Bucureştiul devine capitala mondială a scurtmetrajului

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film „NexT”, cel mai important eveniment de scurtmetraj din ţară, ce se va desfăşura între 6 şi 10 aprilie, va avea loc mâine la ora 18.30 la Cinema Scala.

Programul inaugural cuprinde scurtmetraje deja premiate la festivaluri internaţionale precum: „Deeper than Yesterday” (La tot mai mare adâncime), regizat de Ariel Kleiman, câştigător al „Premiului Kodak” pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes, sau „The Drawer and the Crow” (Sertarul şi corbul), semnat de Frederick Tremblay, o animaţie emoţionantă, distinsă cu „Premiul pentru cel mai bun film canadian” la Festivalul Internaţional de Animaţie din Ottawa. Va putea fi văzut, de asemenea, mâine seară, unul dintre cele patru scurtmetraje româneşti din competiţie, „Adulter”, al regizorului Peter Kerek, alături de „The Chronoscope” (Cronoscopul), al irlandezului Andrew Legge, un pseudo-documentar despre o invenţie ce ar putea să schimbe istoria lumii aşa cum o ştim noi. „The Great Race” (Marea cursă), de Kote Camacho (Spania, 2010), „Sunset from a rooftop” (Apus văzut de la fereastră) de Marinus Groothof (Olanda, 2009) şi „Elena”, în regia lui Yannick Muller (Franţa, 2010), completează programul de mâine seară. Regizorii şi sound-designerii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti, pentru întâlnirea cu publicul NexT. Seara va continua cu lungmetrajul american „Cold Souls”, de Sophie Barthes, o comedie spumoasă, după părerea criticilor de la „New York Times”, film ce a fost selecţionat la Sundance în 2009, avându-i în rolurile principale pe cunoscuţii actori Paul Giamatti şi Emily Watson.

Cea de-a doua locaţie a festivalului, Cinema „Elvira Popescu”, îi aşteaptă mâine pe cinefili, la ora 20.00, cu primul calup al secţiunii „Short Matters”, care prezintă scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.

Competiţia festivalului cuprinde 26 de titluri din 19 ţări. Dintre programele tradiţionale, „Şi ei au fost NexT Generation” şi „Semaine de la Critique” vor aduce la Bucureşti lungmetrajele de debut ale unor foşti participanţi la „NexT” şi scurtmetraje selecţionate la prestigiosul „Festival de Film de la Cannes”. Cea mai populară secţiune, „Festival Friends”, va cuprinde 11 scurtmetraje, din care patru în premieră absolută. Să nu uităm secţiunea de suflet a festivalului, „Cristi & Otto: Filme de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu” şi programul „NexT Kids”.

Festivalul propune anul acesta trei secţiuni în premieră. Una dintre surprize este „proiecţia-eveniment Oscars Night”, care va recrea începând de vineri, la Cinema Scala, atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film şi va prezenta scurtmetrajele premiate în ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbizul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului, iar după proiecţie aceştia sunt invitaţi la o petrecere marca NexT, unde atmosfera va fi antrenată de DJ Camil, care va mixa muzică de film.

O altă noutate este programul „Necenzurat”, destinat publicului lipsit de prejudecăţi, accesul fiind permis doar persoanelor peste 18 ani. Titlurile vorbesc de la sine: „Threesome”, peliculă germano-olandeză semnată de Johannes Dullin, „Joacă-te cu mine” al polonezului Piotr Sutkowski, „Carne”, în regia portughezului Carlos Conceicao, „Iepurele şi prostituata”, de Guerin Van De Vorst (Belgia), „Impulsuri” (r. Jose Manuel Carrasco, Spania), „Înmuguriri” (Pao Paixao, Elveţia), „Doar pentru sex” (r. Olivier Nicklaus, Franţa).

