Ce conține rezoluția Adunării „Moldova Europeană” adoptată la Chișinău

Foto: Facebok, Maia Sandu

Adunarea Națională „Moldova Europeană” s-a desfășurat duminică, 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, Republica Moldova, și în alte 33 de orașe din Europa. Evenimentul a fost lansat la inițiativa președintei Maia Sandu și a reunit cetățenii care își doresc să susțină calea europeană a țării.

Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, atât istoric, geografic, cultural, cât și prin valorile de temelie”, se arată în textul documentului.

Potrivit textului Rezoluției adoptate, dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova: „Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită”.

Rezoluția în șapte puncte adoptată la Chișinău:

1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.

2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.

4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.

5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.

6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.

7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Rezoluția nu produce efecte juridice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

24 de Comentarii

 1. Ce-i asta, Caragiale ???
  V-ați adunat ca să aveți de unde pleca…
  Doar 7 puncte, slăbuț, slăbuț…

 2. La evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale participă și europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, care a venit direct de la Washington pentru a fi alături de cetățenii Republicii Moldova în această zi. Este important să transmitem un semnal clar că suntem uniți și ne dorim o țară modernizată conform -ăsta a fost cu avionu’ lu jhohanis-trimis direct de CIA

 3. Ca ” parcurs european” fratii de peste Prut sunt cu zece ani in urma noastra. Astia scosi in piata de propaganda sorosist-globalista sunt useristii lor. Pana la urma se va dovedi ca alti pui nu vor mai face, lumea se va convinge ca sunt impostori. Toti moldovenii nemanipulati vad in ce hal a ajuns Romania devenita sluga mafiotilor de la conducerea UE: inecata in datorii si fara a mai fi proprietara pe bogatiile ei. Moldovenii mai au inca sansa sa se salveze.

 4. Fratilor unde-i UNIREA cu tara mama?

  Gata cu idealul unirii?

  Maia Sandu nu se vrea sefa de judet ci presedintede tara?

  Bag de seama ca toti ne-o trag – Bruxellul, Washingtonul, dar si ai nostri prin Maia Sandu, care vrea Moldova MARE si nu Romania MARE!!!

  Azi maine o sa ne spuna Maia Sandu sa restituim regiunea Moldovei pe care Romania o ocupa ilegal, cam asa cum ne-a spus Zelenski ca ocupam ilegal o parte de Bucovina.

  Aferim fratilor. da rau am ajuns!!!

 5. Troleților rusnaci,
  sînteți maŕi anal-iști poolitici !

 6. singurul scop al acestei rezolutii facuta de CIA este deschiderea frontului contra Rusia prin intermediul Transnistriei si astfel intrarea Nato in razboi direct cu Rusia prin intermediul Romaniei. Romania o sa fie prima linie a frontului. Romania o sa fie spulberata in cel de al treilea razboi mondial pe care Nato doreste sa-l declanseze!

 7. Maia Sandu a evitat sa se pronunte la vreo intentie de unire cu Romania in mod special ptr a nu da apa la moara rusofililor, rusofonilor si putinofililor din Rep Moldova, precum si Moscovei. In atare situatie, toti acestia ar fi facut un taraboi nemaipomenit, reaprinzand un subiect care si asa le da dureri de cap.
  In plus de aceasta, cu cine sa se uneasca Moldova? Cu o alta saracie precum Rromanistanul?
  Cheia unei uniri dorita sincer si de unionistii si de antiunionistii moldoveni ar fi ca Romania sa fie un stat cu o economie prospera, un nivel de trai ridicat si cu o justitie NORMALA……[Rumburak]

 8. La alte evenimente politice recente din RM procuratura și alte instituții abilitate au identificat, uneori înainte de a se manifesta, fapte ilegale și persoane care le-au înfăptuit, luând imediat diverse măsuri de coerciție . Cred că la actualul eveniment nu este cazul, totul s-a pregătit și desfășurat complect legal ?

 9. Vai tie Moldova! Uite cine a ajuns pe tronul lui Stefan cel Mare – o LGBT-ista Sorostista, o molie partial eclozata! Vreti UE? Nu va ajunge experienta romanilor de peste Prut?

 10. @Rumburak. Sunteti de un umor negru, din pacate la adresa a doua tari amarate, Romania si Moldova. Adica ne agitam pe plan international: Europa, „democratie” etc etc dar nu cumva sa se discute si de Unirea celor doua tari. Faceti parte din categoria acelora care sunt perfect de acord si dau din palme aprobator ca teritoriile istorice romanesti sa ramana in laba altora. Trist…

 11. Daca Moldova o sa ia calea europei sa vezi razboi civil acolo.

 12. Moldova, viitoare Colonie Marginală Eșuată, cu 150 miliarde coco datorie externă.
  Pe rețeta deja cunoscută ÎN ALTĂ PARTE:
  îndatorezi o Țară prin pensii și salarii nesimțite, date unei caracatițe masono-securice. Care mai mănâncă pe urmă și ? pe forum la Cotidianul.

