Câteva soluții pentru scăderea facturii la energie

Agenția Internațională pentru Energie și Comisia Europeană au prezentat recent o serie de pași simpli pe care oamenii îi pot lua pentru a-și reduce consumul de energie și pentru a economisi bani. Dacă planul ar fi adoptat de toți cetățenii UE, s-ar economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super-cisterne și suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe.

Urmând toate recomandările din plan, gospodăria tipică din UE ar putea economisi, în medie, aproape 500 euro pe an, deși sumele ar varia în funcție de dimensiunea gospodăriei, locația și accesul la transportul public. Dacă toți cetățenii UE ar urma recomandările acasă și la locul de muncă, s-ar economisi 220 de milioane de barili de petrol pe an și aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Pașii recomandați implică oprirea încălzirii și utilizarea mai puțină a aerului condiționat, lucrul de acasă atunci când este posibil pentru a evita naveta și folosirea în comun a mașinii sau călătoria cu transportul public, atunci când este disponibil. Angajatorii au un rol important pentru a încuraja munca la distanță și călătoriile cu trenul în locul zborurilor pe distanțe scurte.

Guvernele pot juca un rol prin oferirea de stimulente financiare prin reducerea tarifelor pentru trenuri, autobuze și micro-mobilitate și sprijinirea instalării panourilor solare, îmbunătățirea izolației locuințelor și trecerea la alți combustibili pentru încălzire.

Conform constatărilor planului, reducerea termostatului cu doar 1 °C ar economisi aproximativ 7% din energia utilizată pentru încălzire, în timp ce setarea unui aparat de aer condiționat cu 1 °C mai cald ar putea reduce cantitatea de electricitate utilizată cu până la 10%.

Cu o navetă medie într-un singur sens în UE de 15 kilometri, lucrul la domiciliu trei zile pe săptămână ar putea reduce facturile la combustibil cu aproximativ 35 EUR pe lună, chiar și după ce se ține cont de consumul sporit de energie la domiciliu. Deoarece mașina medie din UE parcurge aproximativ 13 000 de kilometri pe an, reducerea vitezei de croazieră pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce facturile la combustibil cu o medie de aproximativ 60 de euro pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Care soluții boilor care ați crescut nejustificat prețul energiei ?? Care soluții bre de vrei gazul de șist american transportat pe nave, care poluează cât mașinile de pe tot globul,.Care e politica voastră de climă, de ”green deal” atunci când nu sancționezi defrișările de păduri, nu obligi la impădurire, tolerezi imbecilitățile primarilor cu ”cosmetizareea” de a indepărta coroana pomilor, exact frunza care este esența unui pom ? Cum poți să vrei cărbunele și nucleara, atunci când ai gazul rusului pe țeavă la ușă ?? Cum poate un om normal să suporte astfel de imbecili dăunători in fruntea unor state și organizații ??Sau om normal nu mai există ??

  2. Soluția cea mai simplă și cu final fericit ar fi încetarea manifestării unei atitudini dușmănoase față de Russia, vecina noastră euroasiatică, așa cum a fost până nu demult când importam gaz și petrol ieftine de la ruși, eram liberi și toate mergeau ca pe roate. Oferirea spinării dezgolite biciului licuricesc nu ne duce la nimic bun. Ne favorizează deloc spre negativ faptul că licuriciul e vioara întâi pe glob. Dimpotrivă. Am ajuns să ne etalăm cu mândrie statutul de sklavi ai licuriciului, postind pentru o cauză străină nouă.

  3. ‘ Nimic nu se pierde, totul se transformă ‘, de la ‘mai puneți o haină în plus’ din vremea comunismului la ‘reducerea cu… 1 grad ‘, ăsta da ‘progres’, mai bine susținem CERN-ul și/sau Stația Internațională pe orbită ș.a.m.d..

  4. Dacă ai o găină, aceasta va face multe ouă din care vor ieși pui. Puii vor deveni găini, care vor face multe ouă din care vor ieși multi pui…
    Și uite cum devii bogat pe nesimțite.
    O mică problemă ar mai fi. Lângă prima găină mai trebuie un cocoș. Și pentru cocoș nu sunt bani, că e crize și trebuie bani pentru arme.
    Cam așa e și cu calculul Comisiei Europene.

  5. A trecut ceva timp de cand domnii nostri politicieni fac ce vor in interesul lor si al clicii lor,nu in interesul natiunii!daca ar mai fi un kogalniceanu,iorga,maniu,bratienii,ar mai fi fost ceva sanse,dar cu astia o sa ne ducem in rapa!noi,nu ei!

  6. Solutia cea mai simpla si de succes este cea aplicata de peste 1 an de Mucusor Ban in Bucuresti. Se pare ca n-a murit cineva de frig si nici de „boala mainilor murdare”. Daca n-ai un olimpic, alege !

  7. Hai sa fim seriosi, ce si cata economie la cetateanul care a redus consumul puternic! Sa vedem si cartele sau cartoane la alimente ca inainte de 1989, asta lipseste dupa 32-33ani! Sa vedeti cat consuma palatul cotroceni si parlamentul plus toate institutiile in care, latraii de lux se simt in puf din toate punctele de vedere! Bine ca guvernul de lux.ro varsa finante doar la firme si consumatorii sunt sleiti din cauza preturilor la utilitati, totul pentru firme si guvern dar conationalii din Romania sunt lasati de izbeliste!

