CE a revizuit în scădere estimările de creştere economică din zona euro

Comisia Europeană (CE) a revizuit joi în scădere estimările referitoare la creşterea economică din zona euro în semestrul al doilea, pentru a reflecta înrăutăţirea perspectivelor din cauza crizei datoriilor suverane, avertizând că la sfârşitul anului s-ar putea apropia de stagnare.

Zona euro va avea în trimestul al treilea o creştere economică de 0,2%, urmată de un avans de 0,1% în ultimele trei luni, în scădere de la prognoza de 0,4% anticipată în martie pentru ambele intervale.

Estimările referitoare la Germania, cea mai mare economie din Europa, au fost revizuite la 0,4%, respectiv 0,2%, de la un avans de 0,5% anticipat anterior pentru ultimele două trimestre.

Economia Italiei va stagna în a doua jumătate a anului, estimează CE.

„Perspectiva economiei europene s-a înrăutăţit. Criza datoriilor suverane s-a agravat, iar turbulenţele de pe piaţa financiară vor afecta economia reală”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Miniştrii de Finanţe din G7 s-au angajat pe 9 septembrie să facă un efort concertat pentru a susţine creşterea.

Exporturile germane au scăzut în iulie, iar investitorii şi oamenii de afaceri au devenit mai pesimişti, în condiţiile în care criza datoriilor ameninţă să înghită Spania şi Italia.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică de 1,6% în regiunea euro, în acest an, ritm anticipat şi în luna mai, iar pentru Germania estimarea a fost îmbunătăţită de la 2,6% la 2,9%.

„Sunt prea optimişti. Nu credem că Germania va realiza creşterea economică estimată de CE, iar din acest motiv şi avansul din zona euro va fi mai lent”, a declarat Tobias Blattner, fost economist la Banca Centrală Europeană, în prezent angajat al Daiwa Capital Markets din Londra.

CE a redus estimarea privind creşterea economiei Italiei în acest an şi a menţinut prognoza pentru Spania.

În trimestrele trei şi patru, economia Italiei ca stagna, iar cea a Spaniei va avansa cu numai 0,1%.

În cazul Franţei, CE a redus prognoza anuală de la 1,8% la 1,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.