Pasionaţii de new media şi tehnologii interactive pot participa la un adevărat live cinema performance, cu programul „New Trends, New Technologies”, care cuprinde o serie de proiecte transmedia. Transmedia este un concept alternativ la experienţa clasică de cinema. Poveştile sunt spuse prin intermediul unei multitudini de platforme şi formate, iar spectatorul devine utilizator activ şi este invitat să facă o serie de alegeri care vor decide evoluţia poveştii şi destinul personajelor. Din programul „New Trends, New Technologies” face parte scurtmetrajul de ficţiune „Lucydia”, de Jonathan Peters. Regizorul australian realizează filme experimentale interactive, iar recent şi-a concentrat atenţia asupra conceperii unor lumi de poveşti de proporţii considerabile, care aruncă o provocare canalelor media sociale. „Lucydia” este o poveste interactivă într-o lume în care limitele realităţii şi ficţiunii, ale viitorului şi prezentului se întrepătrund şi în care şirul acţiunii depinde de interacţiunea cu spectatorii. Cea de-a doua parte a acestui program va cuprinde, sub titlul „Crima, Transmedia şi Film Interativ”, trei proiecte ale regizorului Kirshna Stott, printre care şi „Crimeface”, câştigător, în 2008, a două Premii Webby.

Discuţii de cursă lungă

Secvenţă din Iepurele şi prostituata

În sfârşit, începând de joi, „Seminariile NexT” vor avea loc între 7 şi 9 aprilie, la Mansarda Cărtureşti.

Dedicate regiei, sound-design-ului, producţiei de film şi, în mod special anul acesta, criticii de film, seminariile se bucură de invitaţi de seamă şi teme de discuţie actuale. În centrul lor se află seminarul dedicat „criticii de film”. Timp de trei zile vor fi abordate subiecte precum: „Critica de film – canale clasice versus new media”, „Rolul criticului de film azi ca formator de opinie” şi „Cum poate un tânăr să devină critic de film azi? 10 ponturi ce să NU faci ca începător când scrii despre filme, dacă vrei să-ţi construieşti o carieră în domeniu”. Printre invitaţi se remarcă Boyd van Hoeij, editor la revista americană „Variety”, colaborator al „IndieWire” şi corespondent al portalului european „cineuropa.org”, Sydney Levine, editor pentru „IndieWIRE”, Jacky Goldberg, regizor de origine franceză, producător şi critic de film, care scrie pentru revista culturală „Les Inrockuptibles”, Marian Masone, producător al Festivalului de Film de la New York, Christian Guinot, fondator al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, Paul Brunick, editor al revistei „Film Comment” şi colaborator al „New York Times”, „Slant” şi „Bomb”. Lor li se alătură, la seminariile de critic, specialiştii români Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Creţulescu, Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Luiza Vasiliu şi Cristi Luca.

Seminarul de „regie de film” îl are ca invitat pe Marian Crişan, prezent la NexT 2011 cu scurtmetrajul „Camelia”, în secţiunea „Festival Friends”, şi cu lungmetrajul de debut „Morgen” în programul „Şi ei au fost NexT Generation”. Seminarul de „sound design” va fi susţinut de Jean Umansky (care a lucrat împreună cu Nikita Mihalkov şi Jean Pierre Jeunet, semnând printre altele sunetul pentru „Amelie”), la seminarul de „scenaristică” vor fi prezenţi Richard Kwietniowski (primul său lungmetraj „Love and Death on Long Island”, cu John Hurt şi Jason Priestley, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, iar filmul „Owning Mahowny”, cu Philip Seymour Hoffman şi Minnie Driver, a fost prezentat la Sundance şi Berlin) şi Tamas Zanyi (sound designer pentru filme ca „Taxidermia” de György Pálfi, „With a Little Patience” de Laszlo Nemes, câştigător al Premiului „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie la NexT 2010 şi „The Gentleman Takes His Leave”,al aceluiaşi regizor, aflat în competiţie anul acesta). În sfârşit, seminarul de „producţie de film” prilejuieşte întâlnirea cu Marie Dubas, producător de scurtmetraje pentru compania pariziană „Petit film”, şi cu David Collins, directorul renumitei companii de producţie independente „Samson Films”, din Irlanda, care a realizat şi musicalul „Once”, câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun cântec original în 2008.

Şi anul acesta, Festivalul Internaţional de Film „NexT” se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.