Autonomia Ținutului Secuiesc. ”Vrabia mălai visează… trebuie să îl tratăm ca atare”

Marius Pașcana a vorbit despre declarațiile primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„Nu e singurul, vrabia mălai visează și trebuie să îl tratăm ca atare. Nu e prima trimitere pe care o face. Iată, acum e Corsica, înainte a fost Catalonia, Tirolul de Sud și exemple le tot găsesc. Dacă nu le găsesc le caută și le inventează, spune vicepreședinte PMP,la un post TV.

E în aceeași traiectorie de a pretinde autonomia pretinsului Ținut Secuiesc, unde din nefericire pentru ei, conform ultimuluiu recensământ nu prea sunt secui. Ce autonomie a secuilor să pretinzi la câteva sute de secui care s-au declarat secui, restul sunt maghiari. În numele cui să pretinzi o asemenea autonomie? Această trimitere la Franța și Corsica lucrurile sunt cât se poate de grave”.

Marius Pașcan a mai precizat că nu există asemănări între situația din Ținutul Secuiesc șic ea din Corsica: „Tratativele legate de obținerea acestei autonomii, iar militanții merg până la obținerea suveranității au început la mediul serios după 2022, mai precis după moartea militantului care a ucis un prefect și la rândul său a fost ucis în pușcărie. S-a dus acolo Macron și față de autorități a făcut o declarație politicoasă, nu mă îndoiesc de bunele sale intenții, însă și Franța are o Constitușie și are o legislație care prevede că astfel de autonomii de natură teritorială mergând până la suveranități se fac prin modificarea Constituției, prin referendum sau dacă nu prin cele trei cincimi ale voturilor celor două camere reunite, Adunarea Populară și Senatul, cele două instituții parlamentare din Franța”, a conchis  vicepreședinte PMP.

Antal Arpad, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a scris pe Facebook că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială – prin Constituție – a autonomiei regiunii în care trăiesc.

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, „recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural” şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.

Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”, relatează AFP.

Anulat de ÎCCJ pe motiv că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, Primăria Sfântu Gheorghe a demarat acum o săptămână campanie pentru strângerea de semnături în scopul susţinerii„steagului secuiesc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

37 de Comentarii

 1. Migrantii astia au gura mare pentru ca i-a tinut in brate (in special afara) sasul minoritar si el. Doar nu era sa tina partea romanilor. Cine stie ce a vorbit Johanis intre patru ochi cu multi dintre stapanii Europei. Sa speram ca toata sandramaua europeana se va duce la vale.

 2. Daca Tinutul Secuiesc ar deveni autonomie, baroni ca Arpad ar deveni un fel de prefect iar noi maghiarii am muri de foame si de frig.

 3. Maretule, URSS a făcut prăpăd în WW2!
  Ucraina nu va reuși să RECUCEREASCĂ teritoriile pierdute, cucerite de voi, Maretule!
  Chiar dacă tu, Maretule, ai o Armată de zombi, hahaha!
  Nu luptă nimeni din Convingere, Maretule, decât dacă îi omorî Familia!
  Ai tai nu înțeleg războiul, ucrainenii luptă din convingere, pentru familie, dar nu pot SĂ RĂZBEASCĂ, NU SU CUM, FORȚĂ.
  Cum ar fi să fie Atacată Mama Rusia, de ai face, ce fac tinerii tăi soldați duși cu pluta și fără voință?!
  Privește Sacrificiul din WW2 și înțelege că tinerii sunt gata să îți apere Țara DOAR dacă le omorî MAMA, capisvi!
  Oare dacă TE-AR ATACA EXTRATEREȘTRII, MARETULE, CE-AI FACE?!
  Amărâții ăștia de ucraineni, vecini tăi din pact și federația trecută, încearcă să facă by the book.
  Să își apere Țara și Mama, capisvi?
  Clar că nu reușesc singuri împotriva voastră, eroi ruși din toate timpurile, dar încearcă!

