BBC: Care sunt asemănările dintre Scoția și Republica Moldova

Fostul reporter BBC în Republica Moldova a povestit care sunt asemănările între Scoția și Republica Moldova, transmite UNIMEDIA. Moldova și Scoția sunt două lumi diferite. Însă este incredibil de plăcut să găsești niște puncte de tangență.

Oamenii din Glasgow se deosebesc prin bunăvoință, ajutor reciproc și deschidere. Același „sentiment de camaraderie” și comună poate fi observat în satele și orașele mici moldovenești. Puteți întreba un om drumul, și el te va conduce la destinație, te va invita la cină, te va servi cu vinul de casă și se va supăra dacă vei refuza să rămâi peste noapte.

Scoțienii ca și moldovenii sunt incredibil de mândri de produsul lor alcoolic național. Totuși calitatea whisky-ului scoțian este cunoscută în întreaga lume, iar valoarea vinurilor moldovenești deocamdată doar în regiune.

Ca și la Chișinău, în Scoția există mulți cerșetori. Dar aici nu sunt bunicile, copii, sau persoane cu handicap percepute în Republica Moldova drept clase sociale vulnerabile. În Glasgow, de obicei, aceștia sunt oameni sănătoși, îmbrăcați curat, cu vârsta cuprinsă între 30 și 50, uneori cu animale.

Scoțienii spun că bancnotele valutei moldovenești se aseamănă cu ambalajele bomboanelor, sau bani din jocul „Monopoly”. Asta în timp ce lire scoțiene la fel dau bătaie de cap în străinătate ca și leii moldovenești.

Scoțienii cunosc despre Moldova, la fel de mult cât moldovenii despre Scoția. Adică aproape nimic. În Scoția, cuvântul Moldova în cel mai bun caz se asociază cu o țară aflată undeva aproape de Serbia. Cea mai originală supoziție a fost: „Oh, Moldova. Pare a fi o insulă!”. S-a dovedit că persoana a confundat-o cu Maldive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.