Banca Mondială, alarmată de creșterea prețurilor alimentare la nivel mondial

După Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială a atras și ea atenția asupra faptului că prețurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat, în primul trimestru al acestui an, prima lor creștere din aproape doi ani, stimulate de creșterea cererii venite din China dar și de tensiunile din Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unui raport trimestrial al Băncii Mondiale publicat joi, în perioada ianuarie-aprilie 2014 prețurile la produsele alimentare de bază a crescut cu 4% la nivel mondial, punând capăt unei tendințe de declin care a început după vârful atins în vara lui 2012. Avansul din primele trei luni se datorează în principal creșterii prețurilor la grâu și porumb cu 18%, respectiv 12%.

„Îngrijorările meteorologice, incertitudinile politicile și fluctuațiile monedelor nu pot fi separate unele de altele”, afirmă vice-președintele Băncii Mondiale responsabil cu reducerea sărăciei, Ana Revenga.

Seceta persistentă din SUA și cererea mondială puternică, în special cea provenită din China, explică în mare parte creșterea prețurilor. Însă criza din Ucraina are și ea un rol, apreciază instituția financiară internațională. Ucraina, al treilea exportator mondial de porumb și al șaselea de grâu, se confruntă în prezent cu o creștere spectaculoasă a prețurilor la produse alimentare pe fondul crizei politice și economice. În perioada ianuarie-aprilie anul curent prețul porumbului în Ucraina a crescut cu 73% iar cel al grâului a urcat cu 37%, ceea ce a avut un efect și asupra prețurilor la nivel mondial.

„Tensiunile geopolitice din Ucraina nu au afectat încă exporturile dar ar putea avea un impact asupra producției și tranzacțiilor viitoare dacă incertitudinea va crește”, subliniază Banca Mondială.

Raportul Băncii Mondiale vine la o lună după ce Organizația Națiunilor Unite a anunțat că prețurile alimentare mondiale au atins, în luna martie 2014, cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni din cauza condițiilor meteo nefavorabile din marile țări producătoare dar și a crizei din Ucraina. Experții sunt îngrijorați de posibilitatea ca creșterea prețurilor alimentare să conducă la revolte și proteste la nivel mondial, cum s-a întâmplat în 2007 și 2008 în țări precum Haiti, Camerun și India.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.