Un summit al relansării sub lozinca „Trăiască socialismul”

Liderii celor mai importante 20 de economii, state care deţin peste 90% din PIB-ul mondial, nu vor reuşi să se pună de acord pentru taxarea suplimentară a băncilor în cadrul summitului G20 de la Toronto. Cea mai puternică opoziţie a venit din partea statelor emergente (Brazilia, Rusia, India şi China), cărora li s-a adăugat şi Canada. Aceste state susţin că trebuie modificat sistemul de control al băncilor, în loc ca acestea să fie pedepsite printr-o fiscalitate excesivă. Lipsa unui acord nu va împiedica însă statele G8, în special Franţa, Germania sau Marea Britanie, să aplice un nou sistem de taxare a băncilor, despre care specialiştii cred că va fi suportat de clienţi.

Taxa bancară „nu va găsi susţinere în cadrul G20, este deja ştiut”, a spus premierul italian Silvio Berlusconi, prezent la summitul de la Toronto. „Din păcate nu avem un consens în cadrul G20 pentru o taxă bancară sau pentru tranzacţiile financiare”, a spus şi cancelarul german Angela Merkel.

Ţările „care nu au utilizat banii publici pentru susţinerea băncilor şi în care băncile nu au falimentat nu intenţionează să instituie un asemenea sistem”, spune Dmitri Soulas, purtătorul de cuvânt al premierului canadian.

Anarhie pe străzile din Toronto

Ca la fiecare summit al statelor industrializate, străzile oraşului gazdă au fost asaltate de circa 10.000 de protestatari împotriva globalizării, care au afişat lozinci precum „Jos summiturile”, „Trăiască socialismul” sau „O lume mai bună este posibilă”. Protestatarii au denunţat lipsa eforturilor internaţionale pentru asigurarea unor condiţii minime de trai în statele sărace, dar şi exploatarea şisturilor bituminoase din Canada, un proces descris drept „un dezastru ecologic al Golfului Mexic la viteză redusă”. Poliţiştii canadieni au arestat circa 500 de manifestanţi anarhişti, după ce aceştia au atacat mai multe cafenele, bănci şi magazine din Toronto. Protestatarii reclamă ca poliţiştii i-au închis pe mulţi dintre cei care nu arătat nici un semn de violenţă.

Europa, luată la ţintă de SUA, Brazilia şi Argentina

Summitul G8 şi cel al G20 de la Toronto au fost dedicate relansării economiei mondiale, iar în acest context, SUA au criticat statele europene şi Japonia pentru neadoptarea unor măsuri de creştere economică. „Încă nu am văzut din partea acestor ţări un ansamblu de politici care să dea încredere lumii că vom vedea o creştere economică bazată pe sporirrea cererii interne”, a spus secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Marile economii europene au fost atacate de Brazilia şi alte state emergente, care au acuzat că, prin exporturi, statele UE încearcă să pună stăpânire pe pieţele emergente, mai active decât cele domestice, în loc să stimuleze propriile pieţe. Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez consideră că politica europeană de reducere a deficitului bugetar este eronată, pentru că afectează creşterea economică, reduce veniturile statului şi împiedică rambursarea împrumuturilor.

Aceeaşi idee a fost apărată şi de SUA, care consideră că trebuie stimulat consumul şi nu reducerea deficitului bugetar. Timothy Geithner a cerut statelor europene să pună în practică reforme politice care să asigure o rată mai mare a creşterii economice. Şeful Trezoreriei americane a fost „înarmat” cu o decizie a Congresului SUA pentru reforma sistemului financiar, luată cu doar câteva ore înaintea declaraţiei.

Summit al berii intre Obama şi premierul britanic

Presa a urmărit cu atenţie întâlnirea dintre preşedintele SUA şi premierul britanic David Cameron, având în vedere relaţiile tensionate dintre cele două state, din cauza preţului enorm pe care compania britanică BP trebuie să-l plătească pentru dezastrul ecologic din Goldful Mexic. Invitat în elicopterul prezidenţial al SUA, Cameron a făcut un schimb de sticle de bere cu Obama, ca urmare a pariului pus de cei doi pe rezultatul meciului SUA-Anglia de la Cupa Mondială. Cameron a asigurat că BP va plăti pentru reducerea impactului petei de petrol, dar a subliniat că „BP trebuie să fie o companie puternică şi stabilă, nu doar în interesul britanicilor”.

Cântecul de lebădă al G8

Presa internaţională scrie că evenimentul de la Toronto va marca dispariţia G8 din prim-planul deciziilor economice mondiale, în favoarea lărgitului G20, o mişcare care va sublinia importanţa crescută a Chinei, Indiei, Braziliei, Australiei sau a Africii de Sud. Premierul canadian Stephen Harper ţine însă să dezmintă o asemenea evoluţie şi susţine că G20 nu are aceeaşi capacitate de răspuns la o criză. Usurinţa cu care G8 ajunge la un acord va menţine importanţa acestui for internaţional, consideră şi Angela Merkel.

Sarkozy promite un summit de zece ori mai ieftin

Suma de 800 de milioane de euro cheltuită de guvernul canadian pentru organizarea summitului de la Toronto a fost ştirea cea mai citată despre întâlnirea liderilor G20. Cum Franţa va organiza următorul summit, la Nisa, preşedintele Nicolas Srakozy a precizat că întregul cost suportat de contribuabilii francezi va fi de zece ori mai mic. În jur de 90% din suma cheltuită de guvernul canadian a fost folosită pentru asigurarea securităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.