Ce se întâmplă în Egipt?

Care este cauza recentelor evenimente care au dat peste cap Egiptul? Unul dintre capetele limpezi de la CNN care comentează evenimentele politice a răspuns limpede, fără să mai bată apa-n piuă despre speranţă sau prostie: BANII! Sărăcirea accentuată a multor milioane de oameni şi sentimentul de nesiguranţă al clasei de mijloc au dat în clocot. Dincolo de cifrele seci, care, paradoxal, nu arată mai rău decât cele ale României.

În 2010, Egiptul a avut o creştere economică de aproape 6%, inflaţia a crescut – dar nu excesiv, cu 12% -, şomajul este în jur de 10%, dar dincolo de cifre este o nemulţumire generală care era surdă. Şi a devenit vizibilă. Democraţia impusă cu anasâna de către preşedintele Mohamed Hosni Mubarak – care conduce cu mână forte Egiptul de bune decenii – nu a dus şi la reformele mult clamate după asasinarea lui Anwar el Sadat. Politica externă a primat la Cairo, pacea cu Israelul a adus un respiro în atmosfera belicoasă din Orientul Mijlociu, dar nu a rezolvat probleme sociale interne. Abia în ultimii ani – o spun specialiştii şi comentatorii avizaţi – au început ceva, ceva, timide încercări de reformarea statului şi paşi, mărunţi, pentru o reală democratizare a Egiptului. Actualul nou lider al Opoziţiei egiptene, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, o figură mult mediatizaă în Occident, clamează de ani buni demisia lui Mubarak. Dar nu a avut sprijin popular. Acum oamenii de pe stradă îl împing pe ElBaradei la crearea unui guvern de unitate naţională.

De ultimă oră, pentru prima dată, se alătură opoziţiei şi membrii Frăţiei Musulmane, ceea ce nu miroase a bine. Discursul anti-Mubarak s-ar putea transforma într-unul antiamerican şi antiisraelian. Ceea ce ar crea mari dureri de cap atât la Washington, cât şi la Ierusalim. Mesajele lui Barack Obama, dar şi ale altor lideri occidentali (Merkel, Sarkozy, Cameron) sugerează o trecere calmă spre o nouă democraţie şi reforme, dar fără scoaterea din circuit a lui Mubarak. Destabilizarea Egiptului şi transformarea lui într-o nouă citadelă islamică ar crea mari dificultăţi. Cu consecinţe greu de evaluat pe termen mediu şi lung. Ce se va întâmpla? Vom vedea cum vor evolua evenimentele. O grevă generală şi o mare manifestaţie la Cairo cu un milion de oameni pe străzi nu vor mai putea fi controlate de armată. Care a înlocuit poliţia pe străzile marilor oraşe din Egipt. Anarhia şi violenţa trebuie stăpânite cumva, ca totul să nu se prăbuşească. Iată că o ţară este dată peste cap nu de ideologie sau religie, ci de pauperizarea şi teama populaţiei pentru ziua de mâine.

Doar cu vorbe nu merge la infinit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.