Băsescu a lansat ipoteza unei campanii plătite, întrebat de graţierea lui Gică Popescu

Într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a acuzat parlamentul, dar şi guvernul, despre care a spus că este corupt.

Acuzaţiile preşedintelui vin după ce, în Camera Deputaţilor, marti, s-a votat împotriva avizului cerut de DNA pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu.

„Parlamentul este menţionat ca o instituţie care împiedică independenţa justiţiei. În raportul MCV, dacă instituţiile de justiţie primesc menţiuni bune, parlamentul apare ca cel care blochează justiţia”, a spus Băsescu.

Principalele declaraţii

„Noul episod, legat de Chiţoiu, e o confirmare a ceea ce s-a înscris în MCV, dar şi în raportul legat de corupţia la nivelul UE.

Acest episod are şi o altă conotaţie pentru că el viza o anchetă la modul în care OUG 94/2013, cu privire la ASF, a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este unul corupt.

Dacă azi s-ar fi dat aviz pentru Chiţoiu ar fi trebuit să spună cum a primit şi aprobarea de la premier”.

Chiţoiu a spus azi minciuni în Parlament care au părut a fi o justificare. Domnul Chiţoiu minte!

„Eu cred că astăzi majoritatea parlamentară, în mod deosebit PSD, a protejat investigarea unui act de corupţie la nivel guvernamental.

Sunt doi parlamentari incompatibili şi nimeni nu a luat notă de aceste hotărâri în Parlament. E un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmăririi penale şi a fost refuzată de Parlament. Mai avem şi parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunităţii în vederea arestării.

Este foarte mare diferenţa de tratament şi aş observa că este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din parlament, cei pentru care nu s-a încuviinţat începerea urmăririi penale. Aici este marea problemă a Parlamentului.

Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen pentru toţi românii. Parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă.

Vosganian, Borbely, Dobre, Chiţoiu, Cosma, Stan, indiferent de situaţia partidelor la putere sau opoziţie, aceşti oameni şi cei care sunt colegi cu ei în grupurile parlamentare îi apără fără rezerve.

Degeaba instituţiile statului îşi fac treaba, dacă se pune eticheta lipsă de voinţă politică.

Sunt doar în situaţia de a constata. Românii trebuie să afle cine le face rău, cine îi discreditează”.

Despre taxe suplimentară la combustibil de la 1 aprilie

„Aş mai aborda un subiect: ce ar urma să se întâmple la 1 aprilie, când Guvernul şi noul ministru susţin introducerea unei taxe suplimentare la combustibil, benzină şi motorină- O spun încă o dată, aceasta taxă nu este necesară, avand în vedere că în buget sunt ascunşi suficienţi bani. Singurul loc unde nu sunt ascunşi sunt la Ministerul Dezvoltării, unde e o creştere explozivă, pentru alocările la baronii locali

Se poate rămâne în deficitul convenit, cu condiţia să se elimine excesele de la Dezvoltare, plata dobânzilor, serviciul datoriei externe şi corecta evaluare a celebrei taxe pe stâlp, în buget, cu o contribuţie minimală de 480 milioane lei, când e cel puţin 1,5 miliarde lei.  Fac apel la Guvern şi la Parlament să nu se introducă această taxă suplimentară”.

Partidului Jobbik din Ungaria e unul extremist, nu are ce căuta în România

“Am observat ieri o prezenţă la vârf a partidului Jobbik din Ungaria. Cred că a venit timpul să punem capăt acţiunilor lor în România. Cer act normativ prin care prezenţa lor pe teritoriul României să fie interzis.

E un partid extremist. În Europa se constată o creştere a ponderii partidelor extremiste.

Dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar în România nu au ce căuta. Jobbik e un partid extremist de care le e ruşine şi guvernanţilor din Budapesta. Comportamentul lor de la Târgu Mureş justifică o astfel de măsură”.

 În legătură cu decoraţia lui Tokes: “Decizia consiliului de onoare a fost atacată în instanţă. Aştept decizia instanţei, a spus Băsescu”.

Întrebat dacă a fost la sediul fundaţiei Mişcarea Populară, Băsescu a confirmat. “Bănuiesc că ştie toată lumea că m-am despărţit de PDL, că am propus formare unei fundaţii, Mişcarea Populară, care a generat un partid.

Ieri am fost la sediu pentru discuţii. Am dreptul să mă duc la orice partid. Nu am dreptul să devin membru”.

Întrebat cum va colabora cu Tăriceanu, proaspăt ales şef al Senatului, Băsescu a spus că va colabora instituţional, chiar dacă el e un surogat de Antonescu. “Ponta a ţinut să păstreze tandemul şi acum o să îl mângâie pe spate pe Tăriceanu şi o să îi spună „Crinuţ”, a mai susţinut Băsescu.

Întrebat dacă îi graţiază pe Gică Popescu şi Gigi Becali, Băsescu a lansat ipoteza unei campanii plătite.

“Nu am făcut multe graţieri în primul meu mandat. Toate graţierile sunt în primul mandat. În al doilea, nu există niciuna, nici măcar pe motive umanitare.

Graţierea e un act de voinţă al preşedintelui. Nu trebuie avize.

Dacă în primul mandat aveam semne de întrebare cu privire la voinţa justiţiei de a funcţiona, în cel de-al doilea mandat nu am mai avut motive să cred că cea mai mare parte a justiţiei nu ar funcţiona. Şi atunci, decât un om pe care l-am respectat, indiferent de cine vorbim, şi a respecta un judecător, am preferat să respect judecătorul.

În al doilea mandat, am eliminat din activitatea mea funcţia graţierii. Voi reflecta de la caz la caz. Nici nu i s-a scris motivarea. Aş vrea să ştiu dacă a plătit cineva bani pentru asemenea campanii. Mi se pare o campanie plătită şi nejustificată. Procedura este cu totul alta şi, dacă televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi legea care permite preşedintelui graţierea.

Am un aviz negativ în privinţa lui Becali, dar graţierea este un act care reflectă numai dorinţa preşedintelui. Voi reflecta de la caz la caz, fiecare are dreptul să ceară graţierea.

Întrebat dacă îi retrage decoraţia lui Gică Popescu, Băsescu a negat afirmând: “(…) nu putem renega persoanele care au greşit. Legea spune clar: Preşedintele poate retrage decoraţia, deci nu este obligat să o facă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.