Traian Băsescu dezinformează şi manipulează opinia publică atunci când spune că şi Roşia Montană şi alte exploatări de aur din Apuseni aparţin statului român şi că acestea pot spori cantitatea de aur din tezaurul BNR. În interviul de săptămâna trecută, Băsescu s-a referit şi la societatea Deva Gold SA.
Deva Gold SA este deţinută, în proporţie de 80%, de societatea Deva Gold Ltd din Insula Barbados. Aşadar, Traian Basescu ştia foarte bine că societatea cu pricina nu aparţine statului decât în proporţie de 20%. Şi cu atât mai puţin „românlor”, cum îi place preşedintelui să spună. Fireşte, cu excepţia unora, bine camuflaţi în spatele acestui offshore din Insula Barbados.
La o zi după discursul lui Traian Băsescu – în care acesta s-a pronunţat fără nicio rezervă în favoarea exploatării aurului de la Roşia Montană de către firma canadiană Roşia Montană Gold Corporation şi ne-a anunţat că statul român va mai exploata două zăcăminte – a apărut şi prima confirmare oficială în acest sens. Ea a fost făcută chiar de secretarul de stat Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei de Resurse Minerale. Acesta a vorbit despre zăcământul de la Certej din judeţul Hunedoara, spunând că acolo ar exista peste 50 de tone de aur.
Nimeni nu ştie cu exactitate de ce actualul preşedinte al României a susţinut – mai puţin vizibil până în decembrie 2009, când s-a reales preşedinte, şi acum – extrem de la vedere proiectul Roşia Montană, atât de mult contestat în ţară, dar şi în străinătate. Singura certitudine pe care o avem este că Traian Băsescu şi partidul pe care îl conduce nu fac absolut nimic fără a avea un interes bine determinat. Şi probabil că există o chestiune extrem de importantă care îi interesează pe pedelişti şi pe liderul lor de facto, şi în ceea ce priveşte viitoarea exploatare auriferă de la Certej.
În acest sens, trebuie reaminit că Roşia Montană Gold Corporation, compania care, cu sprijinul lui Traian Băsescu, va exploata zăcământul de la Roşia Montană, este o societate în proporţie de 80 la sută canadiană, listată la Bursa de la Toronto. Listarea pe bursă presupune ca o serie de detalii, în mod obligatoriu, să fie făcute publice. Aşa am putut afla că, din tot ceea ce urmează să se exploateze acolo, doar opt tone de aur vor reveni României. Ei bine, şi Deva Gold SA este construită printr-o schemă asemănătoare. În acelaşi mod şi aici, doar 20% din societate este deţinută de Agenţia de Resurse Minerale. Şi Deva Gold SA este listată tot la Bursa din Toronto. Statul român se va alege tot cu un procent de doar 4% din aurul care urmează să fie extras. De pe acum, însă, chiar înainte ca exploatarea aurului să fi început, afacerea se dovedeşte a fi extraordinar de profitabilă pentru acţionarii majoritari. Asta pentru că pe Bursa de la Toronto, deşi nu a fost extras nici măcar un gram de aur de la Certej, valoarea acţiunilor a crescut, în ultimele două luni, de cinci ori. Iar ca urmare a celor spuse de Băsescu, efectul va fi o creştere şi mai mare a acţiunilor Deva Gold SA. În timp ce, iată, acţiunile grupului Deva Gold listate pe Bursa de la Toronto şi care vizează exploatarea de la Certej, de unde nu a fost extras încă nici măcar un gram de aur, au crescut de cinci ori în ultimele două luni, în timp ce acţiunile firmei mamă, adică ale grupului Aktor de la Atena, s-au prăbuşit dramatic. Conform datelor oficiale de la Atena şi Toronto, capitalizarea societăţii Ellaktor a scăzut de la 700 milioane euro la 170 milioane euro. Adică tot de cinci ori şi tot în două luni.
Cine sunt proprietarii celor 80% din Deva Gold SA? În primul rând este vorba de societatea Deva Gold Ltd din Insula Barbados. La rândul ei, această societate din Barbados este deţinută în proporţie de 80% de European Goldfield Ltd şi, în proporţie de 20%, de către nişte acţionari anonimi. European Goldfield Ltd aparţine grupului Aktor SA din Atena, al cărui proprietar, preşedinte şi director executiv este omul de afaceri grec Dimitrios Koutras. Deva Gold Barbados, prin EUROPEAN GOLDFIELDS, are acţionariat comun cu Gabriel Resources Ltd, acţionarul principal al RMGC. De altfel, EUROPEAN GOLDFIELDS este denumirea pe care societatea Gabriel Resourcest Ltd a purtat-o înainte de a-şi schimba denumirea în Gabriel Resources. Aşadar, toate aceste societăţi care exploatează aurul românesc şi care vin de niciunde sunt controlate de acelaşi grup de interese. Mai mult decât atât, surse din Mininvest Deva au declarat pentru cotidianul.ro că există un contract ferm între Deva Gold SA şi RMGC prin care aceştia din urmă se obligă să le proceseze minereul cu cianura şi celor de la Deva Gold SA, care nu deţin tehnologia necesară procesării minereului cu cianuri. Acesta ar fi şi motivul pentru care Deva Gold SA a trecut oarecum neobservată până acum.
