BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume

Tema din acest an pentru Ziua Internaţională a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) se concentrează pe simptomele acestei boli cronice subdiagnosticate şi promovează importanţa controlului medical şi a spirometriei – testul de respiraţie în urma căruia se emite diagnosticul, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” remis miercuri.

Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline, a organizat un eveniment inedit de Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, care se marchează în acest an pe 16 noiembrie, cu mesajul ‘Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!’.

Pacienţii şi medicii Institutului şi-au pus la încercare talentul şi creativitatea pentru a le lăsa o amintire plină de culoare tuturor celor care vor trece pragul Institutului: un tablou de 2 x 2 metri ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plămân sănătos şi care va fi expus permanent în holul de la intrarea în Institut.


Prin acest eveniment medicii au dorit să transmită cât de importantă este o relaţie apropiată a doctorilor cu pacienţii şi faptul că această boală cronică, mult subdiagnosticată, poate fi ţinută sub control dacă este depistată din timp şi dacă este tratată adecvat.

‘În cazul oricărei afecţiuni, o relaţie apropiată, bazată pe încredere şi respect, între medic şi pacient este esenţială. Această relaţie este cu atât mai importantă în cazul unei boli cronice, cu incidenţă crescută şi cu potenţial fatal, cum este BPOC. Evenimentul de astăzi a subliniat acest lucru într-un mod plin de culoare, lăsând Institutului o amintire de lungă durată’, a declarat dr. Emilia Crişan, directorul medical al instituţiei.

În multe cazuri, din lipsă de informare, persoanele care suferă de BPOC cronică ignoră principalele simptome (oboseala, dificultate în respiraţie, lipsa de rezistenţă la efort, tusea), considerându-le un dat al vârstei sau al stilului de viaţă.

Un test simplu ca spirometria este suficient pentru stabilirea diagnosticului iar depistarea precoce îi oferă pacientului posibilitatea de a se bucura de libertate de respiraţie şi o calitate ridicată a vieţii, atât timp cât urmează constant tratamentul prescris.

BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 65-74 de ani şi 45-54 de ani.

Deşi fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienţii afectaţi, boala se poate manifesta de asemenea şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.