CCR: Vor fi rejudecate cauzele care nu au devenit definitive

Curtea Constituțională precizează, în urma admiterii conflictului Parlament-ÎCCJ, că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au sentinţe definitive.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea
nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, contrar celor prevăzute de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.
2. Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din
Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, arată CCR, în comunicatul de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.
Sursa citată a adăugat că „decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și preşedintelui Senatului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Incepe sa rasara soarele si pe strada Dreptatii din Romania. Se pare ca s-a mai facut un pas in directia indeptarii strambatatilor comise de puterea instaurata in 2004 care s-a incuibat si s-a umflat sub aripa protectoare a Basescului (rasplatit astazi cu trimiterea lui in Parlamentul European ca eurodeputat din partea Romaniei). Cred ca PN(D)L-epra si USR-luiala sunt in colaps si se pregatesc sa ceara DNA-ului sa se ocupe SERIOS de judecatorii din CCR, care au dat dovada de mare coruptie si au comis exces de dreptate in judecarea celor nelegiuite, abuzand de increderea Binomului, tradand „sistemul” si refuzand sa execute intocmai si la timp comenzile „conducerii superioare a tarii”. Am senzatia ca, in curand, cei de la #Rezist vor recurge din nou la inchirierea aurolacilor din galeriile stiute, pregatindu-se de inca o „revolutie” (sper sa le mearga mai bine decat in 10 august 2018, cand jandarmii nu i-au incins asa cum ar fi trebuit, ratand cascadoria prin lipsa de nerv in miscare). Hai, ca-ncepe sa fie mai bine! Poate ca lui Malai Mare ii lipseste acut o repriza, doua, de „veste galbene”.

  2. O sa urmeze mandatele europene de arestare care vor ajunge la toți cetățenii.Niciunul nu vom scăpa de citație la tribunal.Se va trece de la sistemul judiciar civil la sistemul judiciar militarizat complet.In loc de personal civil vom vedea completul de judecata format numai din ofițeri MAPN și MAI.

  3. majoritate 5/4 inseamna ca ori legea este proasta, ori judecatorii sunt prosti, ori judecatorii sunt teleghidati politic. minciuna dela pct1:iordache nu avea dreptul sa faca sesizarea, dragnea s-a ascuns in acea perioada. apoi acatuirea completelor specializate anticoruptie este FACULTATIVA, nu obligatorie. la facultatile de drept nu exista grupe specializate pe crime, violuri, coruptie, accidente, etc. un judecator trebuie si poate sa judece orice speta. concluzia:atacul asupra justitiei continua, obiectivul fiind eliberarea lui dragnea.

  4. orwell/lili/mihnea/etc: aveti o obsesie malefica. ati citit legea??? sau nu intelegeti ce cititi??? cum de cei 4 juzi sunt tocmai 2-plavan, 1-bassu si 1-pnleu????

  5. Conflict generat de neconstituirea completeleor specializate prev.de de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003 neconstituire prin care s-a incalcat legea in perioada aratata -2003-23 ianuarie 2019.
    Cei care aveau obligatia sa aplice legea ,dar nu au facut-o, le-ar fi convenit ,placut,acceptat sa nu fie judecati de complete legale ?
    Cine raspunde de incalcarea flagranta a legii ?
    Zegrean spune ca nu exista conflict,ca s-ar fi putut invoca in cai de atac.
    Este ceea ce a facut Dragnea in apel -cale de atac-,dar i s-a respins exceptia de neconstitutionalite.
    Dupa ac.decizie ,instantele vor admite ac.exceptii-
    Deci Zegrean care vede ca nu a existat „conflict” mananca fara merit pensia speciala si alte pensii cumulate ,degeaba a fost judecator la CCR.Si ca ell sunt multi pensionisti „speciali”…

  6. Capeteniile inaltei curti nu luau in seama decat legea impusa de securitate. Cei care au incalcat cu buna stinta LEGILE TARII producand actualul haos din justitie inca mai sunt liberi? Romania continua inca a fi un stat securist.

  7. mai citiți legea penală și o să vedeți că efectul va fi mai aspru , respectiv se vor anula , nu rejudeca acele cauze care au fost deja greșit judecate și nu există cale procedurală de îndreptare. ce ai zice dacă s/ar dezincrimina o infracțiune și ție ți/ar zice că deja ești judecat….legea penală retroactivează și există și principiul legii mai favorabile…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.