Grupul grecesc Aktor SA – firma mamă a Deva Gold SA – are mai multe societăţi, între care Ellaktor SA, condusă de acelaşi Dimitrios Koutras. Acest grup, în timpul mandatului de ministru al Transporturilor al senatorului PDL Radu Berceanu, a încheiat un contract pentru construcţia tronsonului de autostradă Ploieşti-Braşov. Lucrările nu au mai fost însă începute pentru că, aşa după cum afirmă surse din conducerea Ministerului Transporturilor, fostul ministru Radu Berceanu ar fi cerut un comision exorbitant pentru atribuirea contractului. Cât despre actuala ministresă a Transporturilor, trebuie spus că aceasta nu s-a obosit prea tare să rezilieze contractului grecului cu Ministerul Transporturilor.
Trebuie subliniat faptul că, pentru a ajunge la semnarea unui contract atât de important, este clar că au existat relaţii strânse între grupul Aktor de la Atena – care şi el este listat pe Bursa de la Atena – şi lideri ai PDL. Dacă nu cumva chiar mai sus de conducerea centrală a PDL, adică la şeful suprem al pedeliştilor, Traian Băsescu. Acesta a declarat chiar săptămâna trecută că nu numai că sprijină proiectul mineritului cu cianuri de la Roşia Montană, dar promovează şi proiectul-soră din judeţul Hunedoara, Deva Gold SA.
Şi dacă am explicat cum stă treaba cu minciunile spuse de Traian Băsescu despre aurul din Munţii Apuseni, atunci e cazul să vorbim şi despre dezinformările uriaşe pe care le practică firma RMGC, al cărei agent publicitar a devenit preşedintele României.
De trei-patru zile, directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, a invadat toate studiourile emisiunilor importante de la Antena 3 şi Realitatea TV. Una din cele mai mari minciuni spuse de Tănase este cea referitoare la situaţia CNCAF MINVEST DEVA SA. Anume că participaţia de 19,32% a companiei de stat în SC ROŞIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA nu este diluabilă.
Astfel, această societate de stat se află în procedură de administrare specială şi supraveghere financiară, conform Ordinului ministrului Economiei nr. 668/2006, publicat in Monitorul Oficial 864 din 23 octombrie 2006 (M. Of. 864/2006).
Cu toate acestea, deşi este partenerul statului, Gabriel Resources Ltd. prin RMGC a luat cu asediu compania de stat, încă din anii 2005/2006, atunci când în cadrul unei majorări de capital, forţată şi nejustificată, participaţia statului a fost redusă de la 30 la 19,3%. Imediat după acea majorare de capital, Gabriel Resources a împrumutat, în 2009, în baza a două contracte de împrumut venite, culmea, de la Gabriel Resources Ltd. Toronto, şi nu de la GABRIEL RESOURCES JERSEY, societatea care e acţionar principal şi la RMGC, suma totală de 41 miliarde de dolari, invocând faptul că statul român nu are bani să participe la majorarea capitalului social al SC RMGC SA iniţiată de Gabriel Resources în 2009. Mai exact, în timpul ministeriatului pedelistului Adriean Videanu. Această manevră a fost insuficient mediatizată la acea vreme, iar documentele se găsesc (inclusiv contractele de împrumut) la dosarele de la Tribunalul Alba, acolo unde s-au judecat contestaţiile la majorarea de capital. Însă cotidianul.ro v-a prezentat pe larg date despre această majorare ilegală de capital.
Începând din iunie 2010, Gabriel Resources a luat iniţiativa unei noi majorări de capital, ştiind exact care este situaţia financiară a Mininvest Deva. Formula propusă a fost aceea de participare a Mininvest Deva cu un aport în natură la capitalul social al RMGC, constând în terenuri şi clădiri situate în perimetrul licenţei de exploatare 47/1999. Practic, aceste active urmează a fi subevaluate, iar Mininvest Deva va dispărea, întrucât oricum valoarea de inventar a acestora este evaluată la mai puţin de jumatate din capitalul social al societăţii de stat, pe cale de consecinţă urmând a fi declanşată lichidarea acestei companii de stat.
Iar dacă tot vorbim despre instituţiile statului şi despre ce ar trebui să facă acestea (nu doar propagandă deşănţată în favoarea intereselor unor firme dubioase), poate ar fi cazul ca ele să se autosesizeze şi să ceară – aşa cum au făcut în cazul offshore-urilor lui Sorin Ovidiu Vîntu – autorităţilor din Insula Barbados datele complete despre acţionariatul complet al Deva Gold Ltd, precum şi despre mişcările de fonduri din conturile acestui offshore.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.