Bulgaria se pregătește pentru trecerea la euro

Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale, transmite Novinite.

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertiţi gratuit în euro, susţine oficialul bulgar.

Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.

După expirarea perioadei de şase luni – un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.

La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.

BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.

De asemenea, Dimitar Radev a atras atenţia că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă – 1 ianuarie 2024.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

Agenţiile de rating Standard & Poor’s şi Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-n.r.) „BBB”, au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

25 de Comentarii

 1. Numai noi cu mesterul Manole si credincioasa sa Vasilescu (anafemeielatoate )de la BNR ,tot la coada vacii,in lupta strict cu Inflatia,dar sa fie blonda si purie

 2. Câtă mărinimie! Să le convertească gratuit leva în euro! Vai de capul lor, săracii bulgari! Nici nu bănuiesc ce-i așteaptă.

 3. Bulgarii au mai trecut odată la marca germana și tichetul unei călătorii cu tramvaiul costa un ou de găină! Succesuri guys precum croatii! Românii vor trece cat de curând la rublă rusească!

 4. Inseamna pierderea totala a suveranitatii si independentei tarii ! Care va fi o colonie de sclavi a imperiului neocomunist antihristic babilonic numit „uniunea europeana” – Uniunea antihristica antinationala si antiumana europeana !

 5. Cind Danemarca , Norvegia si Rusia vor adera la moneda EURO atunci si Romania va renunta la puternicul LEU !

  Pina atunci : un sincer BRAVO d-lui Mugur ISARESCU & co din BNR !

 6. Așa-i cu integrarea asta europeană, unii renunță la monedă, alții la Constituție.
  Pe fiecare cât îl lasă inima.
  Și cât îl duce capu’.

 7. Cum să renunțe românii la leul jigărit atât timp cât cântecul ne spune că din coasta Daciei și-a Romei în veci se vor naște pui de lei?

 8. Bravo lor, numai noi luam salarii in lei si platim totul in EURO, exemplu recent contractul de telefonie mobila s-a scumpit cu 2 euro. Trist e ca mai sunt creduli care cred ca toate se vor scumpi, da in croatia au fost speculanti dar dupa cateva luni lucrurile se aseaza. La noi specula pe curs tine de 30 de ani pentru a ne tine in saracie ca nu poti sa-ti faci firma de productie, sa iei utlaje in euro, sa vinzi local in lei si sa concurezi cu cei care te pun sa platesti totul la cursul euro!!

 9. Ce noroc pe noi ca avem un isar si un vasilache (comicul ).Ce ne-am face fara cei 2 ? Daca …Doamne fereste…moare unul dintre ei ? Se prabuseste banca nationala,vine aurul din Anglia,trecem la rubla ….sau ce ? Daca acum un patrunjel costa 1 leu,cand vom avea euroi patrunjelul va costa 1 euroi.Deci …trai…nineaca !!!!

 10. Acest articol trebuie citit si vehiculat verbal peste tot, mai ales in zonele mentinute in saracie, zone in care cetatenii nu stiu ce inseamna, ca sa stie cetatenii romani ce inseamna aderarea Romaniei la shengen! Asta o cer cu indarjire bogatii prin politicieni si guvernul roman, am mai scris, pentru ca 100 euro=o hartie, ocupa mai putin loc in portofel decat 4-5 hartii de 100 lei romanesti! VaVaLe inchipuiuiti la cat banet au caposii bogati poate chiar bani negri, daca se aproba shenfenulgen-ul pentru Romania, ce bine s-au scos? Le convine sa aiba portofelul si conturile grase cu valuta si nu cu lei romanesti! Eu nu vreau shengen, pot circula ca oricare cetatean cu pasaportul oriunde si oricand!

 11. Bulgaria intra in 2024 in euro si schengen. Noi in razboi. Mai departe trageti singuri concluziile.

 12. se dubleaza inflatia in Blugaria dupa trecerea la euro… o sa fie un dezastru cu mult mai mare decit cel din Croatia acum

 13. O sa ajunga in situatia Greciei, si a altor state… o sa fie santajati cu Euro pentru orice manevra fac. Ai comentat ceva? te-a taiat BCE de la sistem, fara bani in conturi… cum le-au facut cipriotilor in 2009.

 14. Bai natafletilor, va scriu din Croația. Habar nu aveți ce va doriți… Aici mare parte din magazinele mici și restaurantele îți sugerează “discret” ca prefera plata Cash. Paritatea kuna-euro este umflata artificial cu 50%

 15. Inca o tara „suverana” cu moneda tiparita de altii. Este incredibil cum se adancesc toate tarile in statutul de colonie in care li se spune ce legi trebuie sa adopte ce surse de energie sa foloseasca cu cine sa faca comert si cu cine nu, ce industrii sa dezvolte si ce nu (vezi pnrr) unde sa-si tina rezervele de aur si in final cu cine sa lupte!

