Republicări

Cea mai urîtă metropolă europeană

Un prieten întors din străinătate m-a sunat şi mi-a zis:

– Te salut din cel mai urît oraş din Europa!

Am tăcut preţ de cîteva secunde. Nu de ciudă, nu de surpriză. Încercam să găsesc repede un răspuns la o asemenea provocare telefonică. Adevărul este că patrioţii de profesie ar fi sărit imediat şi i-ar fi zis, mă, nenorocitule, să nu te mai prind pe la Atheneu sau prin Herăstrău că te iau cu huo. Şi mai pe unde, aş zice eu? Prin Dorobanţi, Champs Élysées-ul nostru snob? Pe Calea Victoriei, cea cu pereţii scorojiţi şi cu vitrinele tapetate în coli albe şi cu înscrisuri mari, caligrafiate cu bidineaua “de închiriat”.

S-au scurs şi cele cîteva secunde şi tot n-am găsit o replică potrivită. Îmi venea să-l înjur pentru francheţea afirmaţiei, îmi venea să apăr oraşul fiind cel în care trăiesc de atîtea decenii. Presat de timp, am improvizat un răspuns. (Le cer scuze albanezilor pentru folosirea oraşului lor drag Tirana, mai ales că nu l-am vizitat niciodată.)

– Mă, nu cred că Tirana este deasupra noastră!

Adevărul este că am scăldat-o. Am zis ceva ca să zic, ca să nu rămîn ca la dentist.

O fi Bucureştiul (sau Bucureştii) cel mai urît oraş european? Mă refer la metropole şi la capitale. Are o mare sală de spectacole? Sala Palatului pute a manifestări politice şi sindicale din anii ’70. Are o sală a sporturilor unde să vezi un mare concert sau o mare partidă de handbal? Mă scuzaţi, în Parcul Tineretului nu-i decît un moment al trecutului. Nici haine second-hand nu poţi vinde cu succes. Nu mai vine lumea. Are un centru istoric? Poate! Are un bazin de înot? Piscinele acelea de pe la hoteluri nu-s de nasul bucureştenilor? Are un parc de distracţii? Are o arenă de talie europeană (în afara dărîmăturii ăleia date în grija partenerului de excursii şi chermeze al lui Adriean Videanu, adică lui Raul Doicescu)? Să zicem că francezii ar vrea să acorde premiile festivalului de la Cannes la Bucureşti. Unde? Sau suedezii să decerneze Premiul Nobel pentru Pace la Bucureşti (românii fiind recunoscuţi ca nişte vajnici pacifişti). Tot în holul CEC-ului, unde a vorbit George Bush, sau în Sala Tronului din fostul Palat Regal?

Pe ce arteră pietonală să-mi invit un oaspete francez? Unde să stăm şi noi în Dorobanţi ca să nu ne cînte cerşetorii şi să nu stăm pe trotuar ca protestatarii în mijloc de Champs Élysées? Unde-i lumea bună a acestui oraş? La Palatul lui Becali sau în Pipera? Sau în Buzeşti, unde Chiliman a autorizat un bloc mai spre mijlocul străzii. Doar cu 6 metri, ca să demonstreze bucureştenilor că el poate şterpeli şi un culoar de mers!

Ce teribil rateu urbanistic şi arhitectural s-a petrecut după căderea comunismului. Parcă oraşul ar fi intrat cu adevărat în competiţie cu cele mai urîte oraşe europene.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

18 Comentarii

  1. In sfirsit, sintem si noi pe primul loc la ceva ! (adevarul e ca eu as fi schimbat, macar si o litera, din chestia aia din titlu, cu „metropola” …). In orasul in care se fura „leii” de la intrarea in „Muzeul kitsch-ului”, cred ca totul e clar.

  2. Da, dar curând Bucureștiul o să aibe în locul celor două patinoare pe care voia să le construiască Ion Țiriac prin Fundația Olimpică Română un sediu nou pentru Spitalul Clinic Urgență Dr. Agrippa Ionescu, spital cu circuit închis pentru distinșii descoperiți sau acoperiți ai neamului care-și riscă sănătatea în vilele de protocol, pentru ca noi cei de rănd să dormim liniștiți.

  3. Domnul Nistorescu ,plimba-te cca 2 km,pe avenue de Flandre, (Paris XIXe), si iti trece dorul de Cannes,de premiul Goncourt sau,daca primesti viza(dar ma indoiesc) ,viziteaza Bronx-ul in New York sau metroul newyorkez,numit popular metroul ororilor!sau viziteaza Londra in Southwark,ca sa ai motiv sa te mandresti cu ce ai!

