Boc, vie satisfacţie faţă de rezultatele inspecţiei FMI, BM şi CE

Prim-ministrul României, Emil Boc, şi-a declarat, luni, la TVR 1, satisfacţia vie faţă de rezultatele inspecţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene. Campion al populismelor stângiste, liderul supuşilor din PD ai lui Traian Băsescu a făcut apel la moderaţie în privinţa promisiunilor făcute populaţiei. Deşi avea o altă intenţei iniţială, supusl Boc a exdcutat ceea ce a ordonat sec, duminică, Traian Băsescu: moderaţie !

În opinia liderului PD, concluzia inspecţiei a fost că „România şi-a respectat toate angajamentele, cu excepţia arieratelor la companiile de stat.”

Despre disputa măririlor de lefuri a avut mesaj de tip tonomat: „Am un mesaj foarte clar pe care l-am tot repetat în cadrul Coaliţiei, în cadrul Guvernului, şi la întâlnirile cu partidele politice. Mesajul meu este: precauţie, moderaţie şi echilibru. Scenariul de bază pe care lucrează Guvernul e acela ca, începând cu 2012, să începem recuperările salariale.”

Când a fost întrebat, în aceste condiţii, cum justifică declaraţiile lui Jeffrey Franks şi ale lui Mihai Tănăsescu, ce anunţau posibile creşteri salariale, Boc a spus poezia: „Noi lucrăm pe foarte multe scenarii. Trebuie să recunoaştem că în discuţiile cu FMI, cu preşedintele Băsescu, avem mai multe scenarii de lucru. Pentru 2012, 42,5 mil. de RON, trebuie să te gândeşti că mai există şi nişte sentinţe judecătoreşti anulate pentru magistraţi… . În discuţiile cu FMI şi Traian Băsescu am discutat mai multe scenarii, dar a rămas ca decizia să aparţină Guvernului.”

Ca o flaşnetă adevărată, pedistul-şef de la Palatul Victoria a spus,  referindu-se la avertismentele de duminică ale lui Traian Băsescu de renunţare la populismele: „Mesajul pe care şi eu l-am dat Coaliţiei şi colegilor este să fie atenţi la echilibru şi precauţie. Vremurile nu sunt uşoare în lume. Dacă lucrurile merg pe direcţia echilibrului, fără excese electorale, atunci sunt şanse ca în 2012 să se recupereze pierderile salariale. Scenariul de bază este pentru 2012. Restul sunt variaţii.”

Despre mesajul lui Băsescu privind populismul a spus cu sinceritate că este „este unul foarte sănătos.” Cu mult curaj, Boc nu s-a sfiit să spună că „a fost un mesaj preventiv. E mai bine să previi, decât să apară accidentul.”

Părerea sa mai fost că „România consumă mai mult decât produce în continuare.”

Referindu-se la plata arieratelor, premierul ţării noastre a declarat, fără să uite dincotro îi vine lumina politică:  „Poziţia comună pe care o avem cu preşedintele Băsescu e următoarea: bani pentru sănătate se vor da pe măsură ce reformele care curmă abuzul vor fi făcute. Necazurile în sistemul sanitar vin din 2008, când s-a scos plafonul de la farmacie în an electoral. De aici s-a început scăparea de sub control.”

Celor care nu ştiau, Boc le-a luminat minţile arătându-le de unde le-a venit salvarea: „În ultimii 20 de ani, nimeni nu s-a ocupat serios de datorii. Trebuie management privat. Suntem în procedură de selectare a consultanţilor. O companie de stat care lucrează pe pierderi e pusă pe bugetul de stat şi toţi românii o susţin prin banii lor.”

Liderul PD a hârşit iar şi iar placa a celorlalţi care sunt de vină pentru catastrofa în care a adus ţara alături de PD şi de stăpânul lor: „2007 şi 2008 au fost ani rataţi, din punct de vedere al atragerii fondurilor europene. Din 2009 am început cu pregătirea proiectelor. Trebuie să curmăm pericolul ca România să piardă bani europeni.”

Boc a trecut rapid pestre tema de casă a lui Băsescu, cel preocupat să o pună în lumină favorabilă pe Udrea-campioana atragerii de fonduri europene, pasând cu emoţie chestiunea evaluării ministerelor în funcţie de gradul de absorbţie a fondurilor de la UE: „Aceste evaluări se fac în permanenţă. Când e momentul, facem propunerile. Dar la timpul şi momentul potrivit.”

Boc s-a prefăcut că nu ştie care Preda – Cristian sau Cezar – îl trimitea la plimbare săptămâna trecută, ca „să-şi găsească alt job”, deşi era vorba despre europarlamentarul Cristian Preda: „La câte am pe cap, n-am auzit declaraţia. N-am avut în vedere declaraţiile de vacanţă ale unor colegi”.

Din ciclul „dacă ar şti colegii mei academicienii”, Boc pare să nu ştie poziţia „academicianului” Băsescu, cea de susţinător al proiectului Roşia Montană şi se înfoaie, dar aşa, cu precauţie:  „Nu sunt un fan al acestui proiect. Actuala formă a contractului nu e cea mai favorabilă pentru statul român. Aştept concluziile pe componenta de mediu.”

Cu privire la preluarea modelului Vanghelie al economatelor – magazine cu produse alimentare la preţuri scăzute – pentru pensionarii cu venituri mici:  „M-aţi auzit vorbind pe mine?”. E drept, delegaţia FMI încă nu a plecat, aşa că a dta vina ep cei mulţi ai coaliţiei:

„Este o propunere a partenerilor de coaliţie, vom vedea ce rezultate ne va da analiza făcută de către specialişti şi ne vom pronunţa. Deocamdată…acesta este stadiul. Foarte clar au spus şi reprezentanţii FMI, am spus-o cu toţii, nu avem voie la niciun fel de exces bugetar. Deci orice program care presupune sau ar  viza anumite excese bugetare nu poate fi admis. Am înţeles că nu se are în vedere acest lucru, dar, repet, aşteptăm analizele specialiştilor. Eu când voi avea datele pe masă le voi comunica pe baza analizei făcute de către specialişti pornind de la o propunere a partenerilor de coaliţie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.