii şi partenerii internaţionali ai României şi-au oferit ajutorul cu prilejul atacurilor cibernetice, lucru pentru are le-a mulţumit, dar a subliniat că a fost primordial ca România să îşi testeze şi să aibă încredere în capacităţile sale proprii de a ţine sub control, descuraja şi răspunde la astfel de atacuri cibernetice.

„Sunt mândru că România şi-a îndeplinit (în special cu prilejul acestor două incidente) promisiunea de a lupta şi contracara ransomware prin interzicerea accesului atacatorilor la finanţarea activităţilor lor sau să obţină faimă sau recunoaştere pentru activităţile lor ilegale. Pur şi simplu, nu plătim răscumpărare pentru atacurile cibernetice şi nu negociem cu privire la acest subiect”, a precizat Dan Cîmpean.

De asemenea, directorul DNSC a ţinut să mulţumească pentru sprijinul acordat de mass media naţională şi internaţională în ultimele săptămâni pentru modul profesionist în care a gestionat comunicarea cu privire la atacurile cibernetice. „Trebuie să recunosc că fără acest sprijin ar fi fost dificil de transmis instrucţiunile şi mesajele DNSC la momentul oportun şi cu cel mai puternic impact”, a mai scris Dan Cîmpean, pe contul său de Linkedin.

În data de 30 ianuarie a avut loc o breşă de securitate cibernetică la Camera Deputaţilor, fiind extrase 316 fişiere cu un volum total de 300 de megabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. Şi site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac cibernetic în noaptea de marţi spre miercuri (30/31 ianuarie 2024), fără însă să-i fie afectată funcţionarea.

În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic de tip ransomware asupra companiei Romanian Soft Company (RSC) www.rsc.ro care dezvoltă, administrează şi comercializează sistemul informatic Hipocrate (alias HIS). Conform datelor DNSC, atacul a perturbat activitatea a 26 spitale din România care utilizează acest sistem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Zice acest individ: „Am arătat cât suntem de şmecheri şi nu am plătit răscumpărarea!”
    Pe bune? Ce-ar fi să plecați voi toți frumuşel acasă, fiindcă tocați sume ENORME din bani publici ca să cumpărați softuri proaste, care merg vai de mama lor şi vedem că sunt şi vulnerabile la atacuri cibernetice! Nişte impostori cu ifose, aceşti „specialişti” în IT, cărora le e imposibil să facă nişte cerințe tehnice inteligente. Un simplu site pe care orice elev ți-l face cu câteva sute de euro devine denumit pompos „portal” şi se plăteşte de stat cu cel puțin 1 milion euro!
    Afară, hoților!

  2. I-au furat CNP-ul la eduKKatu’ CioKalaKu, buey !
    PERNICIOȘII de hackeri vor face credite cu buletinul pe numele lu’ Hayssam, măRog…😜

  3. Serios?! Nu plătiți dar vreți inca o șarjă uriașă de bani din bugetul statului român! Chiar nu ați observat că de fiecare data au scos la înaintare hackerii pentru golit bugetul statului? Nu cumva ei sunt și rămân direct răspunzători de ceea ce înseamnă online și au primit financiar peste limita suportabilității dar…hackerii pătrund! Ăștia nu pătrund și în serverele securității conducerii țării?

  4. Cei mai periculoşi hackeri sunt Dan Cîmpeanu şi gaşca lui, care papă banii statului degeaba, producând doar pagube!

  5. care vindeti si aveti cantare legate la gestiune : a se verifica daca s-au intodus automat cantitatea si nu se pune pretul pe 1 …sabotaje industriale!!!

    atentie spre sfarsitul programului (chiar si in timpul) la majoritatea mallurilor (mai ales kauffland,lidl) :

    grupuri infractionale cu „sageata” („victima” cu/fara complicitatea paznicului de etnie roma se plange ca i s-au furat bani si „isi recupereaza suma de fata cu vanzatoarea” .. este lasata sa treaca cu haina burdusita de produse) , „expert” – unu ORI vine cu telefonul cu app scanner la casa de plata vecina/langa victima care plateste sa fure id nfc si prin el id-ul telefonului si eventual sa autorizeze ptr un timp o tranzactie bancara si „asculta” pos-ul celui care plateste ORI cere ajutorul vanzatoarei si inventeaza motive sa plateasca cu telefon furat sau sa distraga doar atentia!
    la acestia se adauga echipele care intra si se schimba intre ei ,posibil sa vina deghizati de mai multe ori si ii putem confunda cu „genitori” … am observat deja o echipa descrisa asa in Moldova (in doua zile diferite.. i-am recunoscut ptr ca memorizez usor fete de gunoaie)

  6. Serios? Adica dupa ce nu au fost in stare sa securizeze sistemele iar hackerii le-au furat datele se mai dau si smecheri? Smecheri de-aia cu toporu-nfipt in cap. Au refuzat si ajutorul extern de smecheri ce sunt ei, incercand doar sa isi conserve imaginea in presa si sa continue sa ne toace banii degeaba. Trebuie sa fii foarte bun daca vrei sa comunici in siguranta cu altii cu care nu esti in aceeasi camera, iar ei au divedit cat de buni sunt. Ieri camera deputatilor, azi spitalele, maine cine stie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.