
Capitala, complet descoperită în fața unui cutremur.
Un raport al Curții de Conturi despre eficiența și eficacitatea programelor și măsurilor întrepreinse în scopul prevenirii, răspunsului și înlăturării efectelor unui cutremur major în București cuprinde peste 300 de constatări care reflectă deficiențe în întregul sistem de management al riscului de cutremur. Acestea evidențiază existența unor probleme și vulnerabilități pe mai multe paliere, de la nivel decizional, organizatoric, funcțional și de management, la reglementarea activităților, asigurarea unui cadru legal actualizat, exercitarea funcțiilor de control, asigurarea capabilităților necesare bunei desfășurări a activității, respectiv asigurarea la un nivel corespunzător a finanțării, a resurselor umane și mijloacelor de intervenție.
Potrivit raportului, Municipiul Bucureștiul este cea mai vulnerabilă zonă seismică din România, având un nivel ridicat de expunere. Cutremurele majore din Vrancea se produc de obicei la adâncimi mari și aceasta face ca aria afectată să cuprindă suprafețe vaste, peste 60% din populație fiind localizată în zonele cu risc seismic puternic.
Misiunea de audit a evidențiat faptul că nu există o politică de consolidare asumată de toate autoritățile competente, nefiind elaborată și aprobată o strategie de consolidare pe termen lung a clădirilor cu risc ridicat din București (clădiri rezidențiale, monumente istorice, clădiri cu funcțiuni vitale etc).
Un aspect important care trebuie semnalat ca efect parțial al auditului derulat de Curtea de Conturi constă în faptul că unele instituții auditate au demarat acțiuni de remediere pe domeniile de prevenire, pregătire și răspuns pentru înlăturarea efectelor unui posibil cutremur major.
Auditul a vizat un număr mare de entități publice (20), acoperind toate rolurile din sistemul de management al riscului de cutremur. Misiunea s-a desfășurat în principal la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și a fost extinsă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), în calitate de autoritate cu rol principal pentru managementul riscului de cutremur și la alte 18 entități cu rol secundar sau de suport în cadrul sistemului de management al riscului seismic.
Datele statistice și istoria cutremurelor în România dovedesc o anumită ciclicitate a fenomenelor seismice majore din zona Vrancea, ceea ce poate indica faptul că există riscul ca un cutremur mare să se producă în viitorul apropiat. Istoria cutremurelor din zona Vrancea arată că marile seisme din România s-au produs, în medie, de circa 3 ori pe secol. Istoria seismică a țării a fost marcată de 4 cutremure majore, care s-au produs în anii 1802, 1838, 1940, 1977.
Bucureștiul este cea mai vulnerabilă zonă seismică din România, având un nivel ridicat de expunere seismică. Hărțile seismice indică faptul că părți mari din teritoriul țării sunt puternic seismice. Cutremurele majore din Vrancea se produc de obicei la adâncimi mari și aceasta face ca aria afectată să cuprindă suprafețe vaste, peste 60% din populație fiind localizată în zonele cu risc seismic puternic. Amplasarea Bucureștiului pe harta seismică în proximitatea zonei de rupere și faptul că este și cea mai mare aglomerație urbană din țară sunt cei doi factori care fac ca expunerea municipiului la potențialul efect distrugător să fie
foarte ridicată. Factorul geografic (inclusiv seismicitatea locală a Bucureștiului și lichefierea solului în anumite zone) și realitatea nivelului de dezvoltare urbană, corelate cu elemente suplimentare ce țin de fondul construit vechi și deficiențele sistemului de management al riscului seismic fac ca Bucureștiul să fie una dintre cele mai vulnerabile capitale din Europa expuse la acțiunea cutremurelor.
Nu cred o iota ,Bucurestiul nu este vulnerabil,daca ar fi fost îi vede -ai pe bucuresteni de gât cu puterea care-i acolo sub ferestrele lor.Statul le-a pus bulina rosie sub felinar ,dar ce contează ? Bine ca ati iesit in strada pentru legile justitiei si pentru „dragnia la puscarie ” Stati dupa perdele si aşteptati cutremurul ,poate asa o sa aflati daca sunteti vulnerabili sau nu!?
