Cartel ALFA: Comparația dintre România și alte state

Guvernanții invocă pandemia și criza globală pentru a justifica înghețarea salariilor, pensiilor și a tuturor cheltuielilor pentru cele mai sărace categorii ale populației. Criza se manifestă în toate lumea, e adevărat, însă nu peste tot este folosită ca pretext pentru a lovi în categoriile cele mai dezavantajate ale populației, spun sindicaliștii de la Cartel ALFA.

Potrivit sindincaliștilor, analiza privind evoluția de anul acesta a salariului minim în țările europene arată că, în majoritatea statelor care au un salariu minim statutar, acesta a crescut de la 1 ianuarie 2021.

Comunicatul integral al sindicaliștilor:

„Politica de austeritate salarială menține România în subdezvoltare

România pierde din convergență salarială față de media UE, inclusiv în raport cu țările Europei Centrale și de Est

Guvernanții invocă pandemia și criza globală pentru a justifica înghețarea salariilor, pensiilor și a tuturor cheltuielilor pentru cele mai sărace categorii ale populației. Criza se manifestă în toate lumea, e adevărat, însă nu peste tot este folosită ca pretext pentru a lovi în categoriile cele mai dezavantajate ale populației.

Analiza privind evoluția de anul acesta a salariului minim în țările europene ne arată că, în majoritatea statelor care au un salariu minim statutar, acesta a crescut de la 1 ianuarie 2021. Tabelul[1] de mai jos prezintă creșterile de salarii minime în țările membre UE din Europa Centrală și de Est, state care se află, ca și România, într-un proces de recuperare a decalajelor față de Europa de Vest.

Salariile minime au fost indexate și în țările Europei de Vest, spre exemplu, în Franța, Germania, Olanda, Irlanda, Elveția, Luxemburg, Portugalia, Malta, Belgia sau Marea Britanie. Deși procentele cu care cresc salariile minime din aceste țări sunt, evident, mult mai mici, faptul că ele se aplică la o valoare mult mai mare face ca suma majorată să depășească creșterea nominală din România. O creștere cu doar 10-15 cenți a salariului minim orar conduce la o majorare cu 16-25 euro lunar!
Care sunt concluziile pe care le putem extrage din aceste date?

  • Majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est au realizat în acest an creșterea salariului minim, protejându-și angajații și continuând programul de convergență salarială;
  • Deși este criză peste tot, tendința generală este de a păstra puterea de cumpărare a populației prin majorarea salariilor minime sau indexarea lor, cele mai multe dintre guvernele statelor membre UE asumându-și responsabilitățile față de cetățenii lor;
  • Pe lângă creșterea extrem de mică a salariului minim – în procent și în valoare nominală – lucrătorul român rămâne cu mai puțini bani în buzunar din creștere, având cea mai mare rată de taxare a salariului brut (ultimele două coloane din Tabel). Spre exemplu, dacă la creșterea salariului minim din Letonia s-ar aplica taxarea din România, în loc de 57 de euro cât îi rămâne în mână angajatului leton, i-ar mai rămâne doar 40;

Având în vedere toate aspectele de mai sus, dar și faptul că anul trecut România a avut o creștere a salariului minim tot mai mică decât creșterile din Europa (am arătat AICI), practic constatăm că nu mai există convergență salarială cu restul Europei. Ba chiar dimpotrivă, ecartul se mărește! În plus, menținerea blocată a negocierilor colective de sector, prin efectele legii 62/2011, face ca întreaga grilă salarială să se mențină la un nivel scăzut. Avem peste un sfert din salariați la nivelul salariului minim (1,4 mil.), iar jumătate dintre contractele de muncă înregistrate în Revisal, sunt cu salarii care nu depășesc 1600 lei net/2700 lei brut.

Care sunt consecințele? Menținerea și adâncirea stării de sărăcie a populație, continuarea migrației masive și subdezvoltare cronică!

Numai o clasă politică inconștientă și total vândută intereselor personale și de grup poate să ignore o astfel de situație!

