Ce înseamnă de fapt „gaura” de 10 miliarde de lei descoperită de PSD

Fostul premier Dacian Cioloș susține că liderul PSD, Liviu Dragnea, că apelează la o scamatorie și anunță că a găsit „o gaură de zece miliarde în buget”. „Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul.

Această „gaură” NU există. Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești. De altfel, în 2017 este alt buget.

În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii.

În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă. Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea.

Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședința de Guvern?”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii.

”Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal.

Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească”, a afirmat, la România Tv, Liviu Dragnea. Conform acestuia, ‘suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care o vom acoperi, dar care puteau să se ducă în alte lucruri bune pe care puteam să le facem”.

De unde vine minusul din decembrie

Execuția bugetară pe perioada ianuarie-noiembrie a consemnat un deficit bugetar (cheltuieli mai mari ca venituri) de 0,73%, adică un minus de 5,5 miliarde de lei.

Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, a anunțat acum câteva zile că întreg anul 2016 s-a încheiat cu un deficit de 2,6%, sub deficitul bugetar programat de 2,8%. Și de aici a pornit toată devatura cu cheltuielile enorme, de 10 miliarde de lei din luna decembrie, pentru că am avut o creștere subită de deficit, de la 0,73% la 2,6% doar într-o lună.

Dar, tradiția spune că luna decembrie este o luna de „spart” banii. În decembrie 2015, în prima lună de guvernare Cioloș, s-au cheltuit 16,6 miliarde de lei, în decembrie 2014, în Guvernarea Ponta, s-au cheltuit 12,1 miliarde de lei. „Deficitul bugetar este 2.59% din PIB faţă de 2,8% din PIB, ţintă cu care am început anul. Asta înseamnă că nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1.3% din PIB şi prin urmare am fi încheiat anul cu 4.1% din PIB.

Să nu uităm apoi faptul că bugetele României se verifică şi se monitorizează de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat într-o perioada de supraveghere post-program până prin 2018″, a declarat Anca Dragu, pentru HotNews.

Potrivit fostului ministru de Finanțe, în 2016 au fost cheltuieli nerealizate aferente Casei de Sănătate. „Ştiţi că avem formulă cost-volum-rezultat pe partea de medicamente. În momentul în care Statul plăteşte, firma de medicamente achita şi ea taxa clawback . În momentul în care cheltuiala Statului nu e efectuată pe aceste medicamente, nici clawbackul nu a fost încasat. Dar eu din buget nu pot să tăi aceste sume întrucât Casa poate face în ultima zi decontările. Sau, avem apoi proiectele pe fonduri nerambursabile. Aceste proiecţii rămân în buget până la finele anului şi nu pot să tai din buget această prognoza pentru că ar însemna că îi tăi şi cofinanţarea”, a mai declarat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.