  • In WW2 rusii au fost atat de viteji ptr ca ii manau la lupta politrucii cu pistolul, iar cei care incercau sa fuga erau executati pe loc.
   Acum sunt atrasi cu bani, la incorporare, toti jegosii care nu au alte mijloace de subzistenta.

 4. Ba,cat de inapoiati si tampiti sunt unii guristi nationalisti.Neamprostia ca la rumani rar. Acel tinut Secuiesc trebuie apreciat,conservat .Acolo sunt oameni civilizati, curati,cu traditii.Ar putea revigora turismul.Este o raritate, unicat acest tinut.Dar prostul fudul de ruman nu intelege.Distruge tot pe ce puna mana.

  • Tot paduchi in izmenele romanilor raman oricat ti-ai lauda nemurile. Au venit cu coviltirele pe capul romanilor. Foamea si hotia i-au adus. De unde traditii?

  • Bai migratorule ala e pamant romanesc pe care ati venit voi adusi de imperiu. Din pacate nu v ati mai intors de unde ati venit cand imperiul a facut implozie si acum niste tradatori romani va lasa sa credeti ca ati fi ceva.

  • Care ma tinut secuiesc, daca s-au declarat secui doar cativa ametiti? Declarati-va dreakului ,,Tinut Hunguresc”, macar sa nu mai mintiti poporul si Europa cu nationalitatea voastra.
   O imbarligati mereu cu ,,secuii”, ca sa creada prostii din UE ca sunteti alt popor, diferit de hunguri si ca hungurii de la Pesta n-au niciun amestec…….[Rumburak]

  • O gramada din oamenii aia civilizati, curati, cu traditii sunt alcoolici si se sinucid pe capete. La ce le-ar servi autonomia cand ei deja traiesc intr-un sistem inchis, semi-ostili catre populatia majoritara si sunt destul de analfabeti ca sa nu zic mai multe?

 5. Daca maghiarii extremisti continua sa atenteze la integritatea teritoriului Romaniei, nu ar fi rau ca romanii sa revendice teritoriul Daciei.

 6. DeUNDE si-o fi luat Denominatiunea Postackuu’ ?
  Ca numai NAROZII comite …:)

  Am intuit !
  De la Vigilentza INTARITA … 🙂

  A ALTORA, ca dupa CUM scrie …

 7. De ce dezbinare si separarare, daca in zone e liniste intre parteneri? Nu cumva e de CSAT si expulzare sau eliminare din politica pe non-grata a acestui individ?

 8. In anii 60 exista Mures Autonoma Maghiara .Si nu era atata isterie ca acum !
  Acum dupa ce tara a devenit o biata colonie ,cu trupe amerloce de ocupatie ,suveranitatea este doar o vorba desantata pe care o foloseste multitudinea de ,,patrioti,, ai partidelor politice ,care lupta si lupta impotriva minoritarilor a caror neamuri de peste granita ,au demnitate ,onoare si mai ales patriotism !
  Si le este frica sa nu se molipseasca si slugile din colonie si sa dea de pamant cu ei !
  Sau sa-si aminteasca de conducatorii care au facut din ROMANIA o tara cu adevarat suverana si independenta !

 9. …auzi,”turism”între niște…oameni(să zicem,că așa arată)despre care știi că azi fac pe gazdele amabile,iar mâine -fără vreun semnal-sunt gata să-ți dea în cap că așa au primit ordin(chiar dacă oarecând i-ai ajutat cum nici „frații” lor nu au făcut-o);merci,nici cartofi nu cumpăr din „ținut”,am avut „șansa” să-l cunosc-sunt atâtea locuri frumoase în lumea asta,în care să te simți bine pe banii tăi,iar dacă îți plac munții și pădurile,le găsești și în alte părți;altceva nu ai ce „admira” acolo…

 10. Situatia Nagorno-Karabah arata ca insularizarea autonoma e un cancer pe trupul unei tari,care trebuie etirpat,vezi ultimele desfasurari din Azerbaidjan
  Insularizarea prin autonomii a fost o politica sovietica tip „dezbina si stapaneste”
  Ungurii au tara lor,nu trebuie sa sufere ca minoritari ,sunt liberi sa plece,ca evreii ,sasii,etc toti acestia au tarile lor,nu sunt kurzi

 11. N-ai altă soluție bre..Iar un țapinar cornut sosit în Mureș prin furt și ticăloșie nu cred că cel mai potrivit la a da lecții..