CNS Cartel ALFA continuă acțiunile de protest pentru creșterea veniturilor lucrătorilor, justiție socială și politici publice echilibrate, în interesul cetățenilor. Din data de 14 ianuarie, când Caravana Drepturilor Sociale a plecat de la Baia Mare, membrii noștri au manifestat în orașele Zalău, Târgu Mureș, Brașov, Ploiești, Constanța, Piatra Neamț, Botoșani, Iași, Galați, Buzău, Sibiu, Craiova, Pitești, Târgoviște, Drobeta Turnu Severin, Arad, Timișoara, Târgu Jiu și în București la sediile pincipalelor instituții și ale partidelor de guvernare.
Următoarele acțiuni de protest sunt:

  • Marți, 2 februarie 2021, ora 10.00, Ministerul Finanțelor Publice
  • Joi, 4 februarie, ora 10.00, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În aceeași zi, la ora 12.30 membrii Federației Sindicatelor din Comerț protestează la sediul Confederației Patronale Concordia.

Milităm pentru: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislației!

Și pe timp de pandemie sau criză,
Toți avem aceleași drepturi!

Calendarul, motivele și revendicările acțiunilor de protest: LINK 

[1] Sursa datelor privind evoluția salariului minim: https://wageindicator.org/salary/minimum-wage/minimum-wages-news  și/sau diverse surse publice disponibile online. Pentru rata efectivă de taxare a salariului minim, am folosit datele din studiul Delloite, disponibil online: https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/analiza-deloitte-salariul-minim-in-romania-prin-comparatie-cu-al-statelor-din-regiunea-europei-centrale-si-de-est.html. Pentru Slovenia, unde sistemul de taxare include multe variabile, este utilizată valoarea medie, din studiul OECD: http://www.oecd.org/tax/tax-policy/taxing-wages-slovenia.pdf

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. CARTEL ALFA = rasul curcilor=nu ne vindem tara,o dam moca!
    Toti liderii de sindicat sunt vinovati de starea economiei, de lipsa flotei comerciale, de inchiderea fabricilor de jalea din Romania
    Marirea salariilor ,scumpirea energiei electrice, duc la inchideri de intreprinderi…

  2. Cred ca a venit momentul sa luati o pauza definitiva la fel ca si PSD-ul din care faceti parte. Impreuna ati pus umarul in a bloca orice reforma a sistemului de stat,al privatizarii institutiilor statului in sensul de a moderniza si digitaliza totul. Ati amenintat cu greve pentru ca ati fost masa lor de manevra. Acum sunteti niste hultani nesatui pe spinarea bugetului unei tari secatuita de politrucii pe care ii reprezentati .Vrem sindicate, dar nu fosile ceausiste ca voi. Ce ar fi sa fie sindicate si in privat si sa blocheze orice reforma a statului in a va acorda salarii si sporuri nesimtite ?

  3. @costi. Eu zic ca numai coloana a V-a bolsevica #rezist sa aibă dreptul de a protesta.

  4. ha,ha Si ce ai rezolvat zicand asta? Ce treaba au una cu alta? Te bagi in seama sau ce? Esti un amarat neluat in seama. Ai o nuca de la mine

  5. Încercați sa eliminați „punctul de pensie” care face pensionarii bogați în mai bogați și diferența între pensia minima și cea maxima (cea de 78 000 -!!!!) tot mai mare.
    La fiecare creștere a punctului de pensie cei cu pensi mari vor avea o pensie și mai mare, lucru care va duce curând la un blocaj general.
    La fel se întâmplă și cu salariile –
    trebuie urgent introdus impozitarea progresiva pentru a nu se ajunge la diferențe salariale de neacceptat.

  6. Sindicatele și conducătorii lor, cei pe care-i vedeți toată ziua la tv, nu au reprezentat niciodată și nu reprezintă interesele angajaților din privat! Sunt sindicatele bugetarilor și de aceea o să auziți mereu de salariul minim! Pentru că în funcție de acesta se construiește tot bugetul și în primul rând salariul bugetarilor.
    Dar la acest minim, lor li se adaugă „n” sporuri despre care nu am auzit să se plângă sindicaliștii.
    Ajunge și cu ipocrizia asta!

  7. Sa fim seriosi! Poate ca multi cetateni habar nu au ce inseamna ‘cartelul’ sindicat/sindicate si sar in apararea acestor nemernici care si-au asigurat veniturile grase prin fornarea marilor sindicate unde se aduna gras financiar, isi impart singuri totul si sindicalistul contributor, inca din 2002-2003 este neglijat total! Daca erau societatea si liderul de sindicat, atunci se mai putea mofifica ceva, dar de cand cu confederatiile=clanuri sindicalo-politic, nimic nu mai are legatura cu cetateanul! Probabil asta s-a si dorit!

  8. @costi. Uite ca tu m-ai luat in seamă, mi-ai făcut ziua frumoasa, gunoi securist,hahahaha.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.