BNR: Darea în plată a dus la înăsprirea standardelor de creditare

Instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare în trimestrul al doilea din acest an atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (credite ipotecare), cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei. În următoarele trei luni, instituţiile de credit prognozează o înăsprire marginală a standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare destinate populaţiei şi menţinerea constantă a acestora în cazul creditelor de consum, se arată într-un document al BNR numit “Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei Trimestrul II 2016”.

Termenii creditării pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri au cunoscut modificări în sensul înăspririi condiţiilor privind ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei ipotecare (LTV) şi a celor privind scadenţa maximă, în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au fost relaxate marginal. În privinţa creditelor de consum, termenii creditării au fost păstraţi în majoritatea cazurilor constanţi. De asemenea, cererea de credite s-a diminuat pentru creditele ipotecare şi s-a majorat semnificativ pe segmentul împrumuturilor destinate consumului în cel de-al doilea trimestru. Pentru perioada iulie-septembrie, instituţiile de credit estimează diminuarea cererii atât pentru creditele ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare au continuat să se înăsprească semnificativ în trimestrul doi ca urmare adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Instituţiile de credit anticipează şi în următoarele trei luni o înăsprire a standardelor de creditare pentru acest tip de împrumuturi, dar de amplitudine marginală, se spune în documentul BNR.

În ceea ce priveşte creditele de consum, în T2/2016 standardele de creditare s-au înăsprit moderat. Pentru T3/2016, se prognozează o menţinere constantă a condiţiilor de creditare pentru acest tip de împrumuturi. În zona euro, băncile au relaxat standardele de creditare aferente împrumuturilor ipotecare după ce în trimestrul precedent acestea au fost înăsprite uşor. Totodată, instituţiile de credit din zona euro au continuat relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile de consum acordate populaţiei. Pentru următoarele trei luni, se estimează continuarea relaxării standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru cele aferente consumului

În ceea ce priveşte termenii împrumuturilor ipotecare, instituţiile de credit au înăsprit cerinţa privind ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei ipotecare (LTV). Totodată, anumite bănci au acţionat în sensul diminuării scadenţei maxime a creditelor. Concomitent, costurile asociate creditării altele decât dobânzile (de exemplu, comisioanele) au fost relaxate marginal. Asupra celorlalţi termeni ai creditării ipotecare nu s-au operat modificări notabile în T2/2016.

Evoluţia cererii de credite ipotecare şi a preţurilor la locuinţe În opinia băncilor autohtone, preţurile imobilelor rezidenţiale au rămas relativ constante în T2/2016. O evoluţie similară este preconizată şi în următoarele trei luni. Cererea pentru credite ipotecare din partea populaţiei s-a diminuat semnificativ, iar pentru perioada următoare băncile au prognozat continuarea acestei tendinţe (T3/2016), dar cu o intensitate mai redusă. De asemenea, în T2/2016 a fost consemnată o majorare importantă a numărului de cereri de credit respinse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.