„Ca două picături de apă când e vorba de coaliţii”

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, într-o postare pe blogul său, că democrat-liberalii, social-democraţii şi liberalii au aceeaşi mentalitate când vine vorba de guvernarea în coaliţii, încercând să scape de partenerii de coaliţie. El crede că pentru ieşirea din această situaţie există două soluţii: desfiinţarea pragului electoral în cazul păstrării sistemului de vot proporţional sau republica parlamentară în cazul votului majoritar total.

„PSD şi PNL sunt două dintre cele patru partide parlamentare ale ultimului deceniu. Iar dacă UDMR nu poate pretinde altceva decât asocierea cu orice partid clasat pe primul loc, mentalitatea din PDL seamănă cu cea din PSD şi PNL ca două picături de apă. Despre ce este vorba? Ce vor să spună aceşti politicieni care guvernează în coaliţii, dar nu visează decât să scape de guvernele multicolore şi, în primul rând, de partenerii pe care i-au avut?”, scrie pe blog, Cristian Preda.

„E un blocaj cu atât mai evident cu cât aceleaşi patru partide au împiedicat apariţia altor noi formaţiuni parlamentare. Parodia independenţilor – de la Oprescu la Oprea – sau retorica populistă a trecerii la uninominal sunt doar ornamentele de care era nevoie pentru a mima noutatea. De fapt, partidele au guvernat în coaliţii mai ample sau mai restrânse, dar au vădit în mod clar că detestă cultura compromisului, de care e nevoie atunci când guvernul e multicolor. Blocajul despre care vorbesc are un impact direct asupra vieţii cotidiene, pentru că el duce la slăbirea executivului şi la o contra-selecţie a elitelor. Blocajul poate fi depăşit”, adaugă acesta.

Preda are soluţii pentru depăşirea blocajului. „Două chestiuni sunt importante: prima se referă la sistemul de vot, a doua la mecanismul instituţional. Cele două trebuie privite împreună. Dacă se menţine filosofia sistemului proporţional, atunci trebuie desfiinţat pragul, pentru a avea mai mulţi actori, deci mai multe variante de coaliţii, iar mecanismul constituţional trebuie modificat pentru a da mai multă autoritate executivului, inclusiv prin dreptul de a dizolva camerele mult mai uşor decât acum, când legislativul e ultra-protejat; în schimb, dacă se trece la un sistem majoritar veritabil, atunci trebuie instituită o republică parlamentară”, este de părere europarlamentarul PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.