Băsescu: România nu a declanşat nicio procedură diplomatică pentru funcţia de secretar general NATO

România nu a declanşat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcţia de secretar general NATO, a declarat, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că actualul deţinător al funcţiei mai are un an şi jumătate de mandat, transmite Mediafax.

Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianţei poate fi un român.

Preşedintele Băsescu a intervenit, ţinând să spună că România nu a declanşat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.

„România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită”, a spus Băsescu.

La rândul său, Rasmussen a subliniat ca este prematură discutarea acestei probleme, inclusiv a numelor care ar putea fi potrivite pentru a ocupa funcţia.

În urmă cu o lună, aparea in presa informația că, potrivit unor surse diplomatice, în ultimele luni, în cancelariile occidentale a fost luată în discuție candidatura președintelui Traian Băsescu la funcția de secretar-general NATO, în condițiile în care mandatul actualului secretar-general, Anders Fogh Rasmussen, se termină în august 2014, iar nominalizarea succesorului se anunță, de regulă, cu trei-patru luni mai devreme.

Ulterior, în cărțile presei din România a intrat și Mircea Geoană.

Insa mult mai multe sunt vocile care, pe plan internațional de această dată, susțin că viitorul secretar general NATO va fi un politician turc. Iar numele cel mai vehiculat este cel al actualului președinte, Abdullah Gul, primul presedinte al Turciei musulman practicant. Oferirea acestei funcții NATO ar fi o recunoaștere a rolului geostrategic extrem de important al Turciei (țara cu a doua cea mai numeroasă armată din NATO), o compensare pentru imposibilitatea, nerecunoscută oficial, de primire a Turciei in clubul creștin al UE, o recunoaștere a ascensiunii economice uriașe a Turciei și o asigurare în egală măsură a bunelor relații Ankara-Tel-Aviv și a faptului că Turcia nu va coopera cu Federația Rusă în detrimentul aliaților. Mandatul de 7 ani al lui Gul expira chiar in 2014.

Romania se multumeste deocamdata cu functia de secretar general adjunct al Aliantei, oferita lui Sorin Ducaru, ambasadorul Bucurestiului la NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.