Bani pentru stadion de echipă de judeţ sunt, pentru opera lui Brâncuşi, nu

A apărut o sincopă în parcursul cumpărării “Cuminţeniei Pământului”. Banii de la CNI a trebui să fie realocaţi la ministerul culturii. Un stadion pentru VIP-urile din Alexandria.


Probleme cu achiziţia “Cuminţeniei pământului”

Lucrurile sunt cunoscute. Guvernul României a anunţat că a ajuns la un acord cu proprietarii operei lui Brâncuşi, “Cuminţenia pământului”, în vederea achiziţionării acesteia. În urma negocierilor, preţul ce urmeză să fie plătit este de 11 milioane de euro. Guvernul a mai anunţat că 5 milioane vor fi achitate de la bugetul statului, iar celelale 6 în urma unei subscripţii publice. Termenul limită pentru achitarea banilor a fost şi el precizat de oficiali ai guvernului: 31 octombrie 2016. Totuşi situaţia nu este încă bătută în cuie. În urmă cu 4 zile, Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor “Cuminţeniei pământului” a precizat pentru Adevărul, că atunci când s-au purtat negocierile reprezentanţii guvernului nu au făcut vreo referire la o subscripţie publică, ci doar de bani de la buget. “Această subscripţie modifică puţin datele problemei. În termen de şapte zile, începând de miercuri, moştenitorii vor să aibă un contract semnat cu statul, iar în decurs de 14 zile de la aceeaşi dată, să fie făcută plata”, a mai precizat avocatul. Asta înseamnă că până pe 31 martie trebuie semnat contractul şi până pe 15 aprilie achitaţi toţi bani. Ori, se ştie, oricâte demersuri s-ar face, strângerea a 6 milioane de euro prin subscripţie publică este imposibilă.

E mai important un stadion al unei echipe de judeţ?

Nu ştim ce decizie se va lua la Palatul Victoria în urma “modificării datelor problemei”. Nu ştim dacă s-a luat în calcul o altă sursă de finanţare, care să înlocuiască eventual subscripţia publică. Există însă o soluţie de bun simţ şi credem că este şi fezabilă. Pe 5 martie a.c. am publicat un articol, Milioane de euro pentru stadioanele unor echipe de „C” şi judeţ, în care analizam oportunitatea unei investiţii de amploare (16 milioane de euro) în două baze sportive utilizate de echipe de fotbal din ligile inferioare, una fiind chiar amatoare. Trecem peste faptul că aceste investiţii NU sunt justificate pe linie sportivă, trecem şi peste faptul că sunt investiţii din categoria celor 100% electorale, dar în acelaşi timp nu putem să nu observăm că nu există vreo urgenţă în ceea ce priveşte refacerea celor două stadioane din Alexandria şi Turnu Măgurele. La Alexandria, unde se utilizează grosul investiţiei, repetăm, echipa care utilizează stadionul primăriei este în Liga 4 (liga judeţeană). Chiar dacă vine un şeic din Golf şi bagă bani în echipă aşa cum s-a întâmplat prin marile campionnate europene, chiar dacă este adus antrenor Mourinho, FCM Alexandria doar dacă realizează trei promovări succesive (nici Viitorul Scorniceşti nu a realizat o astfel de performanţă, ea staţionând 3 ani în “C”), abia în toamna anului 2018 ar ajunge să joace în prima ligă (în limbaj de peluză, toate acestea se cheamă “vise erotice”), deci nici vorbă de vreo “urgenţă”. Ţinând cont de aceste aspecte, guvernul ar putea printr-o simplă hotărîre să transfere banii aprobaţi de cabinetul Ponta, din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii în bugetul Ministerului Culturii şi astfel s-ar putea achita pe loc şi integral suma necesară cumpărării operei lui Brâncuşi, “Cuminţenia pământului”. Nu credem că este mai importantă refacerea arenei unei echipe de judeţ sau liga 3 – oricum condiţiile actuale sunt mai mult decât propice nivelului de performanţă a celor de la FCM Alexandria – decât achiziţionarea unei lucrări monumentale ale lui Constantin Brâncuşi, lucare care l-a rândul ei expusă la muzeul de artă ar atrage un număr mare de vizitatori etc etc. Şi, dacă tot este deschis subiectul subscripţiei publice, atunci autorităţile locale din Teleorman nu sunt împiedicate de nimeni să lanseze o astfel de modalitate pentru a strânge bani pentru modernizarea sau refacerea stadionului municipal din Alexandria.

