Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore

Abrogarea textului constituţional privind averea dobândită licit nu încalcă garanţia dreptului la proprietate privată, ci permite autorităţilor să recupereze de la o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată acea parte din avere obţinută din infracţiuni, susţine premierul Boc

Proiectul de revizuire a Constituţiei transmis de preşedintele Traian Băsescu către Parlament propune eliminarea din actualul text constituţional a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit.

Prevederea a fost declarată drept neconstituţională de către Curtea Constituţională, cu argumentul că abrogarea acestui text privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată.

Prezent, joi, la o conferinţă pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a arătat că Parlamentul trebuie să pună în aplicare decizia CC în cazul proiectului de revizuire a Constituţiei, susţinând în acelaşi timp că abrogarea acestui text nu încalcă garanţia dreptului la proprietate, ci „nuanţează forţa prezumţiei absolute”.

„Nu este vorba de o slăbire a garanţiei dreptului de proprietate, niciun cetăţean român, chiar şi după modificarea Constituţiei într-o formă apropiată de cea propusă, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale, nu trebuie să se teamă că averea lui va fi pusă vreodată la mezat şi confiscată de autorităţi. Noi discutăm aici ca, pentru o persoană condamnată pentru acte infracţionale, această prezumţie absolută să nu mai existe. Adică, ai o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată, te duci în instanţă şi se confiscă partea care rezultă din ultima infracţiune săvârşită. Restul averii este bine-mersi, poate să şi-o păstreze, face câţiva ani de închisoare şi se întoarce acasă”, a spus Boc.

Şeful Guvernului a explicat că, în această situaţie, persoana condamnată trebuie să dovedească faptul că averea a fost dobândită prin metode licite.

„Dacă vrem să fim în rândul lumii cu o lege care să ne permită să apărăm interesul public, atunci şi Constituţia trebuie revizuită periodic. Nu este un moft românesc, suntem singura ţară fără această prevedere în legislaţie”, a adăugat Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.