  • Vezi, randunelele de duc
   Tu ai ramas tot un nauc
   Se-asaza bruma peste vii
   Tot in calduri la cap o ti
   O, vino orbane de-l ia
   Sa calareasca-n pusta ta
   Si ca sa fie de bon ton
   Arunca-l naiba’n balaton

 12. Arpad asta doreste un fel de Gagauzia in Romania , ba mai mult, un fel de Transnistria! Da’, in Romania , legi impotriva celor ce doresc, fie si voalat, dezmembrarea tari, nu exista? Nu! Pai, de ce? Pentru ca Romania este sat fara caini ! Nu este nimeni sa-i explice lui Arpad baci, ca romanii sunt aici , pe acest pamant, de la facerea lumii , ca acest pamant a fost al stramosilor lor si acum este al nostru! Noi n-am plecat niciodata de aici si nici n-am cotropit pe nimeni ! Sapati in pamantul transilvan si oriunde veti sapa, veti gasi urmrmele geto-dacilor ! Mai lasa-ne Arpade , ca nu pacalesti pe nimeni!

 13. Luati ca exemplu ceea ce fac acum armenii din Nagorno Karabah: pleaca toti in patria muma. Plecati si voi in Hungaria, daca v-ati declarat maghiari. Drum bun si cale batuta…….[Rumburak]

 14. PASCANA = un CRETIN: Autonomia Tinutului Secuiesc = tipii se GOSPODARESC SINGURI. Bucurestiul scapa de-o grija bugetara. Si institutii proprii, s-au mai vazut si-n alte tari: exemplu: Catalonia, în Spania. Toata povestea fiind ca Tinutul Secuiesc N-ARE BANI PROPRII ca sa supravietuiasca fara ajutor de la stat. Corsica : respectivul cretin de Pascana uita ca e vorba de-o INSULA. Care se gospodareste majoritar autonom ditotdeauna: comertul cu continentul e si lent, si scump. Transporturile costa, si pe insula, productia se limiteaza la anume produse. E de necesitate, nu de confort. Si-n legatura cu afacerea Colonna, de care face caz respectivul idiot: 1. Sarkozy e vrut cu orice pret sa fie vinovat Colonna, care n-avea de-a face cu moartea prefectului Erignac. Ca milita pentru independenta Corsei era una, si crima, alta. „Justitie” franceza de stânga. Complicitati între asa -zisa „dreapta ” franceza, un Parchet si „judecatori” ideologic formatati. 2. Colonna a fost codamnat FARA DOVEZI. Din cauza NUMELUI: îl chema COLONNA, si poate sa fi si facut parte din familia fruntasilor însulei (la fel fam. Bonaparte), numai ca tipul era PASTOR, sedea LA MUNTE, cu TURMELE. Ipoteza de-a fi coborât de-acolo ca sa-l omoare pe Erignac fiind absurda. PASCANA, CRETINUL FARA MINTE, mai bine TACEA, decât sa puna GAZ PE-UN JAR INEXISTENT. Arpad : TINUTUL SECUIESC n-are decât sa-si proclame independenta, daca vrea sa dispara, fiindca, si REPET, N-ARE MIJLOACELE FINANCIARE ale pretentiilor (institutiile, birocratia, relatiile internationale, care trebuie înfiitante si întretinute). Cine dracu’ l-a ales pe numitul Pascana, ca sa suga sângele poporului?!

