Cărţile de identitate electronice, cheltuială inutilă, neimpusă de Bruxelles

Introducerea cărţii electronice de identitate este o cheltuială „inutilă” de cel puţin 30 de milioane de euro, justificată în mod eronat prin faptul că ar fi o condiţie pentru aderarea României la Schengen, afirmă Centrul Român de Politici Europene (CRPE) într-un studiu dat publicităţii luni.

oliticienii români se folosesc de procesul de aderare la Schengen pentru a motiva cheltuirea nejudicioasă a banilor publici, susţine studiul CRPE. „În perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană, politicienii români şi-au făcut un obicei prost în a-şi motiva fiecare măsură pe care o iau, justificată sau nu, bună sau proastă, cu argumente de genul ‘aşa ne cere UE’ sau ‘pentru integrare’, etc. În acelaşi scop, pentru a motiva cheltuirea nejudicioasă a banilor publici, a fost folosit şi procesul de aderare la Schengen”, afirmă raportul.

În acest context, este amintit demersul Institutului pentru Politici Publice (IPP), care a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor să retragă proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind introducerea cărţii electronice de identitate, afacere care presupune o cheltuiala „inutilă” de cel puţin 30 de milioane de euro.

MAI, reaminteşte CRPE, a iterat condiţionarea accesului la Spaţiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri (în nota justificativă), dar, susţine CRPE, niciun document oficial european nu impune acest lucru. „Ceea ce se prevede în Planul de acţiune Schengen face referire la paşapoartele biometrice, şi nu la cărţile electronice de identitate”, precizează CRPE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.