Cât îi costă pe americani războiul dus împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

Războiul Pentagonului împotriva Statului Islamic costă SUA 9 milioane dolari pe zi şi până în prezent Washingtonul a cheltuit 2,74 miliarde dolari în operaţiunea militară din Orientul Mijlociu. Două treimi din această sumă a înghiţit Air Force – mai mult de 1,8 miliarde de dolari. Forţele aeriene cheltuie cinci milioane pe zi pentru misiuni de luptă, de monitorizare şi zboruri de aprovizionare. Doar utilizarea avioanelor de luptă F-22 Raptor costă 68.000 de dolari pe ora de zbor, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

Participarea Marinei SUA la campania anti-ISIS a presupus până acum un efort de 438 milioane de dolari. Acesta include transportul trupelor la bazele militare. 274 milioane de dolari au fost cheltuite pe armată, care este responsabilă, printre altele, pentru formarea de unităţi de luptă în Irak.

Preşedintele Obama este deschis în privinţa extinderii amprentei militare americane în Irak cu o reţea de baze şi eventual de sute de militari pentru a sprijini forţele de securitate irakiene în lupta lor împotriva Statului Islamic, au declarat oficiali ai Casei Albe. În condiţiile în care forţele irakiene luptă efectiv împotriva împotriva jihadiştilor ISIS, Obama va lua în considerare stabilirea unei serii de avanposturi în care consilierii americani să conlucreze cu trupele irakiene şi cu membrii triburilor locale. Bazele vor fi conduse de irakieni, iar americanii nu s-ar angaja în lupte la sol, dar ar juca un rol mai activ mai aproape de linia frontului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.