  • Stimata doamna Rollason
   Pe NET se joaca charleston
   In loc sa faca un viraj
   Sa se ocupe de menaj

 15. Dragilor rumburaci dî India, adus de Batu can în urma cailor și abandonați în Cumania (muntenia), aveți ocazia să luați exemplul armenilor din Nagorno-Karabah. Și direcția India!

 16. Sa ceara la o aruncatura de bat ce vor ei, inclusiv autonomia la horban din buda pesta hungureasca.

 17. simplu: reforma adminitrativ teritoriala: harghita se imparte intre bacau si neamt iar covasna intre brasov si vrancea. e vremea sa dispara din mentatlul colectiv creatia crimei, a batjocurei si a minciunii unguresti exprimata prin grofi si puslamale. ajunge cu furtul de identitate practicat de unguri si stimulat de la buda peste.

  • OK,Ok,Ok !
   Este insa o problema:”opozitiile” partidelor romanesti ar lua foc de dragul opozitiei.

 18. „…vicepreședinte PMP, la un post TV”? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Cine-i și ‘lă ăsta? Mai găsiți mulți impostori poolitruci d’-ăștia d’-‘a’ lu’ bețivu’ Băse’-„Petrov”, răsăriți cu spăgi, pe liste electorale, din cotloanele analfabete ale Partidului? …activiști ceaușiști, foști directori de I.A.S.-uri și „președinți” de C.A.P.-uri (uită-te și în poză la mutra ăstuia!), turnători „pe care Lumea nu putea să-i mai încapă”…
  Nu-i nevoie să existe „secui”, bă, ‘lă, paș cane! …ei cer acolo autonomie pentru că sunt o comunitate etnică compactă și majoritară în zona aia geografică, ce vorbește UNGUREȘTE! EXACT CA ÎN Corsica, Catalonia și Tirolul de Sud! …EI VOR AUTONOMIA CA UNGURI, DOBITOC parșiv tras cu sfori CARE EJDI!

 19. …cronicizări ale unor mărețe idei bolșevice-nu spunea tov.Lenin că se vor face atâtea „republici”câte se vor socoti necesare de către devotații tovarăși ai cauzei revoluției?și,ca să fie mai lesne,se creau condiții:cei cu vederi burgheze,contrarevoluționarii și cozile lor de topor erau mutați mai prin Siberia,iar în locurile rămase „libere”,erau aduși tovarăși cu o deplină conștiință revoluționară…s-au creat republici peste republici,hăcuin comunitățile,terorizând sau suprimând indezirabilii;iar „postavurile roșii”sunt încă păstrate prin dulapurile secuiești…și nu numai ele,cum se vede

 20. …iar cei care vorbesc despre”rumburaci”,ar fi mai bine să ia aminte la direcția indicată cu hotărâre de pe dealul Gellert de mărturia și de mâna întinsă spre estul îndepărtat a lui Julianus barát:”Bașkiria!Acolo e Hungaria Magna!chiar și la 1235 era încă acolo!”

 21. Dacă rumburacii n-au reușit să facă istorie, ”fac rost” din istoria altora, extrăgând anumite pasaje ”ajustabile” care să justifice teza ca, ”și noi am fost”. Da, ați fost, dar nu aici. Și chiar dacă ați fi fost, ce ați făcut? Monumente pentru tâlhari?

 22. Părerea mea este,..și nu cred că greșesc, că romînu de fapt se teme de concurență. Se teme ca o regiune, considerată săracă, cu salariile cele mai mici din rmania, dar cu oamenii cei mai harnici, ar demonstra rezultate care ar umili guvernanții mafioți dimbovițeni..Și de asta pedalează pe absurdități și acuze naziste, nicidecum demoicratice, sau cu respecaâtare a unor promisii romînești făcute in diverse ocazii. Și unii cretini inghit hapul altora gen acest pașcana, scăpat in cap la naștere din coteț..

