Banca Națională a României (BNR) continuă, la Sibiu, „campania itinerantă de promovare a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și încă nerecuperat”, potrivit unui comunicat al Băncii.
Cum continuă, mai exact? Face o expoziție.
Astfel, joi, 12 decembrie 2024, la sediul Agenției Sibiu a Băncii Naționale a României, va avea loc vernisajul expoziției Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol, aflam din acelasi comunicat
„Expoziția prezintă documente și imagini din arhivele românești și rusești care reflectă evoluția acestei probleme de-a lungul a peste un secol, respectiv: condițiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia și confiscarea acestuia de către bolșevici, consecințele confiscării stocului de aur pentru economia românească și eșecul tratativelor postbelice româno-sovietice, precum și cele două restituiri ale valorilor istorice și artistice românești evacuate la Moscova (1935, 1956). Sunt prezentate, de asemenea, discuțiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965 și evoluția problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a prețiosului dosar, cunoscut sub numele de „Moscova 1”, va fi prezentat publicului, alături de o colecție de monede de aur, din patrimoniul Muzeului BNR, similare celor trimise la Moscova.
La vernisajul expoziției, vor susține alocuțiuni: doamna Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean Sibiu, domnii dr. Vasile Ciobanu, cercetător științific I la Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, Dorin Matei, redactor-șef revista „Magazin Istoric”, moderator domnul Petru Goron, directorul Agenției Sibiu a BNR.
În acest context, o delegație a BNR a participat miercuri, 11 decembrie a.c., la dezbaterea cu tema Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță mai veche de un secol, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” (AFT), la invitația domnului general de brigadă prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, rector AFT.
Din noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a inițiat o nouă abordare a problematicii Tezaurului de la Moscova în sensul informării opiniei publice internaționale și a factorilor de decizie privind existența unei creanțe legale, valide și exigibile a României având ca obiect cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani.
Expoziția face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varșovia, Viena, Bremen, Tel Aviv și au continuat anul acesta la Bruxelles, Washington DC și Chișinău. Efortul de informare pe plan internațional a avut o primă concretizare în data de 14 martie 2024, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluția în care a invitat „Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă să includă revenirea tezaurului național românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părți”.
Această campanie a început după 1990 cu republicarea documentelor păstrate la BNR cu privire la transportul tezaurului la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, pentru a nu fi capturat de armatele străine care ocupaseră o mare parte a țării”, se mai precizează în comunicat.
Foto Arhiva
Manoli, juvete, meștere Manoli, o să-ți dea rușii prafu’-di-pi-tobă, șî o plăcuță suedeză de s-o ții-minte toată viața ta (cît mai scurtă, sper!)……[Rumburak]
Iar ati activat tezaurul? Doar stiti xa a plecat la paris..ma rog.. cine stie..chiar si mugurel..stie dar uita mereu. Sau se face..dar e ca mineriada si iliescu..secscit ca timouri grele precum terfelirea constitutiei si justitiei chiar de ccr ca vrea dompres..tinutul descaun e boala grea ca drogul altfel ordinul e sa fie circ..ca de paine nu piate fi vorba pe gerul asta economic.
Acum,cei care vb.despre ceva cu rușii,imediat sunt porecliți putiniști..! Cine va risca..?
nu cred ca mai ai ce recupera . vlastarul Austriei MIhaita Hohenzolern probabil ajutat de rusi si cu parte parte Rusia-Mihaita , Mihaita- Austria, Austria – Rusia au negociat libertate regala, banuti ptr aur, cumparator-vanzarator …
Aurul ala l-au confiscat bolsevicii cand au ocupat rusia. bolsevicii nu sunt rusi. probabil aurul e prin america pe undeva. Maxim putem obtine despagubiri (defapt Boris Eltsin vroia sa ne dea despagubiri da guvernu nostru nu a vrut).. cca 7 miliarde $.. Atat se fura in trei luni in romania. vezi cazu cernavoda de acum doua saptamani.
Romania de ce nu a dat in judecata Rusia pana acum? adica 34 de ani, guvernu nostru ce a facut?
