Bitcoin – moneda viitorului

Criptomoneda Bitcoin a fost creată în anul 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele celui care a inventat această monedă digitală este de fapt un pseudonim, și nu o persoană care a revoluționat modul cum se desfășoară industria finanțelor.

„Bit“ și „coin“  înseamnă o monedă din biți. În august 2008, o lucrare fascinantă, numită „Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani“, a fost trimisă mai multor utilizatori interesați de criptografie (ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației). Lucrarea era redactată de Satoshi Nakamoto, același programator (sau grup de programatori) care a  creat în același an site-ul bitcoin.org. Identitatea lui Nakamoto este și în zilele de astăzi necunoscută.

În ianuarie 2009 s-a născut rețeaua, iar Nakamoto a minat primul bloc, denumit blocul genetic, și a primit o răsplată de 50 Bitcoins pentru asta. Unul dintre primii contribuitori și susținători ai criptomonedei, care a fost și prima persoană ce a tranzacționat Bitcoin, a fost programatorul Hal Finney.

Un milion de Bitcoin minate în primul an

Este estimat că în primele luni de la lansarea sistemului Nakamoto a minat peste un milion de Bitcoin, adică la valoarea de astăzi, aproximativ 16,5 miliarde dolari. În 2010 și-a dat cheia de alertă și codul sursă de control programatorului Gavin Anderson, care a devenit ulterior principalul dezvoltator al rețelei Bitcoin.

Primul lucru pe care l-a făcut Gavin Anderson a fost să se asigure că nu există un control centralizat, astfel încât „dacă era să fie lovit de autobuz, rețeaua ar fi continuat să funcționeze fără probleme“.

În faza de început, valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 Bitcoins. De atunci moneda a trecut prin numeroase cicluri de apreciere și depreciere.

În 2011 valoarea a crescut rapid de la 0,32 dolari la 30 dolari și s-a întors la fel de rapid la 2 dolari.

Volatilitatea monedei e de aproape șapte ori mai mare decât cea a comercializării aurului și de 18 ori decât a dolarului. În 2017, Bitcoin a crescut de la 1.000 dolari în ianuarie la 12.400 dolari în decembrie și, ulterior, la peste 16.500 dolari. Fluctuațiile au creat un interes enorm pentru monedă în rândul afaceriștilor interesați de tranzacțiile cu risc crescut.

Transfer anonim de valoare

Construcția monedei Bitcoin permite deținerea și transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvați pe un computer personal sub forma unui fișier portofel sau pot fi stocați cu un serviciu de portofel al unei terțe părți, iar în ambele cazuri criptomonedele pot fi trimise prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Ideea de la egal la egal și lipsa unei administrații centrale fac nefezabil ca o autoritate sau un guvern să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflație prin producerea acestora.

Bitcoin este una din primele implementări ale conceputului numit „criptomonedă“, prima dată descris în 1998 de Wei Dai, pe mailing listul Cyperpunk.

Bitcoin există totuși și în formă fizică, prin „Casascius Bitcoin“, creată de întreprinzătorul american Mike Caldwell, codul unic al unui Bitcoin fiind încorporat într-o monedă care poate fi placată cu aur.

Cum funcționează Bitcoin

Pe înțelesul tuturor, Bitcoin este un fișier, un registru care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. În momentul în care se face o tranzacție cu Bitcoin, utilizatorul apare în acest fișier. Toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor, adică au și ei o copie a fișierului. Nu există nicio autoritate fiscală, bancă sau guvern care să supervizeze tranzacțiile.

Unul dintre principalele scopuri ale Bitcoin este evitarea unei instituții centralizate care să controleze tranzacțiile între indivizi. De aceea, sistemul presupune ca fiecare utilizator să aibă o copie a fișierului. Există totuși anonimitate în sistem – numele sunt de fapt numere de cont.

La fel ca în cazul cecurilor, Bitcoin are nevoie de un fel de semnătură pentru a demonstra că persoana care efectuează o tranzacție este proprietarul „contului“. Atunci când e creat un nou cont, acesta vine la pachet cu o cheie privată, o combinație complexă de caractere și numere.

„O iluzie periculoasă, un instrument pentru infractori“

Preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a denunţat în decembrie 2017 Bitcoin ca fiind „o iluzie periculoasă“ şi un instrument pentru infractori, pronunţându-se ferm împotriva criptomonedei, care depășise atunci pragul de 11.000 dolari, scrie Bloomberg.

„Este un mod de a achiziţiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta şi plăti pentru infracţiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă“, a declarat Robert Ophele, preşedintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze criptomoneda, deoarece nu are ­nicio legătură cu economia reală. Tot în luna decembrie, şeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat că este prea devreme pentru banca sa să aibă nevoie de o strategie privind Bitcoin şi nu o consideră o rezervă de valoare. Între timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obţinut permisiunea de a începe tranzacţiile de contracte futures pentru Bitcoin.

„Este o provocare pentru guvernatorii băncilor centrale şi pentru autorităţile de supervizare. Este o piaţă nereglementată şi trebuie să o spun: o iluzie periculoasă“, a afirmat Robert Ophele.

Şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achiziţionarea de criptomonede, insistând pe instabilitatea acestui nou tip de monedă.

A aruncat la gunoi 100 milioane dolari

Un IT-ist din Ţara Galilor ar fi putut fi printre milionarii în Bitcoin în acest moment, dacă ar mai fi avut în posesia sa monedele Bitcoin pe care le-a minat. El a fost printre primii care au început să mineze Bitcoin în 2009, cu laptopul personal.

James Howells, un tânăr de 32 de ani, avea 7.500 Bitcoins strânşi într-un portofel digital, când hard disk-ul pe care se aflau cheile necesare pentru deschiderea portofelului a fost aruncat la groapa de gunoi. El a vândut laptopul pe bucăţi pe eBay, dar a păstrat hard disk-ul, ştiind că la un moment dat valoarea acestuia va creşte.

„Pe la mijlocul anului 2013 a avut loc o curăţenie generală şi hard disk-ul a fost aruncat din greşeală la gunoi“, explică el. La finele anului, valoarea monedelor ar fi fost de 7,5 milioane lire sterline, pe când acum ar valora peste 100 milioane dolari.

Valoarea monedei a fluctuat foarte mult, doar în 2017 crescând cu peste 10.000 de puncte procentuale, ajungând la o valoare de 11.000 dolari per Bitcoin.

„Nu o să mă plâng, accidente se întâmplă. Trebuie să trec peste. Tot timpul am ştiut că valoarea Bitcoinului va creşte foarte mult“, mai spune James Howells. În prezent, valoarea Bitcoin este de 13.639 dolari. Factorii care influențează creșterea criptomonedei au legătură cu rata de producție, dar și cu reglementările fiecărui stat în parte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Nu stiu daca este buna sau nu ,dar nu cred ca va avea viitor pentru ca nu este girata de profesionistii milenari in materie de finante .

  2. Normal ca e moneda viitorului!Vor fi fraieri si in viitor,mama prostilor e permanent gravida!

  3. Mai informati-va. Momentan dureaza cam o ora validarea unei tranzactii si pot fi facute ~4 tranzactii pe secunda la nivel mondial. Costul unei tranzactii este undeva la 30 de dolari. Volatilitatea este imensa. S-ar putea ca din momentul cand faci o tranzactie si pana cand ea se valideaza sa creasca sau descreasca cu 10%. In conditiilea astea nu stiu cat de „moneda viitorului” mai poate fi considerata. Este doar un activ cu o volatilitatea foarte mare si care a generat castiguri imense celor ce au tranzactionat. Asta sigur nu o sa tina la infinit.

  4. Cum adica moneda asta Bitcoin: ” Factorii care influențează creșterea criptomonedei au legătură cu rata de producție, dar și cu reglementările fiecărui stat în parte.”, sincer nu prea pot sa imi explic socoteala asta, nu prea o inteleg … ! Sa auzim si de mai bine !

  5. ….în care câștigul e dat de numărul de papagali care participă la tranzacții ! Acești papagali vor să facă rost de niște bani adevărați bazându-se pe jocul cerere – ofertă .
    Dacă nu ar fi acești bani adevărați în spatele tranzacțiilor, nici nu ar avea loc tranzacțiile ; banii ăștia falși nu au în spate niște valori materiale ci alte monede care la rândul lor sunt valabile economic.
    Tranzacțiile ăstea sunt pentru ” impresie” !

  6. Mon cher,BITCOIN-moneda viitorului virtual!Vorba proverbului:Spune-i prostului ca e intelept si te omoara ca sa fie singur! Sper ca aceasta moneda va fi valuta forte pentru marfuri virtuale[ apa, alimente ,energie etc.]

  7. Care viitor? Nu explodau câștigurile la fel și la Caritas? E drept, va avea o existență mai lungă decât Caritas, pentru că naivii jupuiti sunt la nivel mondial, dar va avea o cădere infinit mai răsunătoare.

  8. Moneda viitorului? Si cum fac sa cumpar ceva cu virtualele astea? Pot sa cumpar doar iluzii, la fel ca si moneda asta iluzorie care nu este legata de nici un produs, e oura inselatorie, la fec ca si cursul valutar al lui Isarescu in anii ’90.

  9. ieri bitcoin a scazut de la 9000 la 6000$, 30% enorm!?.pai asta este toata frumusetea.
    erau vremuri cand crestea de la 3 la 10$ si a doua zi scadea la 1$.Daca se plafoneaza la 20000$ nu mai face nimeni profit.
    ideea este sa investesti doar bani pe care iti permiti sa ii „pierzi”(niciodata nu o sa pierzi tot).eu am inceput acum 3 luni cand am descoperit
    siteul asta https://www.viberate.com/referrals/62cf2f1f_960cbfab_bb3f4a20 .Este un site pe care daca introduci Artisti, Localuri sau Evenimente esti recompensata cu VIB
    (crypto coin). Un VIB este cotat pe exchange la 0.33 $ (uneori chiar la 0.7$). Daca ai timp creaza-ti un cont si incearca.O sa dureze cateva zile pana primesti recompensa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.