Biriș își apără proiectul: Unii oameni nu prea au înțeles ce scrie în el

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a declarat pentru „Calea Europeană” că apariția în spațiul public a unui proiect de modificare a Codului Fiscal este un incident regretabil pentru că era un proiect încă în lucru, iar cei care și-au dat cu părerea nu prea au înțeles ce scrie în el.

“Este un incident regretabil că un proiect care era încă lucru a ieșit așa pe surse și oameni care nu prea au înțeles ce scrie în acel proiect au început să îl critice. Acel proiect este despre simplificare, despre ușurarea sarcinii fiscale totale. Cine a studiat mai bine acel proiect vedea că propuneam introducerea pentru prima dată în legislația noastră a unei plafonări a bazei de calcul pentru contribuții sociale efectiv pe suma tuturor veniturilor astfel încât aceste contribuții să nu fie fără limită, fără număr, ci efectiv să ușurăm. Cea mai mare parte a modificărilor, chiar dacă nu cele mai importante, se referea la contribuții sociale și la impozitul pe venit. Am văzut că există critici că s-ar mări cotele de contribuții…”, a declarat Biriș pentru sursa citată.

Conform secretarului de stat, acest proiect nu este despre majorări de taxe. ”Dacă ar fi aprobat, niciun salariat și niciun angajator nu ar plăti nici un leu în plus. Dimpotrivă, mai puțin prin efectul plafonării. De ce nu plătește angajatorul sănătatea? Știm vreo firmă care să se îmbolnăvească și să se ducă la doctor? Știm vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensie nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Că noi, datorită (din cauza, n.r.) unei ipocrizii cultivată de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile parte pentru angajați mai mici și parte pentru angajatori mai mari a fost doar pentru a ascunde o realitate și anume cât de mare este costul muncii în România. Este foarte mare. Nu datorită impozitului pe venit, care este cota unică de 16%, care este foarte competitivă, ci datorită contribuțiilor. Contribuțiile sunt așa de mari pentru că foarte mulți nu le plătesc. E atât de simplu, nu e nimic complicat în asta”, a mai spus Biriș.

Potrivit acestuia, când unii primesc privilegii prin lege, alții trebuie să plătească prin lege. “În propunerea la care facem referire acum practic prin includerea sumelor datorate de angajator în baza de calcul a salariului brut prin formula aceea tranzitorie se făcea ca efectul asupra angajatului să fie zero, același net, iar efectul asupra angajatorului să fie zero, același cost total. Doar că în această restructurare se crează o bază unitară de aplicare și a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru toate tipurile de venituri”, a declarat Biriș.

Acesta susține că este absolut normal să se vorbească și despre moralitatea legii fiscale. “Nu putem să creem legi care să fie pentru unii mumă și pentru alții ciumă. În momentul în care vorbim că o anumită categorie de cetățeni poate să plătească semnificativ mai puțin decât alte categorii înseamnă că noi creem privilegiați și perdanți. Ori asta este inacceptabil dacă vorbim de stabilitate și predictibilitate pe termen lung. Acest proiect este despre stabilitate și predictibilitate, despre simplificare pentru că obții același rezultat net pentru angajat, total cost, aceeași sumă la buget, eliminând două contribuții (pentru angajator, n.r.). Numai acest lucru poate să ducă la un efect colateral pozitiv și anume creșterea competitivității României în topul World Bank”, a susținut Biriș.

Gabriel Biriș mai spune că nu era în planul nimănui să ascundă ceva. Conform acestuia, planul era să finalizeze un proiect și odată ce era finalizat să se iasă și să se prezinte. “N-a fost să fie”, regretă Biriș.

Iată care sunt principalele modificări propuse de proiectul lui Biriș:

Schimbări pentru angajat:

Contribuţii de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%
Contribuţii pentru sănătate: 5,5% la 8,9%
Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0.

Schimbări pentru angajator:

Contribuţii de asigurări sociale: de la 15,8% la 0%
Contribuţii de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%
Contribuţii de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%
Contribuţii pentru sănătate: de la 5,2% la 0
Contribuţii pentru şomaj: de la 0,5% la 0,8%.

În afară de aceste aspect, care au inflamat spațiul public în ultimele ore, Biriș susține că proiectul prevede un pachet de simplificare inclusiv pe celebrul formular 088 – Declaraţia pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA. “Acest pachet își propune să elimine celebra evaluare a intenției și capacității contribuabilului de a face afaceri, care a dus la multe excese și victime colaterale împotriva evaziunii. Am ajuns să luăm codurile de TVA firmelor pe motiv că nu i-am găsit la sediu. Nu că au făcut fraudă… Vedem că ne plătesc în fiecare lună contribuțiile la angajați, TVA-ul, le trimitem o scrisoare la care ei nu ne răspund și noi le luăm codul de TVA. Acesta este rezultatul unei abordări sistemic greșite”, a spus Biriș.

Mai mult, a declarat oficialul Finanțelor, în aces proiect se oferă soluții care să facă mai eficientă lupta împotriva evaziunii și pe de altă parte să prevină victimele colaterale. “Mai sunt și măsuri de combatere a evaziunii, măsuri de stimulare a conformării voluntare, pe care o să am ocazia să le putem discuta în detaliu și să spunem cât de ușor ne-ar fi fost în trecut dacă am fi avut una dintre aceste măsuri din acest proiect de Cod, să impozităm câștiguri obținute în România, de cetățeni din România, care s-au folosit de firme din străinătate, absolute legale. Există în OECD și în Uniunea Europeană niște reguli iar în România noi avem un impozit pe venit foarte rezonabil iar impozitul pe dividendele pe anul acesta chiar 5%. Nu văd ce am permite în continuare erodarea bazei fiscale prin soluții de optimizare fiscale care oricum devin din ce în ce mai prost scrise la nivel global și să nu creem condițiile pentru a aduce capitalul românesc în România și de a-l pune la muncă în România în folosul binelui public. Noi evităm să căutăm și să vorbim despre cauzele problemelor și să găsim soluții pentru eliminarea cauzelor nu doar să reducă efectele cu foarte multe costuri”, a mai afirmat Biriș.

Ministerul Finanțelor Publice dă asigurări, prin intermediul unui comunicat, că nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. „Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente’, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit comunicatului, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării. „În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice. Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii’, menționează sursa citată.

Citește și Gabriel Biriș informase și Consiliul Fiscal

Un proiect de lege de la Finanțe mută povara fiscală de la angajator la angajat

Marile surprize din proiectele de modificare a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.