    • @ Dr. Gogu Bulibasteanu

      Sunteți un „patriot” care nu știe despre ce vorbește- Bronxul are cartiere incredibil de frumoase, artere mari cu buildinguri impozante, o Grădină Botanică de vis, Avenue de Flandre e superbă, metroul Newyorkez are peste o sută de ani și e drept că are probleme de „punctualitate” dar nu uitați că servește peste opt milioane de călători.

      Mai spuneți-ne odată cu ce să ne mândrim din București?
      Curătenia de pe străzi, zidurile pline de grafitti, copacii tăiati, Cismigiul care miroase a găinat, cerșetorii agresivi de la toate colțurile – astea sunt motive de mândrie?

    • s-a intampat ca ma asez pe o banca in zona Moulin Rouge si am avut prilejul sa vad un sobolan si niste cosuri pline, apoi din cauza unei defectiuni la metrou, am folosit autobuzul, nu-i o imagine prea incantatoare dupa orele 21 imi amintesc de un cunosctut care n-a prea apreciat imaginea din Bruxelles, zona turistica a fiecarui oras este si zona in care totul pare bine aranjat, dar sa nu ratacesti la intamplare ca poti avea o dezamagire, poate ar fi timpul ca edilii sa ceara interventia diferitelor institutii si cine are un imobil insalubru ori si-l amenajaza, ori daca nu poate sa-l scoata la licitatie, in asa fel incat cineva in limitele unui PUZ sau cum se numeste sa reconfigureze acel spatiu. Nu este firesc sa se accepte ca o ruina periculoasa sa troneze fara ca municipalitatea sa nu intervina in vreun fel. Bucurestiul nu poate impune niste reguli pentru aspectul vizual al unor locatii?

  4. FALS! Bucuresti e un oras frumos, totul e sa nu ai pareri preconcepute. Si chiar carcotasii porniti contra orasului, dupa cateva zile descopera un oras modern, cu arhitectura cel putin interesanta, in ciuda eclectismului sau, cu parcuri frumoase si oameni decent imbracati. Ca multe masini sunt peste media europeana, asta e altceva, asta arata gradul de inechitate sociala la care ne-au adus noile vremuri. Ardeleanul Nistorescu nu se dezminte…

  5. Da’ aici e frumos, nu-i asa?
    (nu e Europa ci California – Los Angeles…)
    https://www.youtube.com/watch?v=e8fsfwo6R-Y
    Skid Row Downtown Los Angeles Christmas Day 2017
    „Numărul celor care trăiesc pe străzile și în adăposturile din orașul L.A. și în cea mai mare parte a regiunii a crescut în ultimii șase ani cu 75% – ajungând la aproximativ 55.000 de persoane fără adăpost, de la aproximativ 32.000 câți erau în 2012. (dacă însă inclucem și orașele suburbane apropiate Glendale, Pasadena și Long Beach, care își fac o numărătoarea proprie a persoanelor fără adăpost, totalul este de aproape 58.000).
    Creșterea numărului persoanelor fără adăpost
    Trei din patru persoane fără adăpost – adică aproximativ 41.000 – trăiesc în mașini abandonate, în rulote, în corturi și în pişoare, formând de departe cel mai mare grup unic de persoane fără adăpost din orice oraș din S.U.A.” (preluare http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1222946&title=sua-55-000-de-oameni-fara-adapost-traiesc-pe-strazi-in-los-angeles-intr-o-mizerie-de-nedescris-doamne-iarta-ne-si-pazeste-ne-ti-se-face-rau-cand-vezi-ce-i-acolo-foto-video )

    • 55.000 din aproape 4 milioane de locuitori representa cam 1-2% din totalul populatiei. Cred ca Bucurestiul ar bate procentul asta daca s-a face o numaratoare. Plus, la noi ar trebui adaugati si cersetorii care au o casa, in multe cazuri mult mai buna decat majoritatea populatiei.

