Cât se va mai deprecia leul. Previziunea specialiștilor!

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an, până la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rată a inflaţiei de 7,5%, în următoarele 12 luni.

„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, care a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de condiţii curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, versus un procent de 94% în luna
anterioară. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publică calculata ca procent în PIB este anticipata să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

 1. Leul e ca Romania, sunt devalorizate cu buna stiinta pana ajung la disparitie.

 2. Leul ca leul dar euro este pe duca. Au grija cei din brics. Europenii vor impinge cu randul masina:o zi parinte 1 iar alta parinte 2.

 3. Nu contează foarte mult cât se va deprecia leul față de USD sau EUR, ci cât se vor deprecia USD şi EUR în perioada următoare. Fiindcă sunt legate între ele. Iar USD şi EUR îşi vor pierde cel puțin două treimi din valoare în contextul în care BRICS s-a operaționalizat, petrodolarul a dispărut şi tranzacțiile în cadrul BRICS nu mai au nevoie să treacă prin USD. Adică vei putea cumpăra cu 1 USD sau EUR în curând ceea ce azi cumperi cu 30-60 cenți. Asta în cel mai bun caz.
  Iar îngrijorător e că se afirmă cu seninătate că „datoria publică calculata ca procent în PIB este anticipata să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni”. Asta înseamnă că vom contribui, în continuare, ca o colonie disciplinată ce suntem, să susținem agonia USD şi a EUR şi să le îndulcim prăbuşirea.
  Buni conducători mai avem, competentă Bancă Antinațională în frunte cu Meşterul Manole, eternul Gevernator!

 4. Iar gaura neagră numită Urcaca inghite tot mai mult…
  Da’ cică VITEJII Urcaci AVANSEAzĂ mai nou spre Crimeea, cu bărcile, trag la vâsle fortZos !
  Că au terminat AVANSUL spre 5_CotetZe și INCONJURAREA BahmutZului…? […RumBurKaK-trolaK UrKaK]

 5. Atât timp cât Romania împrumută euro și diasporenii aduc euro în tara, Isărescu va tine jos cursul! De ce? Ca sa le ia banii diasporenilor! Nu vedeți ce dobânzi mici sunt la depozitele in euro la bănci? Cu ajutorul pixului,economia este ținută în viața!

 6. …ei, inflatia dadea semne de oboseala, bugetul e secatuit…nu mi-as fi imaginat vreodata sa fim condusi numai de oameni care ne urasc!…

 7. @ENRON:
  Asa este. Devalorizarea USD si EUR se simte deja de mult timp, inflatia pe aceste valute fiind de peste 20% in ultimul an. Dar va mai creste, cu siguranta. Iar exprimarea uzitata a datoriei publice ca procent din PIB este un lucru foarte per.vers pentru ca in mod implicit face lumea sa se gandeasca la acea datorie ca poate fi platita cu de exemplu jumatate din PIB in situatia in care suntem astazi, insa sumele din PIB nu apartin statului si nu pot fi folosite pentru plata datoriei, ci datoria poate fi platita doar prin alocari din buget, care este de multe ori mai mic decat PIB, asa incat datoria are sanse mari sa nu poata fi platita niciodata, ci sumele sa se rostogoleasca si dobanzi sa se adauge, astfel incat tara sa fie datoare perpetuu.

 8. „Romania” exporta euro, profitul corporatiilor multinationale, jaful banditilor de tot felul
  si plata pentru HALEALA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE, chinezarii si turcisme, turism:
  -trebuie sa va rugati pt. un curs mic, putini lei pe euro,
  asa merge shantajul!

  evident ca euro aia vin din imprumuturi

 9. @gmbplay: nu e nevoie de o monedă unică a BRICS. Se face un sistem de clearing, se stabilesc cursuri de schimb, există metode. În Europa occidentală cum era înainte de apariția euro? Fiecare țară avea propria monedă, făceau plăți între ei şi lucrurile mergeau foarte bine. Şi acum Anglia, Norvegia, Elveția şi nu numai au propriile monede. Chiar şi RO ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.