Vieți puse în pericol

Bolnavii de tuberculoză, dați uitării

Bolnavii de tuberculoză vor rămâne fără medicamentele vitale de la 1 ianuarie 2018, dacă autoritățile nu vor lua măsuri. Avertismentul vine de la organizațiile nonguvernamentale internaționale, care până acum i-au sponsorizat pe pacienții români.

Cei implicați, pacienți, medici și organizații nonguvernamentale, le cer factorilor decizionali să-și facă datoria și să aducă medicamentele necesare în țară. Cei din Ministerul Sănătății susțin, în ciuda evidențelor, că au semnat înțelegeri cu partenerii străini. Dar aceștia neagă vehement existența unor astfel de înțelegeri.

Avertismente fără precedent

Reprezentanții a 42 de organizații nonguvernamentale române și străine le-au scris ministrului Sănătății și premierului Mihai Tudose și i-au avertizat că bolnavii de tuberculoză vor rămâne din 2018 fără bani pentru tratament. O parte dintre organizații au asigurat până acum o parte din suportul material pentru pacienți și i-au ajutat să se vindece. Dar Ministerul Sănătății susține că nu vor exista astfel de probleme și că „pacienții MDR și XDR care primeau medicație în cadrul programului cu finanțare norvegiană vor fi preluați de Programul Național de Tuberculoză, al cărui buget va fi suplimentat, și de un program care va fi finanțat de Fondul Global pentru o perioadă de 3 ani“. Una dintre asociații spune că nu mai poate ajuta și că statul trebuie să-și facă datoria. Iar partenerii străini vor plăti, însă nu pentru medicamente.

Medicamentele trebuie evaluate

„Este vorba despre 4 milioane euro care nu sunt destinați sub nicio formă medicamentelor și diagnosticării. În principiu, sunt pentru susținerea personalului medical, pentru organizarea de monitorizare a tratamentului și a aderenței la tratament“, a declarat Vlad Mixich, reprezentantul Observatorului Român de Sănătate. Statul român are și o a doua problemă. Pe lângă banii necesari tratării a mii de pacienți, trebuie să se asigure că aduce pe piața din România medicamentele care lipsesc. 15 dintre ele ar trebui autorizate.

„Evaluările au fost făcute pentru șapte dintre ele, pentru două evaluările sunt în curs, dar cum spuneam, problema este în curtea Ministerului Sănătății în acest moment“, continuă Mixich.

Legea este însă în așteptare

Și cine are de suferit dacă statul român nu-și va face treaba? Evident, ca de obicei, și în alte cazuri, pacienții.

„Boala se agravează. Noi îi spunem eșec terapeutic și poate căpăta rezistență. Va împrăștia forma gravă de tuberculoză pentru care șansele terapeutice sunt extrem de reduse“, spune Dana Muscel, medic pneumolog.

Țara noastră are cea mai mare incidență din Europa în ceea ce priveşte tuberculoza, de șase ori peste media UE. 13.000 de români fac această boală în fiecare an, iar peste o mie își pierd viața. Lipsa medicamentelor nu ar face decât să crească dramatic numărul bolnavilor și, implicit, al deceselor. Între timp, legea tuberculozei, care ar trebui să intre în vigoare înainte de sfârșitul acestui an, a rămas blocată în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Citiți și:

De ce nu sunt medici în școli

Cele mai periculoase superbacterii

Profesorii pot fi bombe cu bacilul Koch

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.