Ca şi în 2006: Germania-Argentina în sferturi

Greu de descris în cuvinte arbitrajele din cele două sferturi de finală de duminică. În primul meci al zilei. Germania-Anglia, la scorul de 2-1 pentru germani, o minge şutată de englezul Lampard a intrat clar în poartă, a ricoşat după acea în faţa porţii, dar nici tuşierul nu a semnalizat golul şi nici centralul nu a arătat centrul terenului. Nu se poate spune că nevalidarea acestui glor clar a viciat rezultatul, dar de influenţat, da.

Patru ore mai târziu, Tevez înscrie în poarta Mexicului dintr-un offside clar, şi în ciuda protestelor, tuşierul, care nu a semnalizat nimic, l-a convins şi pe centralul Rosetti (se pare că el a fost departe de fază) să acorde golul. În timpul protestelor jucătorilor mexicani, Rosetti tocmai a văzut pe una din uriaşele tabele de marcaj offside-ul din care s-a marcat, dar a fluierat gol. Nici în acest caz nu se poate spune că rezultatul a fost viciat, dar cu siguranţă, evoluţia ulterioară a mexicanilor a fost influenţată de marea eroare a arbitraj.

Cu siguranţă, cele două mari greşeli de arbitraj vor avea drept consecinţă trimiterea acasă a celor vinovaţi. Presa din Anglia şi Mexic va face un tapaj uriaş pe această temă. Este regretabil că, după excelentele arbitraje din faza grupelor, totul a fost stricat pe parcursul a câteva ore doar.

Din nou Germania – Argentina

După rezultatele de duminică, cunoaştem încă un sfert de finală: Germania – Argentina. Cele două echipe s-au întâlnit în sferturi de finală şi în 2006. Atunci, după 90 de minute de joc, scorul a fost egal 1-1, în prelungiri nu s-a întâmplat nimic pe tabelă, iar la penalty-uri a câştigat Germania cu 4-2. Meciul a fost extreme de tensionat, în minutul 120 a avut loc o bătaie generală, iar argentinianul Cufre a primit cartonaş roşu după încheierea meciului. De menţionat că Germania şi Argentina s-au mai întâlnit de două ori, consecutiv, în finală. În 1986 a câştigat Argentina, iar în 1990, Germania. Şi acum, argentinienii (şi nu numai) contestă penalty-ul inventat prin care germanii au devenit campioni mondiali.

Argentina – Mexic 3-1 (2-0)

Argentina nu avea nevoie de o eroare de arbitraj pentru a se impune în faţa Mexicului. Cu toate acestea, „pumele” au deschis scorul în urma unei erori grave de arbitraj. Eroare care a enervat jucătorii mexicani şi o greşeală de începător a lui Osorio – pasă cvasi la adversar – a făcut ca tabela de marcaj să indice 2-0 pentru sud-americani. Chiar dacă mexicanii porneau cu şansa a doua, ei au fost totuşi o nucă destul de tare pentru argentinieni. Au demonstrat că s-au calificat meritat din grupă şi poate cu puţin noroc, sau cu un alt adversar, poate ar fi ajuns chiar în sferturi. Oricum au fost numeroase fazele în care mexicanii au produs panică în careul argentinian, au avut şi ocazii de gol.

Este greu de spus dacă argentinienii ar fi câştigat la pas, dacă nu ar fi fost cele două mari erori, de arbitraj şi cea a lui Osorio. Probabil că jucătorii de 24 de karate a lui Maradona tot ar fi învins, dar poate ceva mai greu. Una peste alta, Argentina a meritat indiscutabil victoria. Au dovedit-o în repriza a doua, când, deşi nu a mai sufocat adversarul în propriul teren, a controlat clar jocul printr-o posesie bine calculată. Şi a lovit năpraznic printr-o bijuterie de gol (al treilea) a lui Tevez. În acelaşi timp se poate spune că şi mexicanii au lăsat o impresie frumoasă, iar golul lor de onoare a fost şi el o bijuterie.