 13. In acel moment când Maia Sandu a strigat slava Ucraina s-a clarificat cine este ea…adio Ținutul Herța și Bugeacul… mulțimea n-a răspuns cu aplauze furtunoase…clar că e slugă ..!

 14. Hârtie igienica. Din putzul gândirii fufei sorosiste de la Chisinau. Bine ca-n subsol scrie ca „nu produce efecte juridice”. Demagogie. Între care, „aderarea la UE”, care nu depinde de R. Moldova, ci de UE si care, daca se mai si-ntâmpla, aduce R. Moldova la faliment, asa cum i s-a-ntâmplat si României (cf. articolul 3 din „rezolutia” (adica certificatul de deces al R. Moldova „de la Chisinau): „3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene” si restul bla-bla-bla. Sandu Maia = de internat într-un azil de nebuni. @Navrapascu : Cred ca-i vorba de-o greseala: Sandu Maia n-ar fi putut sa strige „Slava Ucraina!”, tara care nici macar nu exista: a strigat „Slava” (cuvânt rusesc) „SUA”!

 15. userist=trotinetist Trol nebun: iti dau cateva informatii.R.Moldova nu sunt in urma noastra,din contra,sunt peste noi atat la justitie,digitalizare,muzica..Ei nu asculta manele de exemplu.Ei nu-si dau legi prin parlament sa-si scape coruptii.Ei au adoptat digitalizarea,cea pe care politicienii tai carora le-ai dat votul refuza sa implementeze.Ei au o cu totul alta viziune fata de dacii liberi.Nu au nevoie de unirea cu Ro.Ci direct cu UE.Ceea ce conteaza mult mai mult.Granitele nici nu mai exista.Ca tu esti din alta generatie ce nu intelege prezentul.Sau il intelege dar provoaca,este strict parerea ta rautacioasa.

 16. Viriartes Ce avioane ai in cap.Stefan cel Mare .Ce stii tu de el in afara de propaganda comunista.In afara de miturile inventate de nationalismul creat artificial.De ce nu vai de voi rusnacii de serviciu-auristi? Invocati voi narative lacrimogene ca sa ce ? Ha ha ha ha ha.Si(editat) si inapoiati

 17. Comentatorii, care sunt adepți ai Alianței pentru Unirea Românilor, ar trebui să vadă partea plină a paharului. Unirea se va face mai curând decât cred unii. Faptul că inamicii Unirii, indiferent de etnia lor, s-au înfuriat în halul ăsta, reprezintă cea mai bună dovadă că la Chișinău s-a făcut un pas importatnt pe calea către Unire. Se putea unul mai mare? Esențial este că s-a făcut în direcția cea bună. Patrioților care sunt sincer îngrijorați de SOROȘIZAREA Moldovei, le amintesc că ATUNCI CÂND ÎȚI IA FOC GOSPODĂRIA, APA MURDARĂ E LA FEL DE FOLOSITOARE CA ȘI CEA CURATĂ! Soroșizarea nu poate fi zădărnicită decât de de voința morală a oamenilor.Cel care așteaptă să-l scape de soroșism Kremlinul, dovedește ori că n-are judecată, ori că n-are moralitate, ori că nu e român.

 18. @redactiei:

  De ce permiteti numitei Ileana Rollason sa se adreseze jignitor fata de Maia Sandu? Atunci cind i-am atras atentia ca asa se vorbeste la mahala, m-ati cenzurat. A fost tot o eraore tehnica sau una data de supraincarcarea redactorilor, asa cum imi explica ieri doamna Magda colciu-David? …

 19. Sper ca miscarea Doamnei Maia Sandu sa genereze efecte pozitive. Cel care reuseste sa se indeparteze cat mai mult de caracatita hulpava si agresiva numita Rusia, are sanse mari de supravietuire. Drumul va fi lent, anevoios, realitatea momentului nu permite o miscare puternica si rapida. Sa-i uram succes Doamnei Maia Sandu! Va avea nevoie…

 20. Mie mi-ar placea mult mai mult ca insasi UE sa devina cu adevarat europeana. UE este infiltrata puternic de agenturile zioniste care dau ordine din umbra. Toata conducerea nealeasa a UE precum si guvernele UE lucreaza exclusiv pentru intersele zioniste, pentru controlul totalitar si limitarea drepturilor, reducerea drastica a populatiei, implementarea in randul populatiei a deviatiilor sexuale inca de la varste fragede precum si multe alte asemenea aberatii care caracterizeaza modul lor de gandire. Maia Sandu este unealta odiosa prin care va fi sclavizata si Moldova.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.