@vaxtor
Vezi ca ai bagat limba in gaura gresita. Ce are Bastroe cu un articol despre Bucuresti? Ce ne intereseaza aici POVESTILE tale despre Delta, Bastroe si Dunare?
Are legatura la fel ca treaba aia cu prefectura……[Rumburak-prietenul prostilor care vor sa se afle-n treaba]
@rumburyik,
„Debitul bratului Chilia este enorm , undeva la jumatate din debitul Dunarii inainte de formarea deltei . Pe vremuri exista ” Dunarea Veche” care incepea undeva inainte de Pardina si ajungea undeva la Mila 25 , unindu-se cu actuala „Dunarea Veche” cunoscuta de toata lumea . Avea rol foarte important in modularea debitului pe Chilia , impiedicind excesele (inundatii , seceta). Ar fi fost imposibil ucrainenilor sa sape Bistroe , daca exista acest canal-brat si nu l-am fi colmatat prosteste pentru a „reda agriculturii . A fost prima mare lovitura data Deltei . Redeschideti Dunarea Veche si o sa sece Bistroe cit ai zice…peste .Vor fi ei la cheremul nostru si nu noi…”
-nu te-ai putut abtine,nu?
e o applicatie chinezeasca de chat,
nu prea inteligenta.
dealtfel China este responsabila pentru vandalizarea Internetului,
metoda lor pentru distrugerea valorilor rasei albe-„concurenta” aia care
face peste „1 familie 1 copil”
motiv de agitatie securista pentru a ridica niste taxe si impozite, pentru a mai pune labele pe niste „buline rosii” si cashkval pentru „vacante exotice”. siktir!
@[Rumburyk]
-mah charlie
du-te le clanu arion
aia scot niste calendare cu povesti d-astea
Golda Meir – Wikipedia
en.wikipedia.org › wiki › Golda_Meir
Golda Meir was an Israeli politician, teacher, and kibbutznikit who served as the fourth prime minister of Israel from 1969 to 1974. She was the first woman …
Early life · Diplomatic and ministerial career · Premiership · Legacy
President: Zalman Shazar; Ephraim Katzir
Born: Golda Mabovitch; 3 May 1898; Kiev, Kiev Governorate, Russian Empire; (now Kyiv, Ukraine)
Children: 2
Political party: Mapai (before 1968); Labor Party (1968–1978)
„Dezvăluiri!
98 % din clădirile care s-au dărâmat, au fost construite înainte de 1999. După cutremurul din 1999 a fost modificată legea în construcții. Clădirile construite în sistem privat după acel an, s-au dărâmat doar în proporție de 2%, iar cele construite de stat… niciuna!!! Imobilele construite de către stat, prin ”Agenția TOKI”, și care nu s-au prăbușit, nici măcar una, sunt: Malatya – 20605 apartamente, Osmaniye -3323, Sanliurfa – 17261, Diyarbakir – 20912, Gaziantep – 27947, Kahramanmaras – 5545, Adiyaman – 7065, Adana – 21154, Kilis – 1929, Hatay – 8018. ”TOKI” este finanțată de stat 100%.”
Datorita turcilor avem capitala la Bucuresti.
Bucuresti a fost folosit prima data drept capitala de Radu cel Frumos, inscaunat de turci in locul lui Vlad Tepes. Bucurestiul convenea atat turcilor ptr ca era mai putin aparat decat Targoviste, cat si lui Radu, ptr ca era mai aproape de protectorii lui turci de peste Dunare.
Lucru care lui Radu nu i-a priit cand Stefan Cel Mare a intrat in Bucuresti ca sa-l inlature pe filoturc. N-a reusit sa puna mana pe el, ptr ca Radu mamii a tulit-o atat de rapid incat si-a lasat de izbeliste si sotia si fiica in cetatea Bucurestiului.
Luate prizoniere apoi de Stefan, au fost duse in Moldova, bine tratate si au fost atat de prizoniere, ca Stefan s-a si casatorit cu fiica lui Radu, Maria Voichita, care i-a fost si ultima sotie dupa 26 de ani de casnicie……[Rumburak]