Casetă tehnică

Oraş: Johannesburg

Stadion: Soccer City

Temperatură: 14 grade

Formaţii:

Argentina: 22. Romero – 2. Demichelis, 4. Burdisso, 6. Heinze, 15. Otamendi, 14. Mascherano (căpitan), 20. M. Rodriguez (23. Pastore – min. 87), 7. Di Maria (17. Jonas – min. 79), 9. Higuain, 10. Messi, 11. Tevez (8. Veron – min. 69).

Antrenor: Diego Maradona

Mexic: 1. Perez – 2. F. Rodriguez, 3. Salcido, 4. Marquez, 16. Suarez, 5. Osorio, 6. Torrado, 18. Guardado (9. Franco – min. 61), 21. Bautista (7. Barrera – min. 46), 14. Hernandez, 17. Dos Santos

Antrenor: Javier Aguirre

Arbitru: Roberto Rosetti (Italia)

Liniori: Paolo Calcagno şi Stefano Ayroldi (Italia)

Oficial 4: Jerome Damon (Africa de Sud)

Marcatori:

1-0 (min. 26) – Tevez, aflat în poziţie de offside, reia în plasă din 5 metri o pasă a lui Messi

2-0 (min. 33) – Higuain interceptează o pasă greşit trimisă de Osorio, şi înscrie din careu.

3-0 (min. 52) – Tevez driblează doi apărători şi înscrie printr-o torpilă de la 20-25 de metri.

3-1 (min. 71) – Hernandez şutează de la 16 metri, de pe partea stângă şi înscrie pe în colţul stâng.

Cartonaşe galbene: – – Rafa Marquez

Şuturi la poartă: 11 – 16

Pe spaţiul porţii: 6 – 6

Cornere: 2 – 5

Faulturi comise: 11 – 26

Posesie: 52% – 48%

MVP: Tevez (Argentina)

Germania – Anglia 4-1 (2-1)

Anglia, în precedentele 12 participări la turneele finale ale campionatelor mondiale, nu a pierdut niciodată la 3 goluri diferenţă, indiferent cu cine a jucat. O singură dată, în 1954, a primit 4 goluri, în 90 de minute, în meciul contra campioanei mondiale „en titre”, Uruguay, scor 2-4. După Brazilia şi Italia, Anglia este – într-un clasament al participărilor la turneele finale – singura echipă cu o medie de sub un gol primit de meci.

Ceea ce s-a întâmplat însă duminică la Bloemfontain intră deci la categoria dezastre. Este adevărat, Germania pe ansamblu a fost mai bună. Cuplul „polonez” Klose-Podolski a fost mai bun decât cuplul britanic (considerat apriori, „de vis”), Gerrard-Rooney. Dar nu aici s-a decis 100% soarta meciului. Victoria Germaniei se datorează în primul rând prestaţiei catastrofale a apărării engleze. Să primeşti trei goluri pe contraatac clasic – şi să te mai afli în trei situaţii similare (când portarul David James a scos trei goluri în faze în care de asemenea a rămas singur în faţa unui atacant german), este deja prea mult.

Practic, Klose, Muller şi colegii lor au fost „invitaţi” să facă ce vrea în careul englez. Un careu în care fundaşii laterali Johnson şi Upson nu mai veneau deloc înapoi după ce se pierdea mingea în terenul nemţilor, un careu care nu mai era al lui Ashley Cole, care înota fără efect undeva pe la mijlocul terenului, acolo unde închizătorul Barry nu ştia pe ce lume se află. Fără să greşim, putem spune că Anglia a jucat în 8 oameni meciul cu Germania.

Reversul medaliei după 44 de ani!!!

Britanicii pot invoca uriaşa greşeală de arbitraj din finalul primei reprize, când Lampard a şutat, mingea a lovit bara transversală în interior, a căzut bine – peste 30 de cm – dincolo de linia porţii şi a ricoşat afară, iar arbitrii nu au validat golul. Un gol vizibil şi de pe planeta Martie. Este greu de spus cum s-ar fi desfăşurat jocul, dacă repriza a doua pleca de la scorul de 2-2.

