BBC: Europa pierde lupta cu super-bacteriile

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra pericolului infecţiilor cu bacterii rezistente şi la cele mai puternice antibiotice existente astăzi. Un exemplu este enzima New Delhi, sau NDM-1, care are rezistă tratamentului cu cele mai puternice antibiotice şi care s-a transmis mai multor bacterii. Acestea sunt aduse în Europa de occidentalii care aleg clinici din Pakistan sau India pentru tratament sau chirurgie estetică.

În Europa mor anual 25.000 de persoane din cauza infecţiilor bacteriene. Cercetători de la Universitatea din Cardiff arată că bacteriile periculoase din India a pătruns în sistemul de distribuţie a apei potabile din New Delhi, ceea ce înseamnă că milioane de indieni ar putea fi deja purtători ai microbului. Îngrijorător este că gena rezistentă la antibiotice s-a transmis şi la bacteriile care provoaca dizenteria şi holera, boli care se pot transmite uşor prin apa contaminată. Scenariul sumbru este completat de informaţia că în India nu mai puţin de 650 de milioane de oameni nu au acces la apă curentă şi probabil şi mai mulţi nu au acces la apă potabilă.

„Antibioticele sunt o descoperite majoră, dar avem prea mare încredere în ele, le folosim prea mult şi în mod greşit, iar acum apar superbacterii care nu răspund la niciun medicament. Având în vedere dezvoltarea comerţului şi turismului în Europa şi in lume, oamenii ar trebui să fie conştienţi că până când toate ţările nu vor rezolva această problemă, nicio ţară nu poate fi sigură”, spune Zsuzsunna Jakab, directorul pentru Europa al OMS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.