 23. @@rumburacii :cu adevărat grăiesc…și când te gândești ce ușor e să devii „mai superior”…ajunge să schimbi câte un accent,câte o literuță din numele târât cu mare greu prin veacuri de vreun „opincar” și gata,ești valabil! dacă ești Vakár,Borboly,Oltyán,Muntyán,Kozsokar,Radulyi,Bok etc,etc,ai devenit „magyar ember” și asta e suficient…nu mai ești cuman,cygan(deși ăștia înregistrează o mică nuanță,sunt,în prima fază”uj magyar”)etc

 24. @Marele Urs: nu jigni puii de gaina: sunt mai inteligenti decât Pascana. Care produce diversiune: fiind nuli, dpdv al gospodaririi si culturii, tipii la Putere macar sa manipuleze masiv masele de români. Nazism în floare.

 25. …1150,Episcopul Otto de Freising:”Cu adevărat se poate învinovăți norocul,ori mai bine se poate admira îndelungata răbdare dumnezeiască pentru că a dat o țară așa de frumoasă ungurilor,acestor oameni urâți,cu ochii scufundați,mărunți la statură și sălbatici în năravuri și în limbă,ca să nu zic acestor monștri omenești”…frumos portret fizic și moral făcut la puțin timp după instalarea în Europa…cumanii să se ascundă(afară de un anume postac,nimeni nu le-a făcut un portret colectiv atât de plin de admirație)

 26. anonim,dan, Zalmoxis,parere, etc. tot rumburaci sunt. Adică, macaci dî India aduși în urma cailor de Batu kan și abandonați în Cumania,(muntenia). Oricât încearcă să pară europeni și urmele de scricelit ce lasă în urmă are danful dî India.

 27. cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia…

  ha ha ha ha ha ha

 28. …măcar nu e „damf”de sânge de copii,de femei însărcinate despicate,după metoda „Ducso Csaba”,promovată pe la 1940(cu 1000 de ani după sosirea strămoșilor civilizatori de prin cele 4-5 „patrii” străbătute în prealabil);cum zicea leventul Tordai,arătându-i iubitei lui Piroșka cât poate fi de mândru că e un vajnic exponent al „rasei mongole” în care „fierbe sângele lui Attila,al lui Gingis Han”;cu ce ar fi fost inferioară India sălbaticilor care au înspăimântat Europa(„De cruzimile ungurilor,apără-ne,Tu,Doamne”)?

 29. @ „Vigilentul”, 29 sept. 2023 la 22:51
  „Mărețule”, Vigirapidule, vezi că ai confundat articolu’! Ți-au dat o hartă greșîtă, aici nu e Donbass, e Ținutul Secuiesc, prostane! Ai pus postarea de postac ca nuca-‘n părete.
  https://romanialibera.ro/special/postacii-de-partid-au-incins-comentariile-pe-site-ul-rl-170413/
  Oare cum muyka dreaku’ plătesc, dobitocii ăia stars&stripes dă la Ambasadă 🇺🇸,
  https://www.youtube.com/watch?v=YYkMTMQ81E8
  cretini ca tine? Oare nu-și dau-seama că aruncă cu $$ $$oroșijdi la gunoi, fără să obțină vre-un rezultat?
  …”capisvi”? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Prostovane.
  @ „Hans”, 30 sept. 2023 la 9:37
  Bueeeey, „Hanți”, tu ești mai prost decît el!
  …și uite cum se umple de sași ȘÎ șvabi pă forum, a’ci, acu’, cînd comunitatea germană a fost COMPLET ALUNGATĂ dîn Rro’ dă uolteni, ca să le poată lua GRATIS proprietățile din Transilvania! …și-și arogă uoltenii parșivi, a’ci, acu’, ca ăsta, nume nemțești, ca să păcălească lumea! Nu le-ar fi rușine, nemernicilor balkanici hoți și mincinoși, papaornițari imigranți puturoși……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.