Când și cum se modifică ordonanța lăcomiei

bani-moneda-romania-inflatie

Guvernul Dăncilă va modifica săptămâna viitoare Ordonanța 114, zisă și a lăcomiei, în sensul schimbării modului de calcul al indicelui Robor, cel care este luat în calcul la stabilirea dobânzilor la cele mai multe credite în lei. De asemenea, este posibil să fie modificări în ceea ce privește pilonul II de pensie, al taxei pe activele financiare ale băncilor și să se renunțe a taxa pe cifra de afaceri pentru anumite companii din energie.

„După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vineri. Conform acestuia, modificările vizează scăderea ratelor românilor.

„Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final”, a completat oficialul guvernamental.

Cât privește taxa pe activele financiare ale băncilor, de 2%, se așteaptă o ameliorare a acesteia, din punctul de vedere al instituțiilor de credit. „Taxa pe care o știți din 114, care se împarte în două zone diferite în funcție de acel plafon de 1% cota de piață. Deci sub 1% băncile din acea zonă vor plăti 0,2%, asta e propunerea acum, iar peste 1% – 0,4%. Din masa impozabilă s-au scos mare parte a activelor financiare. Mecanismul e de astimula partea de finanțare a economiei”, a spus Teodorovici după întâlnirea cu reprezentanții băncilor. Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor (ARB), a spus că OUG 114 „este un produs complex” şi trebuie înţelese toate detaliile înainte de a fi făcute propuneri pe marginea ei.

„Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al Robor-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a spus Dănescu.

În ceea ce privește pilonul II de pensii, Teodorovici a purtat discuții cu cei 7 administratori de pensii private. Aceștia solicită scăderea sau renunțarea la prevederea care îi obligă să facă majorări de capital, echivalentul a 800 milioane de euro, per total. Ultimele informați arată că se pot reduce cerințele de capital cu 20% și se elimină etapa de majorare a capitalului de la jumătatea acestui an. ”Am avut ieri o discuție cu acționarii din partea de fonduri de pensii, a rămas că vor trimite azi o scrisoare ca răspuns la ce am discutat ieri la Ministerul de Finanțe. Dar un aspect va fi clar în ordonanța de urgență legat de Pilonul II de pensii și anume că trebuie să luăm o decizie până la final de martie pentru că altfel efectul se va produce și atunci efectul sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii”, a declarat Teodorovici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.