  6. Asta-i fata globalizarii (liberalismului cu „traieste fiecare cum si cat poate” – egoismul individualist adus la nivelul de stil de viata). Avand in vedere ca bogatia ramane, oarecum, constanta, aparitia unui milionar (de Pipera de exemplu) se face prin pauperizarea a unei mase (tot oarecare) de exclusi „natural” de la imparteala casului. Bucurestiul prezentant este fata revoltei si neputintei celor ce tocmai au simtit gustul amar al excluderii din capitalismul de cumetrie a unei administratii, profund corupte si lipsita de orice orizont si viitor, aflate intr-o cardasie (politizat) bolnava cu toti infractorii pusi pe capatuiala (manati doar de dorinta „liberala” de parvenire si intrare in randul milionarilor de carton – pentru care risipa de viata prin penitenciare nu conteaza, ba mai mult, doar trecerea pe la mititica ii legitimeaza de cat de mare smecheri sunt).

    • prima conditie : Primari , infiorator de corupti si puturosi….a doua conditie : Institutii de control paralizate politic – C. de conturi , Politie economica , SRI, urmeaza DNA .

  7. Niciodata nu mi-a placut atunci cand, cu vreo treaba anume sau doar intamplator, am „aterizat” prin Bucuresti. Totusi, cred ca marea problema nu este Bucurestiul in sine, ci bucurestenii! Din acest punct de vedere, capitala noastra este de departe cel mai „balcanic” oras din Romania. Dar…cam atat! Am vazut prin Europa, mari orase mai urate si mai murdare decat Bucurestiul. Asta ca sa fim obiectivi…

  8. Three injured in Bronx building facade collapse (sept 2017) !altul: Depuis plusieurs mois s’est installée une zone de non droit avenue de Flandre à PARIS 19ème, transformant le quartier en véritable bidonville ou camp de camping sur les trottoirs.(sept 2017)….altul : Dans les bidonvilles secrets de Londres,in Newham ! etc..etc..etc fiecare metropola are paduchi,nu e numai Bucurestiul, deontologule

  9. Maestre, prietenii nu ne sunt lasati de la Dumnezeu, ii avem functie de cat de sus suntem! Uneori e nevoie de cate-o lovitura de stat kgb-ista pentru a constata pe cine am tolerat in preajma noastra. Capitala politica a tarii noastre nu putea arata altfel de
    cum arata…politica damboviteano-mioritica! Fata hidoasa a sistemului se vede si in Centru si la periferii. Securistii imbogatiti
    prin rapt si afaceri paguboase pentru stat,recte afaceri cu statul, au construit ici,colo, cladiri moderne numai dupa ce Secu le-a
    vandut ponturi de chiriasi institutii de stat fluide in valuta forte. Retrocedarile au mai lovit adata in proprietarii de drept si
    in urmasii lor, tot cu concursul Securitatii care prin agentii capitalizati au cumparat „drepturi”! Credea cineva ca bolsevicii
    vor ceda un metru patrat de cladiri nationalizate si un centimetru de putere? Am fost programati involutiei! Stam la mana-ntisa,
    la mila lor! Unii ne taie veniturile, ca sa ni le aduca la acelasi nivel camarazii lor, asa cum a facut basistul Ponta pentru a castiga alegeri si a-l salva pe seful agenturii de Jilava. Impreuna cu basista Kövesi pe care Tatucul ei in viata o dojeneste la
    tv-ul sau de casa rtv ca se mai leaga de fiica-sa, dar ii spune moderatorului care i-a pus intrebarea convenita, daca ar putea el decide, ar demite-o, Golanul Natiunii a raspuns ca „ar lasa-o in functie…sa repare ce-a stricat!?” Dupa ce a pus-o si a repus-o
    de „n” ori in functie, o mai confirma o data acest plebeu care ca Primar General un mandat si doua de Presedinte a lasat Capitala
    in ruine, ca sa ne strice noua…prieteniile de-o viata! Perioada de glorie a Bucurestilor a fost inainte de venirea bolsevicilor,
    ulterior inaltandu-se blocuri hidoase si ieftine, dar si periclitate seismic, pe care Pedro „Revolutionaru'” le-a lasat prostilor
    sa le repare…

  10. Dle Nistorescu aveti dreptate. Avem o capitala imunda la nivel de arhitectura dar mai ales din cauza populatiei adusa de comunisti sa murdareasca un oras civilizat. Acum dintre acesti parveniti se aleg conducatorii, niste prosti infatuati care stiu doar sa minta o gloata de fomisti disperati. Romanul avea o vorba: omul sfinteste locul. Care om? Care loc? Totul e o minciuna si o hotie. De la presedintie, trecand prin „justitie” si pana la primarii. Colcaie de oportunisti idioti si hoti. Cu ei vrei sa vezi o capitala curata? PS: FYI, Premiul Nobel ptr pace nu se da de catre suedezi ci de norvegieni, la Oslo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.