Boli eradicate de zeci de ani riscă să reapară

Mai mulți medici epidemiologi din țară trag un semnal de alarmă, ca urmare a numărului tot mai mic al persoanelor care se vaccinează. Aceștia spun că astfel crește în mod îngrijorător riscul unor epidemii, iar multe boli care au fost eradicate cu zeci de ani în urmă ar putea să reapară. Medicii duc în continuare o campanie de convingere a oamenilor că vaccinurile nu sunt un pericol.

La fel cum și secretarul de stat Raed Arafat susținea cu câteva luni în urmă că boli precum poliomielita ar putea reveni, ca urmare a refuzului de vaccinare, și medicii avertizează că difteria sau tusea convulsivă, boli eradicate în România încă din anii ’70, ar putea face noi victime.

Deces din cauza tetanosului

„Știm foarte bine ce s-a întâmplat cu rujeola anul trecut și anul acesta. Și așa cum a apărut rujeola poate să apară și rubeola. Avem varicelă. Nu putem vorbi de epidemie. A existat deja un caz de tetanos în județul Bihor, din câte știu, a și decedat copilul respectiv. Aici putem introduce și hepatita B, care afectează din ce în ce mai multe persoane“, spune Alexandra Spiroiu, medic primar epidemiolog.

Doar 60% din români sunt vaccinați

Acoperirea vaccinală, cu anumite seruri, a scăzut în România la 60% din populație. „La țară, lumea nu știe și nici nu prea vrea să știe când se fac anumite vaccinuri și care sunt consecințele, în cazul în care se sare peste schema de vaccinare. În anumite județe numărul va scădea în continuare, iar toate bolile pe care le-am menționat vor izbucni în epidemii puternice și ne vom îmbolnăvi toți. Și vaccinați, și nevaccinați, pentru că tulpinile vor fi noi, din ce în ce mai puternice“, continuă Alexandra Spiroiu, adăugând: „În București, de la 95%, cât era rata de vaccinare în anii trecuți, am ajuns undeva în jur de 82‑84%, ceea ce este un real pericol“.

Probleme cu aprovizionarea

Și în județul Bihor medicii se plâng că în ultimii doi ani rata de vaccinare a ajuns la 84-85%, de la 95-97%, fiind vorba de o scădere drastică a acestei acoperiri. Însă, așa cum se știe, anul acesta au fost mari probleme legate de administrarea vaccinurilor. „Avem probleme destul de mari cu aprovizionarea cu vaccinuri, adică există perioade în care vaccinurile nu se găsesc pe piaţă şi nu au de unde să le procure. Mai este și lipsa de educaţie şi există vulnerabilităţi în diagnostic. De multe ori nu avem capacitate de diagnostic suficientă, mai ales pentru bolile mai rare, boli parazitare cu care nu suntem obișnuiți“, atrage atenţia Graţiana Chicin, medic epidemiolog, Timişoara. Aceasta e o altă provocare pentru sistemul medical, în condiţiile în care tot mai mulţi români călătoresc în străinătate şi riscă să revină în ţară cu boli rare din Europa, precum febra tifoidă, hepatita A sau malaria.

Catherine Hughes din Australia a devenit un susținător hotărât al vaccinării, după ce copilul său în vârstă de numai 32 de zile a murit de tuse convulsivă, nefiind vaccinat. Ea duce o aprigă luptă cu Pauline Hanson, politician australian, care în nenumărate rânduri s-a exprimat public pentru „domolirea“ fenomenului vaccinării, cerând ca, înainte de orice campanie, părinții să fie lăsați să se documenteze singuri, din orice fel de surse, și apoi să hotărască.

Cei care refuză vaccinarea își iau în general informațiile de pe Internet. Iată concluziile la care au ajuns două mame: „Am auzit că, de exemplu, la copii dacă se dă, probabil fac febră şi nu se simt bine o perioadă“; „vaccinurile care au apărut acum noi pe piaţă nu sunt sigure din cauza unor reacţii ce pot provoca chiar deces“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.