Mihaela Bilic, sfaturi pentru perioada friguroasă

Nutriționistul Mihaela Bilic revine cu o postare pe pagina sa de Facebook cu sfaturile privind întărirea sistemului imunar și traversarea perioadei friguroase fără probleme de sănătate.

Medicul nutriționist, cunoscut pentru sfaturile postate în mediul online, atrage atenția asupra relației care există între Magneziu și vitamina D.

„Magneziu și vitamina D, o combinație de sezon. Mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vit. D. Până acum se știa că expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.

Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Magneziu, un mineral indispensabil 

„Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge.

Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație.

Care sunt cele mai bune surse?

Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju, semințe de pin, alune.

Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa.

Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi”,  conchide  Bilic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. „Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu”.. 😂 Și nici heliu, nici litiu, nimic din tabelul periodic după hidrogen.. Toate se sintetizează în stele.

  2. O iubesc pe doctorita Bilic, deoarece recomandarile ei alimentare, sunt fix cele primite de la bunici, parinti, care ne-au tinut sanatosi, fara sa inghitim pastile cu pumnul. Bunicii si parintii mancau ei, si ne puneau pe masa si noua, la copii, paine unsa cu untura de porc si catei de usturoi, ciorbe, supe, fasole boabe – recomandate si de dr. Bilic. Nimeni nu era lovit de tensiune si AVC.

  3. Mg este implicat in cel putin 500 de mecanisme si reactii chimice ale organismului uman. Dar foarte important pentru imunitate este zincul (neaparat dupa masa! max. 11 mg/zi femei, iar barbatii cca. 20 mg – max. ar fi 40 mg in caz de deficienta majora – cartofi, porumb, fasol, alune,fructe de padure etc.), seleniul (cel mai mare continut in are varza – nu se depaseste doza de 200 microunitati/zi) si vitamina c (1 gram, excesul se elimina). Pe langa vitamina D3 (in perioadele fara soare). Toate aceste minerale si vitamine se gasesc in hrana. Preparati-va hrana acasa!

  4. Superspcializarea devine daunatoare cand recomanda retete, fara a se mai lua in considerare UNICATUL UMAN,in intregul sau.Avem deci o fandoseala „medicala” care standardizeaza ceva ce nu poate fi standardizat, corpul uman.Abordarea intregului este corecta ,nu fragmente , portiuni marunte ,facute „importante”.Marii specialisti, frumosi la Tv.se rup de medicina reala,uitand ce e important pentru sanatatea omului, abordarea intregului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.