Bătălia pentru corvete: olandezii pierd în instanță

Compania olandeză Damen a pierdut la Tribunalul București în dosarul în care a solicitat anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,2 miliarde de euro pentru construcția a patru corvete multifuncționale într-un șantier naval românesc.

”Respinge cererea de completare şi de îndreptare a erorilor materiale din cuprinsul Sentinţei civile 6399/07.10.2019, ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, astăzi, 31.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată grefa Tribunalului București. În cazul în care nimic nu se schimă la recurs, câștigătorul rămâne compania franceză NAVAL Group.

Procedura specifică de achiziție pentru produsul ”Corvetă multifuncțională” a fost inițiată în 1 martie 2018 în baza HG 48/2018. Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclusă și modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor. Raportul procedurii specifice a fost aprobat la 1 iulie 2019, iar în data de 2 iulie 2019, Romtehnica a transmis ofertanților comunicările privind rezultatul procedurii.

Câștigătorul procedurii de atribuire a fost declarat Asocierea NAVAL Group cu Șantier Naval Constanța cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, fără TVA (fără a fi incluse munițiile). Damen Schelde Naval Shipbuilding a depus, în data de 9 iulie 2019, la Tribunalul București, o contestație prin care solicită anularea procedurii specifice, precum și o plângere la Curtea de Apel împotriva Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor nr. 1029 referitoare la procedura specifică. Procesul la Curtea de Apel București a fost suspendat, așteptându-se soluționarea cauzei la Tribunalul București, care, în data de 8 octombrie 2019, a respins acțiunea Damen, dând câștig de cauză autorității contractante.

Scopul programului de înzestrare cu covervete multifuncționale este achiziția a patru corvete pentru Forțele navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: împotriva amenințărilor aeriene, a navelor de suprafață, a amenințărilor submarine, împotriva războiului electronic precum și pentru foc la litoral.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Canci mai vedem noi shenghen si ridicarea mwc-ului. Dar poate le oferă guvernul meu de slugi ceva gratis in contrapartidă.

  2. Foarte bine! Cand am cerut sa intram in Shengen s-au pus in unghii impotriva noastra. Ii durea pasaportul daca nu mai stateau romanii ca vitele la coada in aeroport?

  3. Da’ ce probleme mari cu corvetele astea ! Din proces in proces , din recurs in recurs , pana vor fi gata corvetele, vor fi depasite tehnic . Pai, nu era mai usor , mai ieftin si mai elegant sa cumparam ceva asemanator , din ce arunca alti , la „fier vechi ” ? Suntem , doctori , mari specialisti, in asta si , mai ales , avem atata experienta in domeniu ! Cine nu are bani de haine noi se imbraca la „second hand” !

  4. Desi Damen s-a dovedit o companie corecta, noi nu putem uita ca provine din Olanda, tara care se opune intrarii noastre in Shengen! dar nici francezii nu sunt seriosi, ei practica preturi coloniale si …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.