  8. Așadar, sunteți pregătiți? Raționalizări la energie și combustibil, hrană scumpă. Ce nu explică „experții” care ar fi motivul să reducem căldura cu 1grdC? Pentru cine să facem sacrificii? Pentru Ucraina? Bullshit. De ce nu ne spun adevărul, nu o să ne mai permitem. Și vom reduce cu 5 grdC temperaturile în case. Deja guvernul actual( era să scriu al României) a introdus raționalizarea prin plafoanele de consum ale energiei electrice și ale gazului. Urmează celelalte. Alimente, carburant. Nu aveam vârsta să am mașină înainte de 1990, dar știu că erau 20 Lt de benzina pe lună și Duminica circulai alternativ numere pare sau impare. Noi plebeii că partidul avea cota lui. Am dat jos un regim pe care îl consideram criminal, așa și era, și după 32 ani am ajuns în aceleași situații. Unul dintre capetele de acuzare din procesul lui Ceaușescu a fost că a ținut populația în frig. Deocamdată procesul respectiv nu a fost declarat ilegal așa că , precedentul juridic există.

  9. Resetarea lui Schawb si acolitii presupune disparitia propietatii chiar si a unei masini personale (sabotarea liberei circulatii si asocierii) Decarbonificarea planetei (transhumanism, respectiv depopularea planetei de o majoritate comfortabila) disparitia banilor fizici (parte din transhumanism, o sa avem wallet digital imprimat pe cipsul la purtator, impreuna cu toate datele personale) Eu, tu si altii suntem chemati sa facem sacrificii, in timp ce comisarii colhozului planetar emergent traiesc intr-un paradis netulburat decat doar de acei ,,useless eaters” ,,stupid pawns” apelative cu care ne gratuleaza idolii unei parti din septelul uman.

  10. Pe cînd, dragi aparatnici, cartele la alimentele de bază, două ore tembelizor și internet pe zi, apă caldă o juma de oră dimineața și alta seara la 25 de grade, pene de curent…ce-i ciudat că tot pe ruși, neoficial, se dădea vina-n anii 1980 că nu era iarna uneori presiune la gaz iar cînd se lua curentul se „trecea pe ruși“ (ați băgat de seamă, nu pe sovietici). Atunci neoficial, că nimeni nu credea, azi e oficial.

  11. „in timp ce comisarii colhozului planetar emergent traiesc intr-un paradis netulburat”

    Intreb si eu ca jurnalistul japanez: dar arme n-or sa mai fie ?

  12. O decarbonizare eficienta fara o campanie de imunizare obligatorie… nu cred ca e posibil

  13. tomlin,
    Cred că-i destul să zicem NU, să nu mai jucăm după cum ne cântă și să ne luăm soarta-n mâini, să nu credem și aștepta că ne salvează cineva, ceva.

  14. Solutia cea mai simpla ptr economisirea gazelor, ar fi sa cerem intrarea in CSI. Le-am lua fatza ungurilor cu pretul cel mai mic la gaze.
    Ba chiar am fi si foarte bine aparati cu trupe rusesti in Romania, in locul celor americane si franceze. Am fi favorizati si in privinta cresterii natalitatii datorita violurilor benefice ale soldatilor lui Putina.
    Problema ar fi ca trebuie sa ne ascundem frigiderele, televizoarele, masinile de spalat, obiectele din aur si imbracamintea de firma, sa nu faca pasi spre Rasarit.

  15. @ Un om
    Vor fi români care o vor reduce nu cu un grad, ci la 16 grade și multi nici atâta nu isi vor permite și o vor închide cu totul, în special pensionarii și cei cu venituri foarte mici, dar nici cei cu venituri medii nu se vor simti prea bine, caci vor supravietui la limita si pe la 18-20 de grade.E o gluma pretul de 0,31 lei kwh, daca el este sub prețul pieței.Nu-ti ca da nimeni căldură la banii astia, daca pretul va trece de 1,8-2,2 lei per lei sau cât o urca.Von exporta la pretul pieței și nu vom livra la intern, iar multinatiobalele distribuitoare au ambasadori care să bată cu pumnul în masă ca sa se țină pretul pieței.Deci…

  16. Revolta populatiei o sa va sature jagardelelor care incercati sa stringeti de la zi la zi conditiile de viata ale oamenilor ! Mai jucati-va voi cu nervii oamenilor ,sa vedeti cam ce se va intimpla !

  17. „E o gluma pretul de 0,31 lei kwh, daca el este sub prețul pieței.”

    Asta este pretul platit de consumator, restul pana la „pretul pietii Matache” este platit de catre stat, din imprumuturi platite de catre toti, si de catre cei neconsumatori !

  18. In Romania statul este proprietar al mijloacelor de productie a energiei electrice ! Statul acesta, ciudat , minte fara jena si rusine, ca nu el este vinovat de scumpirea , nejustificata , a curentului electric! Nu stie , n-a cunoscut , nici pe acolo n-a trecut ! Acelasi stat, plange si se da cu fundul de pamant , ca el , vezi doamne , cauta (sic!) „solutii” , pentru a usura povara energiei electrice de pe spatele ,amaratilor, de romani ! Aiurea ! Pai, cine este primul beneficiar al acestor scumpiri ? In buzunarele cui intra banii ? Asta este! Tara are nevoie de bani, iar romanii sunt cea mai minunata vaca de muls ; sunt prosti si nu inteleg! (Oare?) Care sunt solutiile pentru scaderea pretului la energia electrica romaneasca ? Iata :ieftenirea apei de la hidrocentrale, ieftenirea vantului de la eoliene , ieftenirea energiei solare , ieftenirea carbunelui romanesc si scaderea pretului combustibilului nuclear ! Vedeti doamnelor si domnilor , sunt solutii, potop ! Suntem saraci si amarati , dar tara , ne vrea si mai saraci si mai amarati ! Arde-l pe cutupanul roman, ca-i prost si tace !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.