Istoria reală a Tezaurului in cauză este cel mai veridic descrisă in convorbirile dintre ministrul sovietic de Externe, Maxim Litvinov și Nicolae Titulescu….convorbiri care au fost transcrise…De acolo aflăm că Tezaurul a fost sechestrat de guvernul sovietic în baza unui Decret, publicat, care exista și la BNR…În Decret se spune că : 1. Urmare a invaziei Armate a României la Chișinău începand cu decembrie 1917 si a refuzului negocierilor cu partea sovietică se Confisca Tezaurul ca represalii…2. Sechestrul se ridică după ce România recunoaște invazia militara și refuzul negocierii cu partea Sovietică….Cred că România NU vrea cu adevărat Tezaurul de la Moscova. Nu știm ce negociază România de 30 de ani, e secret….Dar cred că România nu va recunoaște agresiunea militară la Chișinău fiindcă ar cădea toată Propaganda Rusofobă interbelica care a băgat România în al Doilea Război Mondial in iunie 1941.
Duceți.va dracului cu Tezaur ,ce aparține romanilor înafara de sufletul lor,tineti.l pentru voi că le vreți pe toate nu va mai ajunge.
Au fost unii care au explicat clar cum e cu tezaurul rumînesc,..Unii chiar rumîni mai normali caree pricep..Plus ai văzut și film documentar despre ce fel de tezaur miștooo a sosit la rusi in 1917,.Deci poți visa și jeli pe veci povestea cu tezauru,..Adevăratul tezaur e materia cenușie,.Ai din astea bre rumîn ?/
Tezaurul de la Moscova a fost pierdut de catre i.antonescu ca prada de razboi a rusilor invingatori. Tot atunci idi a pierdut definitiv si Basarabia.
„Onorabili” mușcați vor înapoia tezaurul doar dupa ce-i ii va praji flăcările ghenei. Problema este ca după ce am luat-o om bot de la camuci stelelor, am trimis inca un tezaur in perfidul Albion – probabil pentru a ne fragezi și „lorzi” botul (masochiști ever).
Isărescu aruncă fumigena „tezaurului” ca să distragă atenția de la cele cca 92 tone aur românesc pe care le-a dat el însuși parandarat lui Rothschild (Banca Angliei), aur cu care Rothschild a garantat un împrumut chinezesc și pe care l-a plătit Chinei cu acel aur.
Isărescule, pune alea 92 t aur înapoi la BNR!
Lasă-ne cu fumigenele! Vrem aurul pe care TU l-ai trimis la Londra!
Ce face BNR pentru tezaurul romanesc? Parastase, ce sa faca, maica…
1/ Tezaurul nu mai e în URSS demult.
2/ Si daca Românica ar primi zeci de tone de aur, acestea vor dispărea în scurt timp.
Este important si tezaurul de la Moscova, totusi BNR ar trebui sa se preocupe in primul rand de repatrierea tezaurului de la Londra pe care l-a trimis gratis in beneficiul Marii Britanii chiar de actuala conducere a BNR. Acest tezaur este incomparabil mai mare decat ceea ce a mai ramas la rusi dupa o restituire partiala.
Pe de alta parte, tezurul ramas la rusi este in cea mai mare parte proprietate privata, deci este problemaa proprietarilor sa-l recupereze pe cheltuiala lor.
Tezaurul trimis de BNR apartine intregii natiuni, este realizat in perioada de crestere economica din timpul regimului Ceausescu in care nu exista proprietate privata.
MAI IERI, mugurel isărescu, DOREA SA ȘTIE EXACT, CATI BANI AU ROMANII ÎN CONTURI.
DAR EL ȘI FAMILIA LUI, CATI AU, CÂTE PROPRIETĂȚI ȘI VALORI ?????? DE 100 DE ANI STA ÎN BCR, CINE ÎL ÎNTREABĂ ???????????????????????????? CUM SA MEARGĂ TATA BINE CU ALDE EL, EI ??????
@axon:
Minti porceste. Cind si unde a negociat Titulescu cu Litvinov problema tezaurului?