Deja mai mulţi comentatori internaţionali susţin că neacordarea acestui gol este o răzbunare a sorţii, după cele întâmplate în urmă cu 44 de ani, când, în prelungirile finalei C.M. 1966, Anglia – R.F.Germană, britanicii au luat conducerea prin acordarea unui gol – la o fază identică, dar infinit mai puţin clară. De fapt, nici în ziua de astăzi – după măsurători făcute cu tehnica din acest secol – nu se ştie dacă a fost sau nu gol, iar tuşierul Tofik Bakhramov, cel care a indicat centrul terenului cu fanionul, a luat „secretul” cu el în mormânt.

A greşit şi Capello

Antrenorul italian al englezilor – cel puţin pentru moment, ediţiile online ale ziarelor britanice nu îi cer capul, ci se răfuiesc cu arbitrii şi cu preşedintele FIFA, Sepp Blatter – nu a trimis în teren cel mai bun 11. L-a lăsat pe bancă pe apărătorul central Carragher, cel care a fost cel mai bun fundaş englez în primele două meciuri din grupă. Capello a mai făcut şi alte experimente, titularizându-l în spate pe Upson, care nu jucase nici un minut până la acest meci. În plus, Capeloo a insistat prea mult cu Barry, acesta, împreună cu Upson fiind la „originea” celor mai multe contraatacuri ale germanilor. O altă eroare a fost aceea a introducerii în minutul 64 a lui Joe Cole – mână moartă în meciul cu Slovenia – deşi prezenţa în atac a uriaşului Crouch ar fi foat mult mai utilă.

Despre germani nu se poate spune decât că şi-au făcut nemţeşte treaba. S-au apărat bine şi nu au iertat pe contaatac. Au preferat să cedeze deliberat mijlocul terenului englezilor, tocmai pentru a-i atrage în cursă. Probabil, şi dacă arbitrii ar fi validat golul lui Lampard, nu şi-ar fi schimbat tactica la 2-2. Rămâne de văzut acum care va fi reacţia oficialilor FIFA după golul nevalidat. Va fi acceptată – chiar în timpul jocului, ca la rugby – proba video?

Caseta tehnică

Oraş: Bloemfontain

Stadion: Free State

Temperatură: 19 grade

Formaţii:

Germania: 1. Neuer – 3. Friedrich, 16. Lahm (căpitan), 17. Mertesacker, 20. Boateng, 6. Khedira, 7. Schweinsteiger, 8. Ozil (9. Kiesling – min. 83), 13. Muller (15. Trochowski – min. 72), 10. Podolski, 11. Klose (23. Gomez – min. 72).
(antrenor Joachim Loew)

Anglia: 1. James – 2. Johnson (17. Philips – min. 87), 3. A. Cole, 6. Terry, 15. Upson, 8. Lampard, 4. Gerrard (căpitan),16. Milner (11. Joe Cole – min. 64), 14. Barry, 19. Defoe (21. Heskey – min. 71), 10. Rooney
(antrenor Fabio Capello)

Arbitru: Jorge Larrionda (Uruguay)

Liniori: Pablo Fandino (Uruguay) şi Mauricio Espinosa (Uruguay)

Oficial 4: Martin Vazquez (Uruguay)

Marcatori:

1-0 (min. 20): Klose primeşte mingea direct din degajarea propriului portar, trece de doi apărători englezi prinşi pe picior greşit şi înscrie pe lângă James, din careu

2-0 (min. 32): contraatac al germanilor, Podolski, nemarcat, primeşte o minge pe partea stângă, înaintează şi din careu înscrie printre picioarele lui James

2-1 (min. 37): Upson înscrie cu capul în urma unui corner executat de Gerrard

3-1 (min. 67): contraatac clasic, din trei-patru pase, Muller primeşte în careu pe partea dreaptă şi înscrie

4-1 (min. 70): Lampard îşi bate joc de o lovitură liberă din poziţie centrală, Upson pierde mingea uşor şi se repetă, la indigo, faza din minutul 67, de data aceasta Muller înscriind de pe partea stângă

Cartonaşe galbene: Friedrich – Johnson

Şuturi la poartă: 17 – 19

Pe spaţiul porţii: 7 – 9

Cornere: 4 – 6

Faulturi 7 – 6

Pase: 411 (273 bune) – 508 (357)

Posesie: 49% – 51%

MVP: Muller (Germania)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.