Avertismente pentru unele alimente

O serie de alimente ar trebuie să fie vândute cu avertismente, consideră un nutriționist care afirmă că aceste produse cauzează pandemia de (…)

Avertismente pentru unele alimente

O serie de alimente ar trebuie să fie vândute cu avertismente, consideră un nutriționist care afirmă că aceste produse cauzează pandemia de (…)

O serie de alimente ar trebuie să fie vândute cu avertismente, consideră un nutriționist brazilian citat de publicațua The Guardian.

Este vorba despre alimentele ultraprocesate (UPF) care ar avea nevoie de avertismente în stilul celor pentru tutun. Explicația specialistului?  „Acestea sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice”, spune nutriționistul citat de TVR Info.

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo va sublinia pericolul tot mai mare pe care UPF-urile îl reprezintă pentru copii și adulți la Congresul internațional privind obezitatea din această săptămână.„UPF-urile își sporesc proporția și dominația în dietele alimentare globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple”, a declarat Monteiro pentru The Guardian înainte de conferința din São Paulo.

„UPF-urile înlocuiesc alimentele mai sănătoase și mai puțin procesate din întreaga lume și cauzează, de asemenea, o deteriorare a calității dietei din cauza mai multor atribute dăunătoare ale acestora. Împreună, aceste alimente sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice legate de alimentație, cum ar fi diabetul.”

Avertismentul dur vine pe fondul creșterii rapide a consumului global de UPF-uri, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și fast-food-urile.

Monteiro și colegii săi au folosit pentru prima dată expresia UPF în urmă cu 15 ani, când au conceput sistemul de clasificare a alimentelor „Nova”. Acesta evaluează nu numai conținutul nutrițional, ci și procesele prin care trec alimentele înainte de a fi consumate.

Sistemul plasează alimentele și băuturile în patru grupe: alimente minim prelucrate, ingrediente culinare prelucrate, alimente prelucrate și alimente ultraprocesate.

Exemple de alimente ultraprocesate

 În categoria de mâncare procesată intră pâinea proaspătă, conservele de fructe și legume, conservele de pește, fructele în sirop, unele tipuri de brânză, gustările ambalate, alimentele semipreparate etc

Distribuie articolul pe:

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.