Băuturile îndulcite, pericol pentru sănătate

Consumul băuturilor care au în componenţă zahăr poate creşte posibilitatea de a dezvolta diabet zaharat tip 2 chiar şi pentru persoanele slabe, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la BBC.

Persoanele supraponderale şi cele care au un stil de viaţă sedentar sunt mult mai predispuse la această afecţiune, spun cercetătorii.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au realizat 17 studii în acest domeniu.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că există o conexiune puternică între obezitate, băuturi îndulcite şi diabet de ceva timp. Însă doar câteva studii arată că persoanele care consumă sucuri în cantităţi mari sunt predispuse spre îmbolnăvire, indiferent de greutatea lor.

“Studiul nostru arată că orice persoană care reduce zahărul din alimentaţie poate preveni orice afecţiune cauzată de acesta şi poate reduce cu uşurinţă riscul de a lua în greutate”, confirmă coordonatorul studiului, dr. Fumiaki Imamura.

“Vârsta înaintată, predispunerea la obezitate şi un stil de viaţă sedentar reprezintă principalele riscuri de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2”, argumentează Tom Sanders, profesor de diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Colegiul King din Londra.

În Marea Britanie se consumă peste două milioane de tone de zahăr în fiecare an.

Zahărul este consumat uneori fără voia noastră, deoarece este ascuns în alimente. De exemplu, o bucată de pizza cu brânză conţine 30 g de zahăr, echivalentul a şase cuburi de zahăr.

Acest studiu a fost publicat în British Medical Journal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.