Ce pierderi a calculat Ivașcu în cazul Roșia Montană

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources și că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari, transmite Mediafax.

Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, ministrul Culturii, George Ivașcu, cerea „transmiterea către Secretariatul Convenției Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfășura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier «Roșia Montană» și în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale statului român în acest litigiu arbitral”.

Ministrul Culturii mai menționa în adresă că înscrierea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO „trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

„Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens”, scria Ivașcu, ministrul Culturii cerând și facilitarea unei întâlniri a unei delegații a Ministerului Culturii cu reprezentanți UNESCO privind acest subiect.

Subiectul Roșia Montană a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 27 iunie, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, informa Administrația Prezidențială într-un răspuns pe 13 iunie.

„Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie”, a mai precizat, la momentul respectiv, pentru Mediafax Administrația Prezidențială.

„Cred că hotărârea din 27 iunie va arăta ce e cel mai bine pentru statul român. De exploatare nici nu poate fi vorba. Riscurile sunt ca cei care apără Gold Corporation să folosească în favoarea clientului. Ideal ar fi ca aceste argumente să fie luate în discuție în CSAT”, a declarat pentru agenția de presă citată, miercuri, ministrul Culturii, George Ivașcu.

Întrebat care ar fi riscurile pentru România, acesta a spus că daunele se pot ridica la ordinul a miliarde de dolari.

„4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea și este vorba despre fiecare cetățean în parte care pierde. Deoarece sunt banii statului”, a mai spus ministrul Culturii.

„Facem precizarea că, în cursul anului 2017, a fost înființat Comitetul Interministerial pentru facilitarea pregătirii apărării statutului român în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roșia Montană, la Ministerul Finanțelor Publice, ministerul care gestioneaza litigiile statului român. În 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la
Washington pe litigiul în cauză. Astfel, ținând cont și de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român”, se arată într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX transmis, miercuri, de MCIN.

Pe 7 iunie, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat că stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, la cererea Guvernului, este o situaţie inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

„Asta a fost instrucțiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de înscriere în Patrimoniul Mondial, acum câteva săptămâni, iar acest lucru urma să se discute peste câteva săptămâni în Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instrucțiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluării la nivelul la care se ajunsese și, totodată, organizarea unei întâlniri între o delegație din partea unor ministere de la București și dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Întâlnirea a avut loc chiar în aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmează să dea răspuns în câteva zile, pentru că e o situație inedită, adică nu cred că s-a mai întâmplat”, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va avea loc în perioada 24 iunie – 4 iulie.

Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO este o prostie națională pe termen lung. Faci cercetare arheologică, fotografiezi, recuperezi, pozezi faci și un muzeu cu poze și cioburi și dai drumul la proiect. Nimeni în lumea aceasta, mai ales când este sărac, nu-și blochează resursele din cauza potcovelor de cai morți. Ne lăsăm prostiți de grija romanilor și a austroungarilor, a liliecilor, urșilor etc… ca să putem fi dați exemplu de subdezvoltare.

  2. Nici un comentariu favorabil locurilor de muncă în România nu se publică? România și românii trebuie să rămână la “idilele patriarcale/ Cu feți frumoși culcați în iarbă izbindu-se cu portocale (BIO); Pe dealuri clasice s-arată fecioare în cămăși de in (fabricate în India sau Bangladeș) / Ce-n mâini cu amforele goale (panouri protestatare) își umplu ochii de senin… “. Sper de acolo de sus unde a urcat “pe o sfântă scară “ să mă ierte poetul Macedonski cu a lui memorabilă Noapte de mai.

  3. Ticluirea contractului poate da mai mult aur decit mina însasi iar noi avem niste specialisti de mare valoare.Problema e ca nu-i cunoastem,sunt anonimi, mucles.Sunt ministri dar mai ales secretari de stat.NU APAR LA TELEVIZOR, NU LI SE PUBLICA NUMELE SI NICI CONTINUTUL CONTRACTELOR TOTUL FIIND LA MARE SECRET.Singura cale de a le cunoaste numele si ce-au facut e sa mergi cu o usa la guvern si sa-i chemi pe fiecare sa spuna cu ce mina a semnat.Din 89 pina acum nu s-a cunoscut nici un guster din asta din esalonul II (jafuri) numai faptele si alea cu mare intirziere sau NICIODATA.

  4. Sigur nu a primit un telefon Marele Maestru Ivascu de la fostul director SIE?O actiune din care se mai scoateau din Romania cateva miliarde bune de euroi ,sa fie compromisa de niste papagali de la UNESCO?!UIna este sa te faci frate de cruce:)) cu Rothschild,alta e sogor cu UNESCO !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.