 16. De ce trece Croația la a euro? Fiindcă euro se tipărește la Berlin!

 17. Renuntarea la moneda nationala este un pas urias spre pierderea identitatii nationale. Este bine ca romanii nu sunt ‘pregatiti’ pentru acest pas. Vor manca in curand coliva euroiului.

 18. Nu trebuie sa acceptam vreodata sa renuntam la MONEDA NATIONALA. MONEDA NATIONALA RAMANE GARANTA INDEPENDENTEI SI SUVERANITATII ROMANIEI IMPOTRIVA FEDERALIZARII I-LE-GA-LE DUPA TERFELIREA CONSTITUTIEI ROMANIEI! NU TREBUIE SA ACCEPTAM INROBIREA EUROILOR SI INTERESELOR DSECURIMII TRADATOARE! EI NU GANDESC DECAT PENTRU BUZUNARUL LOR! NOI TREBUIE SA GANDIM PENTRU LIBERTATEA NOASTRA! TREZITI-VA!

 19. Sa treci la Euro, cand esti pe ultima pozitie la toate in UE, este o inconstientza totala.
  Va fi ca si concurenta dintre broasca testoasa si iepure, dar reala, nu cea in fabule……[Rumburak-Putina e un MaKaK]

 20. mama, mama ce s-au activat astia care fac afaceri pe schimbul valutar pe aici, sunt oare atat de orbi incat sa nu vada ca au preturi in euro (lei la cursul zilei) si lefuri sau pensii in lei care scad automat puterea de cumparare cand manole speculeaza pe euro? pai atunci nu va mai smiorcaiti ca nu va primesc in schengen, vedeti-va de micile voastre invarteli.

 21. eu NU fac invarteli! eu vreau Tra inapoi si Natia! o TARA ARE MONEDA NATIONALA! NU O MONEDA FEDERALA ! NOI NU SUNTEM INTR-O FEDEREATIE! M-UIE S-A FORMAT PE LIBER SCHIMB COMERCIAL! NU PE VANZAREA ROMANIEI SI ASIMILAREA INTR-O PUTREZICIUNE CARE ISI SPUNE „CIVILIZATA” – CUVINTE DETURNATE PENTRU POOLIME PENTRU A-I MANIPULA! CIVILIZAT A DEVENIT INROBIT! DEMOCRATIE A DEVENIT TOTALITARISM. OPOZITIA ESTE O GLUMA AMARA, CU MICI EXCEPTII! DE ACEEA AU SCOS INFRACTIUNEA DE SUBMINARE A ECONOMIEI DIN CODUL PENAL! PENTRU CA VOI SA DILUATI ROMANIA IN 33 DE ANI!JEGURI TRADATOARE SI CRIMINALE CE SUNTETI! v-ati folosit de amaraciunea romanilor impinsi la extrem de dictatorul ceausescu pentru a vinde Romania la bucata si pe noi sa ne imprastiati in toate colturile lumii. PRIN FALIMENTARE! TREZITI-VA BHAI ODATA!

 22. Situatia Bulgariei e diferita de a celorlalte.Ea nu mai are moneda ca lumea din1997.Odata cu intrarea in Eurozona Banca Nationala Bulgara va putea sa tipareasca bani.Plus de asta asa numitul Bord Valutar are20miliarde de leva disponibile strinsi din1997.Din ei statul va da la Bce o parte si cu restul poate mari substantial pensii si salarii.Marele castig e ca va putea si Bulgaria sa tipareasca,ca de aia e cea mai saraca,Asta e motivul principal si nu altul,spre ghinionul tov din „marea Democratie”din Rom.

 23. Repet inca o data ca nu voi lua niciodata in seama atacurile nedemne la adresa tivului fustitelor si rochitelor mele de tanara profesoara si Prima Doamna.
  Nu voi accepta sub nici o forma sa imi ascund genunchii!
  Este o chestiune de estetica a frumosului care dainuie peste timp.
  Nimeni nu a cerut ca Venus din Milo sa poarte chiloti.
  Prin urmare cer inca o data cu fermitate sa se inceteze orice atacuri la adresa Mea.
  Mentionez si ca am completa sustinere a sotului Meu, Guvernatorul Austriei in Romania.
  Sau despre ce era vorba exact in articol ca am citit doar pe diagonala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.