Avuţia imobiliară a românilor, record al ultimului deceniu

Activele imobiliare ale românilor au continuat să crească, ajungând în 2021 la aproape 2.000 mld. lei, un nivel record al ultimului deceniu, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Exprimată în euro, avu­ţia imobiliară a popu­­laţiei ar fi de 400 mld. euro, având în vedere cursul mediu de peste 4,9 lei/euro din 2021.

Un volum ridicat al activelor imobiliare a mai fost înregistrat în 2008, de 1.860 miliarde de lei, nivelul exprimat în euro fiind atunci mai ma­re, de circa 500 de mi­li­ar­de de euro, de­oa­re­­ce cursul mediu era de 3,68 lei/euro în 2008.

Activele imobiliare continuă să aibă o pon­­dere majoritară în avuţia românilor, de circa 75,6%, pe fondul ratei ridicate de deţi­ne­­re a imobilelor (95,8%, conform Eurostat).

Avuţia imobiliară a românilor a trecut pragul de 1.000 miliarde de de lei (peste 280 de miliarde de euro) în urmă cu 15 ani, în 2006, atunci cursul de schimb mediu leu/euro fiind de 3,52 lei/euro.

Doar în perioada pande­mi­ei de COVID-19 acti­ve­le imobilia­re ale popu­la­ţi­ei au crescut cu 233 miliarde delei, respec­tiv cu 13,4%.

Creşterea avuţiei imo­biliare a româ­ni­lor de-a lungul tim­pu­lui a fost influenţată şi de majorarea preţu­rilor (indi­cele de preţ imo­biliar fiind în creştere).

Banca Naţională a României a arătat că as­cen­siunea activelor imo­biliare indică rezi­lienţa pieţei imo­bi­liare, iar această si­tua­ţie se datorează în mare măsură legis­laţiei care încurajează de­ţi­nerea de active imo­biliare mai degrabă decât (re)investirea în acti­vităţi productive. Creşterea activelor imobiliare ale româ­nilor a fost susţinută şi de bănci, creditarea ipotecară fiind în ascensiune.

Stocul creditelor ipotecare ajunsese la finalul primului semestru (S1) din 2021 la 94,4 mld. lei, volum de 4,5 ori mai mare decât în 2008, când stocul ipotecarelor era de 21 mld. lei.

Faţă de nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu 57,6%.

Fondul locativ la nivelul României a depăşit 9 milioane de locuinţe.

Cu toate că România înre­gistrează cea mai ridicată rată a deţinerii de imobile din Uniunea Europea­nă, persistă un grad crescut al inegalităţii de avuţie.

În timp ce activele imo­biliare au o pon­dere majoritară pe plan local, activele financiare ale românilor reprezintă mai puţin de un sfert din activele totale (în jur de 24%), ajungând în S1/2021 la 634 mld. lei (130 mld. euro). Comparativ, în zona euro activele financiare reprezintă circa 45% din avuţia populaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Pentru ca romanii nu investesc in unitati de productie, ci doar in case si masini, in vacante de fite care nu aduc plusvaloare. Unii mai tin chiriasi. Daca ar fi sa plateasca impozite ca in alte tari nu ar mai avea multe case.

  2. Cu ce se incalzesc romanii-posesori ai aceastei „avutii imobiliarae” ? Daca relaxarile cantitative vor continua… „avitia imobiliara” poate creste si de 1000 de ori…. degeaba daca in Romania nu se poate trai… vedeti pe ce loc mai suntem la migratie in lume… si intrebati-va daca nu cumva e vorba despre o decimare… numita fuga indra..cita… Verificati si investitiile in pompe funebre… care au crescut si mai spectaculos in ultima perioada… si tot nu fac fata…iar cu aventura rasboinica din vecinatate si boos.. tere nenumate… pot sa creaca iarasi …toate.

  3. De ce va este rusine sa spuneti ,Romania este pe locul 1 in lume la proprietari de case cu 97% Germania 51%,SUA 65% , Elvetia 41%
    E o performanta sa nu traiesti o viata cu chirie ..

  4. Avuația asta „emobiliara” e precum scobitoarea de un milion de dolari sau chiloții lui Michael Jackson cu dungă maro pe centru, dacă nu-i i se alătură nici un fraier nu face nici doi bani.

