Consumul de gaze este azi de puțin peste 32 de milioane de metri cubi, la jumătate față de în urmă cu două săptămâni, când era ger, doar cu puțin mai mare față de o zi călduroasă de vară(28-29 milioane mc). Avem un consum atât de mic încât extracția din depozite aproape că s-a oprit – 4 milioane mc și putem chiar să și exportăm anumite cantități în Ungaria, 0,7 milioane mc, potrivit datelor interactive Transgaz.Importul prin Bulgaria este încă activ, dar nu pentru că am avea neapărat nevoie, ci, cel mai probabil, din motive de preț mai avantajos pentru furnizorii interni.
Vedem că linepack-ul Transgaz, care măsoară cantitatea efectivă de gaze aflate în conducxte, cu raportare la consum, că a ieșit din zona optimă(75-78 milioane mc), intrând în zona „bună”, la peste 78 de milioane mc. Mai clar, sunt ceva mai multe gaze în conducte decât ar fi optim pentru consum. Pentru că nimeni nu vrea să stocheze gaze(depozitele sunt oricum pe 60% pline), pentru că injecția vine cu plata unui tarif specific de înamgazinare, s-a găsit debușeul exportului.
Cu depozitele sunt încă pline la 60% din capacitate și cu un consum intern foarte scăzut, presiunea pe ieftinirea gazului continuă. Se fac tranzacții pe Bursa Română de Mărfuri la circa 150 de lei /MWh sau chiar mai puțin, mai ieftin cu peste 50%, în sezon rece, decât vara trecută. Prețul echivalent a 30 de euro este același cu cel al hub-ului austriac Baumgarten, referința pentru regiune, dovadă că ieftinirea gazului este generalizată, fiind datorată unui consum industrial în continuă scădere și abundenței de gaz. Ca să avem o comparație privind nivelul actual de preț, trebuie spus că, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, gazul costa peste 300 de euro, adică de 10 ori mai mult ca în prezent.
Nu înseamnă însă că ieftinirea gazului se va și vedea în facturile populației. Piața este reglementată, furnizorii vând la preț de plafon, popilația plăteștea și ea la plafon. În acest moment, condițiile pieței ar justifica o dereglementare iar populația să se ducă la acei furnizori cu ofertele cele mai bune.
România are o producție anuală de gaze de circa nouă miliarde de metri cubi, Romgaz, Petrom și BSOG, și mai importă suplimentar până la 1,5 miliarde de metri cubi. Suntem legați prin gazoducte cu toți vecinii, cu excepția Serbiei.
„UNDE-S PLATFORMELE DE FORAJ PRODUSE DE „MORMANTIȘTII DE FIER VECHI”!? TOTUȘI A CUI ESTE ROMÂNIA ? NU A ROMÂNILOR- CĂ EI SUNT A NIMĂNUI SE VEDE DIN DRONELE CARE ERAU SĂ-L „DRONEZE”! PE CIOLACU-N TULCEA!
Economia Romaniei e atat de eficienta ca nu consuma gram de gaz. Asta inseamna sa fii smecher de smecher!
a scazut consumul ca e cald afara de zece zile….jurnalistul lu peste…..ai si tu firma de gaze…..
securistii din energie au rteusit sa mareasca intr-atat preturile, incat romanul rabda de frig, pentru ca ei sa vanda fazul strainilor. de asta l-ati ucis pe ceausescu…
Fugi bre, .. Srios ?? Ți-a cerut Ungaria gaz ?? Aiurelii de nătărău.. Deocamdată romania a cumpărat gaz de la maghiari,, Iar prostia de a livra subvenționat la Moldova costă usturător pe romîni,, și va mai costa.. Deci vezi bre de ce mai ciorovăiești prin jurnalisme..
Cum sa vanda furnizorii la pret plafonat ?! Poate gresesc, dar ei au preturile lor de vanzare, desigur peste plafon, cu achitarea diferentei de la buget prin Ministerul Energiei. Parca asa prevad Ordonantele de Urgenta.
Oare de ce e plin spitalul de oameni cu afectiuni respiratorii? Pentru ca stau oamenii in frig . Industrie ioc .
Și înainte de 1989 și după, oricît a fost producția de la noi, 37 miliarde m3 anii 1980, azi sub 9, s-a important constant între 10 și 20% din consum. Nefiresc!
Tot nefiresc producția după 1989 a scăzut liniar! Aici puneți-vă singuri întrebări.
Așa zisul import, poate doar pe hîrtie, a fost praful aruncat în ochii noștri la scumpitul din pix al gazelor.
Ne fac din vorbe, statistică, date măsluite, minciuni.
Piata de energie e dezastru, oamenii sunt furați din toate părțile. Factura de gaz, cu vreme caldă 208 MC 800 subvenționat și 2000 de lei fara. Vă dați seama ce hostie este acolo. In loc sa plătim 300-400 de lei maxim ei duc la 2000 de lei o factură. Ce vb. Ar trebui sa se lase cu pușcărie. Ați auzit de vreo pedeapsa cu pușcăria la cei care și-au vândut energia intre ei?
exportam materie prima,bruta !!!
de ce nu pornim combinatele de ingrasaminte chimice ca sa valorificam gazul?! vai de mama lor de „conducatori” !
Și cică nu era mai bine înainte de 1990…
Era mult mai bine pentru majoritatea populației nu ca azi doar pentru o „elită” sfidătoare …
‘de ce nu pornim combinatele de ingrasaminte chimice ca sa valorificam gazul?!”
Ca sa pornesti un combinat trebuie sa ai comenzi ! Produsele din gaz romanesc sunt mai scumpe, pana si noi preferam sa importam, e mai ieftin, sa nu ardem gazul de pomana !
Ce combinate de ingrasaminte sa mai pornim daca si alea au fost date la fier vechi? In plus combinatelor alea treebuie sa le dai si curent electric iar asta costa mult……[Rumburak]