Un stadion pentru VIP-uri

[Subsemnatul] Ca fost “om de sport” care ştie foarte bine (încă din vremea când venea multă lume pe stadioane) care sunt necesităţile pentru buna desfăşurare a unei competiţii, indiferend de nivelul de performanţă, nu am înţeles totuşi în prima fază, de ce se doreşte (în afară de aspectul politic-electoral) aducerea stadionului municipal din Alexandria la nivelui unui stadion de categoria “UEFA 3”. După ce am obţinut proiectul propriu-zis, lucrurile s-au lămurit. Nu contează dacă FCM Alexandria va promova sau nu la vară în Liga 3. Altceva este mai important. Este nevoie ca notabilităţile oraşului, ale judeţului, politicienii teleormăneni de la “centru” (un Liviu Dragnea, de exemplu) să beneficieze când vin la vreun meci de fotbal de un spaţiu numai al lor, unde să poată servi înainte şi în pauza meciului o gustare mai specială, unde să deguste un pahar de vin, unde să mai pună ţara, judeţul la cale etc. Adică aşa cum este şi la echipele mari, numai că acestea produc (aduc) şi bani, ceea ce nu este cazul la FCM-ul local. Câteva paragrafe din proiectul investiţiei sunt mai mult decât sugestive:

Tot in tribuna 1 se vor gasi locurile pentru spectatorii VIP si spatiile aferente acestora. Pentru spectatorii VIP se rezerva zona centrala a tribunei 1, acestia parcurgand un pachet de scari (monumentale prin latimea descrisa de acestea).

spatii pentru vip si presa (spatii de primire, loje, grupuri sanitare, spatii de servire, etc)

Parcarea pentru publicul VIP trebuie asigurata conform cerintelor UEFA intr-o zona securizata si sa asigure o capacitate de 100 locuri

In raport cu suprafata alocata, suprafata ce ramane neschimbata cu exceptia posibilitatii de a beneficia de terenul invecinat, in suprafata de 2705 mp si rezervat parcarii auto VIP

Autoritatile locale au identificat un imobil constand in teren si constructii alipit de terenul complexului sportiv. Acest teren, pozitionat convenabil conform studiilor facute, asigura exact spatiul necesar pentru amenajarea unei parcari in aer liber de 100 locuri. Constructiile aflate in prezent pe teren vor fi desfiintate inaintea inceperii lucrarilor. Parcarea poate fi inglobata in incinta securizata a stadionului

După cum se poate observa, în proiect este trecută constuirea unei căi separate de acces pentru VIP-uri (doar nu o să se amestece notabilităţile cu “poporul”), iar scările trebuie să fie neapărat monumentale. Surprinde şi numărul de locuri pentru presă:168. Reamintim, la Alexandria vin Atletic Orbeasca, Rapid Buzescu, Astra Plosca, nu Athletic Bilbao, Rapid Bucureşti sau Astra Giurgiu. Deci crede cineva că vor veni vreodată 168 de ziarişti pe stadionul din Alexandria? Evident că nu. Dar unde să stea şoferii, aghiotanţii şi prietenii de rangul doi din anturajul VIP-urilor? Pe locurile bune destinate (teoretic) presei. Autorii proiectului s-au gândit la toate amănuntele. Şi parcarea VIP trebuie să fie separată de parcarea “restului lumii”. Şi pentru asta vor fi demolate nişte construcţii de pe un teren adiacent, care va fi alocat stadionului.

O investiţie aiurea din punct de vedere sportiv

Să fim bine înţeleşi. Într-adevăr, normele UEFA prevăd unele cerinţe pentru parcările VIP, pentru unele delimitări la un stadion. Dar asta pentru echipele care joacă în cupele europene, nu pentru cele de “judeţ” sau “C”. Cine citeşte însă cu atenţie proiectul investiţiei îşi poate da foarte uşor seama că investiţia este făcută şi aiurea şi va deveni inutilă în caz că…se materializează “visele erotice”. Iată ce mai apare în documentul pe care l-am descoperit: “Capacitatea atinsa de aproximativ 5400 locuri pe scaune depaseste limita minima de 4500 locuri impusa simultan atat de FRF pentru Liga 1 cat si de UEFA pentru categoria 3. Stadionul va asigura conditiile necesare pentru acreditarea UEFA nivel 3 insa trebuie subliniat ca o ulterioara marire a nivelului de acreditare (nivel UEFA 4) nu este posibila pe terenul avut la dispozitie, neexistand spatiul necesar pentru obtinerea unui numar suplimentar de peste 2500 locuri in tribune”. Să traducem pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu limbajul tehnico-sportiv. Deci, autorităţile modernizează stadionul şi îl duc la nivelul categoriei 3 UEFA. Ce înseamnă acest lucru: că FCM dacă va ajunge în cupele europene va putea juca aici doar tururile I, II şi III ale calificărilor. Pentru a putea juca în turul IV (play-off) al calificărilor pentru grupele CL şi EL este nevoie de un stadion UEFA categoria 4. Dar, nu o spunem noi, o spun autorităţile în documentul trimis la guvern, modernizarea nu poate atinge nivelul categoriei 4 UEFA. În acest caz, din punct de vedere strict sportiv, investiţia nu este rentabilă. În mod normal, dacă la Alexandria se ştie (se vrea) că într-un viitor (mai apropiat sau nu) FCM va ajunge să atace cupele europene este necesară construirea, în alt loc a unui stadion nou, nu modernizarea celui actual. Pentru că pe un stadion de categoria UEFA 3, FCM nu va avea dreptul să joace în play-off şi nici meciurile din faza grupelor, şi din faza eliminatorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.