Căderea guvernului Ungureanu şi fuga PDL de la locul accidentului. Fapte economice

28 aprilie 2012

Guvernul Ungureanu a cazut. A depus juramantul joi, 9 februarie 2012 si si-a incheiat mandatul vineri, 27 aprilie 2012, dupa 78 de zile. A fost un guvern sprijinit de PDL, UNPR, UDMR si minoritati si a sfarsit prin a nu mai fi sprijinit de cativa din partidele sus-mentionate. Suficient ca sa intre in istorie prin retragerea increderii din partea Parlamentului Romaniei.

Mi-a fost teama ca, cel mai tanar guvern (ca medie, 44.5 ani) va reusi sa compromita ideea de tinerete in politica. Nu a reusit, pentru simplul motiv ca nu a avut timp suficient. A fost totusi suficient pentru a vedea incompetenta tinerei ministrese a muncii (Claudia Boghicevici), manifestata in lipsa de reactie satisfacatoare in privinta returnarii sumelor confiscate abuziv de la pensionari, in fapt impozite ascunse si nelegale sub titlul de contributii de asigurari sociale de sanatate.

A fost suficient si pentru a vedea competenta redusa a tanarului ministru al finantelor, Bogdan Dragoi, care il asculta absent pe presedintele Traian Basescu atunci cand guvernul din care avea sa faca parte depunea juramantul ca s-a terminat cu traiul pe datorie, iar dansul a inteles ca trebuie sa ne indatoram peste plan, la costuri duble, spre exemplu. fata de Cehia. Cineva la un moment dat ar trebui sa verifice oportunitatea acestor imprumuturi si cine s-a mai bucurat de dobanzile mari platite de statul roman, evident, cu exceptia creditorilor.

Personal, cred ca domnul Mihai Razvan Ungureanu mai are multe de spus si ca aceste 78 de zile pot reprezenta doar preludiul unei activitati care se afla categoric in fata. Doar ca, doar domnia sa, prin calitati lingvistice si prin propteli de informatie economica (nu intotdeauna intelese pe deplin), nu a putut sa compenseze lipsa de cunoastere a membrilor unui guvern a carui componenta a primit-o in plic.

Numele Boghicevici, Bode, Dragoi, Mustea, Fuia, Nazare, Petrescu, Baba vor ramane in istorie drept ”cat de sus poti sa ajungi daca stii sa cari mapa cui trebuie si cat trebuie”. Si cam ce a stiut clasa politica sa creeze in 22 de ani de smenuiala politica. Este suficient sa te uiti prin declaratiile lor de avere sa vezi cat de legal au stiut sa isi faca banii. Si daca au avut protectie sau nu.

Numele de Boc a intrat definitiv in istorie: drept omul care a condus cele mai proaste guverne nu din ultimii 20 de ani, ci dintotdeauna. Declaratiile domnului Boc de dupa consultarile de ieri de la Cotroceni, cum ca s-a creat instabilitate economica, ca leul a reactionat urat, etc… arata ca d0mnul Boc a INTELES nimic timp de 4 ani, cat a condus executivul Romaniei. Domnul Boc a fost jalnic, si jalnic va intra in istorie. La fel cum spunea ca si Bursa de valori a reactionat in conditiile in care piata a scazut cu, atentie, 0,3%. Pa Boc.

Acum, cateva fapte despre ce va urma:

1. Nimic deosebit nu s-a intamplat pe piata valutara. Faptul ca Euro-leu s-a apropiat de 4,4 lei (fara sa il atinga), arata in fapt ca Euro-leu s-a tranzactionat exact acolo unde a mai fost in ultimele 3 saptamani. Potentarea deprecierii de tip ”galma” a leului fata de Euro este doar o narozie.

2. Pietele nu reactioneaza violent, in general, la demersuri democratice materializate – cum este cel al caderii unui guvern in urma unei motiuni. Pietele pot reactiona violent la lovituri de stat sau tembelisme de genul: de maine majorat TVA de la 19% la 24%. Sau la tampenii de genul – in plina criza – se decide majorarea salariilor pentru profesori cu 50%. Aia este o reactie violenta (depreciere, retrogradare de rating, etc).

3. Pietele nu au de ce sa planga dupa guvernul Ungureanu. Cei care au fost interesati sa indatoreze Romania la preturi mari – au facut-o deja – domnul Dragoi reusind performanta sa indatoreze Romania in cel mai prost moment din ultimele 12 luni, prin urmare, la cel mai prost pret.

4. Victor Ponta si-a ajustat de circa 2 ani punctul de vedere legat de FMI – de la nu ne trebuie la ”dialogam”. Prin urmare, pana la proba contrarie, pietele mizeaza pe continuitatea acordului cu FMI. Ceea ce se va si intampla.

5. Leul nu are motive decat speculative pentru a se deprecia mai mult in urmatoarele zile decat a facut-o pana in prezent. Necesitatea prezentei BNR in piata nu va fi mult sporita fata de ultimele 3 saptamani.

6. Dobanzile din piata monetara sunt controlate strict de catre BNR, prin injectie de lei. Prin urmare, si acolo, dobanzile vor creste sau vor scadea pe termen scurt, doar daca va vrea BNR.

7. Ce va vrea BNR? Ca de obicei, in momente de tensiune, va prefera sa nu faca nimic. Prin urmare, contrar asteptarilor pietei care miza pe o noua reducere a ratei de dobanda cheie la inceputul lunii mai, BNR ar putea lua o pauza in reducerea ratei de dobanda cheie, si sa o inghete pentru moment la 5,25%. Oricum, diferenta intre 5% si 5,25% din punct de vedere al impulsului monetar, nu se simte in piata.

Ceea ce ramane dupa toate aceste fapte este, de fapt, fuga PDL de la locul acccidentului. M-a amuzat Boc cand a spus ca de data aceasta PD-L nu a mai nominalizat un prim-ministru… de parca ei l-ar fi nominalizat pe domnul Ungureanu in trecut.

PD-L, Emil Boc si Traian Basescu (plus trasaiestii) au accidentat puternic economia Romaniei dupa care au sarit din masina si s-au asezat pe trotuar. Acum va incepe o perioada in care se vor vaita necredbil – cat de dur a fost acest accident, si vor da vina pe oricine, mai putin pe dansii. Au atitudinea unui sofer beat la volan, care intr-o prima faza, dupa ce au busit economia, s-au asezat de al volan, in locul din dreapta (punandu-l la volan pe Ungureanu pentru simplul motiv ca dansul ”nu consumase”), iar acum au sarit pe trotuar. Am un singur sfat pentru cetatenii care trec pe acelasi trotuar cu domnii care tocmai au sarit: atentie la portofele! Sau, cum ne scria cititorul ALIEN, aici, pe blog, sa ne fereasca Dumnezeu de cearta hotilor

Caderea guvernului Ungureanu si fuga PDL de la locul accidentului. Fapte economice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.