Lech Walesa şi preşedintele Komorowski, la slujba în memoria lui Wojciech Jaruzelski

Generalul Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, a cărui activitate continuă să divizeze compatrioţii săi, a fost înhumat vineri la cimitirul militar din Varşovia, după o slujbă religioasă la care au asistat preşedintele Bronislaw Komorowski, foştii şefi ai statului Lech Walesa şi Aleksandr Kwasniewski, ambasadorii rus şi american şi familia defunctului – soţia sa, Barbara, şi unica lor fiică, Monika Jaruzelska. Slujba a avut loc în catedrala armatei. Născut într-o familie catolică ce aparţinea micii nobilimi poloneze, Wojciech Jaruzelski a aderat de tânăr la mişcarea comunistă şi s-a declarat mereu liber cugetător. Totuşi, cu 13 zile înainte de a deceda în spital, spunând că acţionează „cu toată libertate şi în deplină cunoştinţă de cauză”, a cerut să vină la el un preot , pentru a se putea spovedi şi a fi miruit. Spunând aceste lucruri, preotul paroh de la catedrala armatei a adăugat că ele justifică ţinerea slujbei religioase. În timpul ei, câteva zeci de persoane masate în faţa bisericii au afişat pancarte ostile defunctului general, care-l făceau „trădător al Poloniei”.

Ceremonia de înhumare a urnei sale cu cenuşă, depusă la începutul după-amiezii de vineri cu onoruri militare la cimitirul Powazki din Varşovia, a fost tulburată de câteva sute de manifestanţi păziţi de poliţişti. Aceştia au scandat „Jos comunismul!” şi „Du-te la Moscova!”. De asemenea, au afişat fotografii imense ale victimelor legii marţiale decretate de Jaruzelski în 1981, pentru a zdrobi Solidaritatea, primul sindicat independent din Est. Vorbind la cimitir, fostul preşedinte Kwasniewski a adus un omagiu generalului, care, spunea el, „ne-a scăpat de o intervenţie militară externă şi de un război fratricid” şi a promis că îi „va apăra memoria”.

Personaj controversat, generalul Jaruzelski a divizat până la moarte compatrioţii săi când venea vorba despre legea marţială pe care a decretat-o în 1981. Detractorii săi continuă să-i reproşeze devotamentul faţă de comunismul impus Poloniei de Moscova după Al Doilea Război Mondial. Dar acelaşi general a fost cel care a permis Poloniei trecerea de la dictatură la democraţie. Decizia lui de a negocia cu Sindicatul Solidaritatea viitorul ţării a dus în vara lui 1989 la primele alegeri parţial libere, câştigate de mişcarea lui Lech Walesa, şi la căderea puterii comuniste. „Am pierdut câteva bătălii cu el, dar am câştigat războiul pentru o Polonie liberă. Nu mă interesează toate motivele lui, îl las să-l judece Dumnezeu”, a declarat Lech Walesa. Generalul însuşi a făcut o mărturisire neaşteptată într-un interviu acordat în agenţiei France Presse în 2005. „Sună paradoxal ce spun eu cu gura mea, dar sunt foarte mulţumit să văd Polonia în NATO, care este garantul securităţii noastre, şi în Uniunea Europeană, care reprezintă o uriaşă şansă de dezvoltare”, a declarat el.

Suferind de câţiva ani de cancer la glandele limfatice, generalul Jaruzelski a decedat cu câteva zile înainte ca, la Varşovia, să se marcheze împlinirea a 25 de ani de la primele alegeri semi-democratice, câştigate de Solidaritatea, ceremonii la care urmează să participe, la 4 iunie, preşedintele american Barack Obama şi şefi de stat est europeni, între care şi Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.