Beijingul, şocat de rezultatul relaxării politicii unicului copil

Mult mai puţine familii din China decât au preconizat autorităţile au dorit să aibă un al doilea copil, dupa relaxarea acestei politici, lansată în anii 1970, pe fostul creşterii alarmante numărului populaţiei.

Chiar şi în aceste condiţii, China nu intenționează să suspende sau să relaxeze și mai mult politica copilului unic, după cum a declarat miercuri un oficial din cadrul Comisiei pentru Sănătate Națională și Planificare Familială (NHFPC), informează Xinhua.

Relaxarea politicii unicului copil presupune posibilitatea nasterii şi unui al doilea copil în cazul în care cel puţin unul dintre părinţi a fost singur la părinţi.

Decizia autorităţilor de a susţine pe mai departe restricţiile va duce la o îmbătrânire accentuată a populaţiei în următoarele decenii. S-a sperat că relaxarea politicii unicului copil va face ca 11 milioane de cupluri sa decidă să mai aibă încă un copil, însă acest lucru nu s-a întâmplat decât în cazul a 700.000 de cupluri.

Se pare că oficialii de la Beijing nu au ţinut cont de creşterea nivelului de educaţie în mediul urban, de schimbarea percepţiilor despre familie şi de creşterea costurilor cu educaţia şi întreţinerea unei familii mai mari.

În acest moment, 14,9% dintre chinezi au peste 60 de ani şi se aşteaptă ca acest segment de vârstă să ajunga la un sfert din populaţie până în 2030, adică undeva la 400 de milioane de locuitori, în condiţiile în care relaxarea politicii unicului copil nu dă rezultatele scontate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.