Ce a adus ultima convorbire Merkel-Putin-Hollande din 2015

Liderii german, francez, rus și ucrainean și-au reafirmat miercuri „angajamentul” pentru încetarea focului și retragerea „fără întârziere” a armelor grele în estul Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice de aproape două ore, a anunțat președinția franceză într-un comunicat, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin și Petro Poroșenko au mai discutat despre ‘pregătirea alegerilor locale de la Donbas, care urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

Cei patru lideri, care nu au mai discutat în format de patru de la întâlnirea lor de la Paris de pe 2 octombrie, ‘au subliniat importanța unei aplicări depline a ansamblului de măsuri de la Minsk în 2016’, potrivit comunicatului.

Ei au convenit ca miniștrii lor de externe să se reunească ‘pentru a evalua stadiul aplicării pachetului de la Minsk până în luna februarie’.

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 datorită medierii franco-germane, au contribuit la încetarea aproape deplină a fazei active a luptelor în estul Ucrainei, unde conflictul dintre forțele ucrainene și rebelii proruși s-a soldat cu peste 9.000 de morți din aprilie 2014.

În teren s-a observat însă o intensificare a tensiunilor, un militar ucrainean și doi civili fiind uciși în ultimele zile.

Autoritățile de la Kiev și rebelii au anunțat marți că au încheiat un nou armistițiu de Anul Nou, după recentele înfruntări care au pus la încercare fragilul armistițiu precedent, cel din septembrie, care a permis reducerea considerabilă a luptelor fără a evita totuși mai multe izbucniri de violență.

Pe lângă încetarea focului și preluarea de către Ucraina a controlului asupra frontierei sale cu Rusia, acordurile de la Minsk prevăd alegeri locale în regiunea separatistă Donbas.

Ucrainenii trebuie deci să modifice Constituția pentru a da mai multă autonomie teritoriilor rebele și a organiza aceste alegeri. Aceste măsuri provoacă vii dezbateri la Kiev, unde sunt considerate un mijloc de a legaliza de facto separatismul și de a destabiliza restul țării, notează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.