Nu există programe naționale de prevenție și informare

Statul ignoră pacienții cu boli transmisibile

boli transmisibile, statul, ognoranță, HIV, SIDA, hepatita, TBC, tuberculoză

Lipsa de informare este cel mai mare pericol pentru sănătate. Nu o spun numai medicii, ci și bolnavii care își doresc să se vindece și regretă că nu s-au informat mai mult și nu au făcut nimic pentru a preveni boala. Lucrurile devin și mai clare atunci când vine vorba despre boli transmisibile, care ar putea fi evitate prin programe naționale de prevenire și de informare. Din păcate, în România nu există astfel de programe.

Țara noastră este pe ultimul loc în Europa la capitolul prevenție, dar ocupă un loc fruntaș la numărul pacienților care suferă de boli transmisibile. Vorbim despre HIV/SIDA, TBC și hepatită, boli pentru care, de ani de zile, nu există programe de prevenție susținute de stat.

Povestea unui pacient

„Vreau să scap de această boală. E mai greu acum, dar măcar să o țin sub control“, își începe povestea Daniel, un fost consumator de droguri care s-a infectat cu HIV în urma unei injecții cu un ac contaminat. El provine dintr-o familie săracă și fără educație. A început să consume droguri în urmă cu 15 ani, iar acum șase ani a aflat că este infectat cu virusul HIV. „Nu știam nimic. Nu ne informa nimeni. Dacă mă punea cineva în temă, poate mă feream. Cu timpul, nu îți mai dai seama de nimic, nu mai reacționezi. Nu am mai avut bani de seringă și am împrumutat“, conchide bărbatul.

Fără sprijin și ajutor pentru cei cu boli transmisibile

Numai în Capitală, cel puțin 12.000 de oameni au aceeași soartă. Dar numai 1.200 sunt tratați în centre speciale, pentru că de atâtea locuri dispunem. Peste 300 de persoane care se luptă cu dependenţa de droguri vin, de câteva ori pe săptămână, la centrul din cadrul Institutului „Matei Balş“ din Capitală, unde primesc tratament care îi ajută să îşi ţină în frâu adicţia. Cei mai mulţi dintre ei au HIV şi hepatită C. Nu au primit niciodată sprijin, ajutor, informare care să îi scutească, poate, de suferința cauzată de aceste boli. Sunt 10.000 de oameni pentru care nimeni nu are soluţii. „În momentul în care o persoană a ajuns să fie dependentă de un drog, universul vieții sale este centrat pe procurarea drogului“, spune Marius Zamfir, medic boli infecțioase.

Prevenirea, mult mai ieftină decât tratarea

Mai multe ONG-uri au cerut Ministerului Sănătăţii, printr-o scrisoare deschisă, să aloce bani pentru programe de prevenţie destinate grupurilor vulnerabile. „Ministerul Sănătății este concentrat pe diagnostic și tratament, nu pe prevenire, care este mult mai ieftină și mult mai eficientă. Sunt necesare informarea, educarea și consilierea“, explică Cristina Fierbințeanu, psiholog, coordonator centru ARAS.

Planurile de prevenţie ale decidenţilor din Ministerul Sănătății ocolesc virusul imuno-deficitar. Anul acesta se vor aloca peste 190 milioane euro, bani europeni, pentru programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, precum şi pentru screening prenatal.

190 milioane euro vor fi investite pentru programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal.

Citește și:

Umilirea bolnavilor care au nevoie de dializă

O fraudă cât 10 aparate RMN

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.