Ce face UE în timp ce Erdogan își continuă jihadul

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au anunțat că „urmăresc îndeaproape și cu îngrijorare” situația legată de decretarea stării de urgență în Turcia.

„Urmărim îndeaproape și cu îngrijorare evoluția situației legate de starea de urgență pe care Turcia declarat-o după tentativa de lovitură de stat, condamnată de UE. Această declarație intervine în urma recentelor decizii inacceptabile referitoare la învățământ, justiție și media”, spun cei doi oficiali europeni într-un comunicat comun.

Mogherini și Hahn au reiterat de asemenea apelul la respectarea statului de drept de către Ankara.

„Lansăm un apel autorităților turce să respecte în toate circumstanțele statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul fiecărui la un proces echitabil”, au transmis Federica Mogherini și Johannes Hahn, în contextul în care de până în prezent au fost arestate 10.410 persoane și 4.060 trimise în închisoare, potrivit președintelui turc, Recep Erdogan.

Comisarul a spus, de asemenea, că Erdogan a dat asigurări că instituirea stării de urgență, pentru prima dată din 2002, nu va afecta în niciun fel democrația din țara sa, unde epurările sunt în plină desfășurare la o săptămână după puciul eșuat.

„Așteptăm ca aceste drepturi să fie în întregime respectate și că autoritățile turce vor acționa cu reținere”, au avertizat cei doi oficiali ai UE, în timp ce aproape 60.000 de persoane, în special militari, judecători sau profesori, au fost arestate, suspendate sau concediate în ultimele zile.

Turcia, sub stare de urgență timp de trei luni, a decis să suspende temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului (CEDO), a anunțat vicepremierul turc, Numan Kurtulmus, invocând exemplul Franței care a acționat asemănător în baza articolului 15 al CEDO după atentatele de la Paris.

„Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană a Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă. Drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă (după atentatele din noiembrie – nr.). Și Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene a Drepturile Omului. Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat vicepremierul turc.

Potrivit oficialului, „starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen”, iar drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri.

Conform articolului 15 al Convenției, „în caz de război sau de alt pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute de prezenta Convenție, în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu fie în contradicție cu alte obligații care decurg din dreptul internațional”.

„Orice suspendare a CEDO trebuie să urmeze regulile prevăzute pentru astfel de derogări”, au transmis Federica Mogherini și Johannes Hahn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.