  5. Noi nu avem „vechime” in capitalism, pe noi Europa si FMI ne-au ajutat sa vindem la fier vechi inoxul din industrie, ne-au pus cota la otel de a disparut sidelurgia din Romania care se spune a dat otelul si pt turnul Eiffel. Multinationalele nu au actionari romani, UE face tot posibilul sa ne tina in subdezvoltare, nu ne-au lasat sa construim reactoarele de la Cernavoda, nu ne lasa sa avem surse de energie pe motiv ca poluam, in schimb marile concerne de sinteze chimice din Germania nu poluiaza, nici centralele termice pe carbune, doar pe noi ne-au obligat sa inchidem. A incercat ROMGAZ sa construiasca o centrala termica si cand a ajuns la 80-90% a fost reziliat contractul in vara lui 2021 pt motiv de intarziere de Virgil Popescu si Consiliul de administratie, dar de fapt ca sa nu faca concurenta altora din energie. Asa incat in loc de sute sau mii de kwh produsi in Romania importam din Ungaria care nu s-a lasat intimidata de UE si isi construieste centrala nucleara si altele in colaborari bune cu estul rus sau chinez noi ne-am pus capul pe butuc asteptandu-ne sfarsitul. Un vechi proverb spune:”cine sapa groapa altuia cade in ea” Ei ne-au dorit peirea, s-ar putea ca Pamantul intr-o zi sa-i nu-i mai rabde, atunci vom vedea:”Cine rade la urma”. Au cazut imperii, au disparut civilizatii, Istoria are dinamica ei cu urcusuri si coborasuri. Noi traim dupa o vorba:”Pana nu faci o casa, un copil si nu sadesti un pom nu esti om.” Poate este suficient sa fim oameni, lasam pacatele altora care se lacomesc si uita sa fie buni la inima.

  6. Analiza asta servește UE care a pus ochii pe proprietățile private de orice fel ale oamenilor, inclusiv economii. UE lucrează la implementarea unui registru al averilor(proprietății) private :imobiliare, acțiuni, obligațiuni, economii, bijuterii (fie și numai verigheta),tablouri, linguriță argint, etc. Puneți alături și planul identității digitale și biometrice și aveți „paradisul” davosian.

  7. Impozite ca in Occident,de ce ?Trebuie sa inghitim orice vine din Vest ca e cool? Asa ca niste idioten fara sa ne intrebam daca Statul a facut Pamantul! Vezi taxele (ca sunt doua) TMAU din factura de la Apa,care s-au si marit si cu nitica aritmetica realizezi cati bani incaseaza pe luna de la cati abonati sunt in Bucuresti! Pentru un imprumut de 150 000 000 de euro (cat o fi dat Catu pe Vaccin?) pe care trebuie sa-l plateasca municipalitatea cu tot cu dobanda,(retine cuvantul „dobanda”). Deci de ce impozite mai mari doar ca sa-i jupuim unii mai curajosi care poate s-au bagat la credite si de dusmani ?!

  8. Romanii datori catre bancile straine prin credite garantate de statul roman pentru spatiu in aer! TiK ToK Vrancea! Macar de ne revindeam pamantul si resursele intre noi sa ramana ceva generatiilor viitoare!

  9. ”Avuția imobiliară ”?? De ce ești prost române ? Nu observi cum iarăși ți-ai furat singur căciula ?? Ai permis oricărui imbecil să construiască oriunde a vrut, evident de o calitate îndoielnică, din materiale proaste și ieftine. In același timp ai distrus ceva valoros, TERENUL AGRICOL,. De care o să ai mai mare nevoie decât de apartamente.. Iar românu cumpără din puținii bani pe care-i are dosiți, imobiliare, apartamente, două trei, in funcție de cât fură.. Dar vezi cum bancherul român e prost și ticălos,. Căci evident locul acestor bani ar fi fost in bănci, la investiții productive, contrsa unor dobânzi competitive, nu ingropate in ziduri inutile,.

  10. cat timp ai casa si venit minim, pensie sau rente nu esti sclav. asa numitele investitii productive sunt piramide frauduloase. continuati sa luptati cu stapanii de sclavi. romanii nu au fost sclavi niciodata in istorie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.